Piata Confectiilor de Imbracaminte din Romania

Extras din proiect Cum descarc?

INTRODUCERE
Piata mondiala a produselor textile si de confectii imbracaminte este o piata vasta si eterogena, care acopera o multitudine de produse de la fibrele si firele textile pana la textilele finite, tricotajele si confectiile. 
Principalele caracteristici ale pietei mondiale a acestor produse sunt: 
o ramura care utilizeaza intensiv munca vie, in special in sectorul imbracamintei, costul fortei de munca influentand decisiv competitivitatea produselor; 
o existenta unei piete saturate, puternic concurentiale in tarile dezvoltate, in care coeficientul de elasticitate a cererii fata de venit este redus. Ca urmare, in aceste tari stimularea cererii se face prin multiplicarea prezentarii colectiei de produse noi, cat si prin modificarile in structura cererii pe varste si in stilul de viata al consumatorilor; 
o intensificarea procesului de globalizare a productiei si comertului, bazat pe diferentierea intre nivelul costurilor de productie, inclusiv al salariilor, in diverse tari. Acest proces a dus la dezvoltarea dinamica a acestor sectoare in tarile in curs de dezvoltare cu costuri mai reduse ale fortei de munca, inclusiv prin realizarea unei parti din capacitatile de productie din tarile industrializate in tarile in curs de dezvoltare si la afirmarea tot mai redutabila ca furnizori pe piata externa a tarilor din aceasta ultima grupa. Tarile industrializate si-au pastrat pozitiile de lideri pe aceasta piata in ceea ce priveste produsele cu valoare adaugata ridicata, articolele de moda, textilele tehnice. Cu exceptia Italiei, ele tind sa devina tot mai mult dependente de import, in special in ceea ce priveste imbracamintea; 
o textilele si imbracamintea au constituit timp de decenii singurele produse prelucrate al caror comert a fost reglementat pe plan international prin sistemul cotelor de import (Acordul Multifibre in perioada 1956-2000 si Acordul pentru Textile - OMC, care a fost in vigoare pana la finele anului 2004). Acest ultim Acord a pregatit liberalizarea treptata a comertului cu aceste produse, eliminarea oricaror restrictii cantitative incepand cu 1 ianuarie 2005. 
1. LOCUL SI ROLUL INDUSTRIEI DE TEXTILE-CONFECTII IN CADRUL ECONOMIEI ROMANIEI
Industria textila si cea de imbracaminte detin ponderi importante in productia industriala si comertul exterior al tarii. Acestea acopera in prezent 8,6% din valoarea productiei industriei prelucratoare, peste 1/4 din exportul total al Romaniei si prin sectorul de imbracaminte a contribuit in mod constant cu un sold pozitiv la balanta comerciala a tarii, creand sursele valutare pentru acoperirea importurilor proprii, dar si disponibilitati pentru alte nevoi ale economiei nationale. 
Importanta industriilor textila si de imbracaminte este data si de forta de munca importanta angajata, cu un nivel superior de calificare, de aproape 400 mii salariati (aproximativ 25% din numarul total al angajatilor din industria prelucratoare), din care peste 85% femei. 
Prin sectorul imbracamintei, Romania are o prezenta puternica pe piata externa, in special pe piata UE .
Industria de textile-confectii este un sector dinamic in cadrul economiei nationale avand un nivel ridicat de performanta:
o Angajeaza o importanta forta de munca, in principal feminina;
o Contribuie la stabilitate sociala fiind reprezentata in toate judetele tarii;
o Detine o pondere insemnata in exportul economiei nationale;
o Contribuie cu sold pozitiv la balanta de comert exterior a tarii
Industria Confectiilor de Imbracaminte detine un loc important si pe plan international, incepand cu anul 1999 situandu-se pe prima pozitie in ierarhia furnizorilor de confectii pentru piata UE in cadrul tarilor central si sud-est Europene.
In prezent, Romania se inscrie pe locul 12 intre principalele tari exportatoare de imbracaminte, cu o pondere de 1,6% in totalul exportului mondial. In acelasi timp, datorita importurilor de materii prime textile, dar si a firelor si tesaturilor destinate prelucrarii lor in cadrul contractelor de export in sistem lohn, Romania se situeaza printre principalele 15 tari importatoare de textile, cu o pondere de 1,5% in valoarea importului mondial de astfel de produse.


Fisiere in arhiva (1):

  • Piata Confectiilor de Imbracaminte din Romania.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!