Piata de Capital in Romania

Extras din proiect Cum descarc?

PIATA DE CAPITAL IN ROMANIA
Conceptul si trasaturile pietei de capital
Piata de capital reprezinta ansamblul relatiilor si mecanismelor prin intermediul carora capitalurile disponibile si dispersate din economie sunt dirijate catre orice entitati publice si private solicitatoare de fonduri.
Existenta pietei de capital este determinata de cererea de capital pentru necesitati curente de trezorerie si pentru investitii si, totodata, este conditionata de un proces real de economisire ca fundament al ofertei de capital.
Piata de capital leaga emitentii valorilor mobiliare si altor instrumente financiare de investitorii individuali si institutionali prin intermediul societatilor de servicii de investitii financiare.
Piata de capital functioneaza asadar ca un mecanism de legatura intre cei la nivelul carora se manifesta un surplus de capital (investitorii) si cei care au nevoie de capital (emitentii).
Fluxurile de capital dintre emitenti si investitori sunt puse in evidenta de emisiunea si tranzactionarea unor instrumente specifice, de tipul valorilor mobiliare. Ca orice piata, piata de capital poate fi definita ca ,,loc de intalnire" a vanzatorilor si cumparatorilor de instrumente financiare.
Conceptul de piata de capital are insa conotatii mult mai profunde, ce decurg din relatiile de alocare a resurselor disponibile in scopul fructificarii acestora si al satisfacerii cererii de capital dintr-o economie.
Din punctul de vedere al sferei sale de cuprindere, in literatura de specialitate s-au structurat doua conceptii referitoare la piata de capital: conceptia anglo-saxona si conceptia continental-europeana (de sorginte franceza). In conceptia anglo-saxona, piata de capital formeaza impreuna cu piata monetara si cu piata asigurarilor ceea ce se numeste, cu un termen atotcuprinzator, piata financiara. In acest context piata de capital este sinonoma cu piata instrumentelor financiare care asigura investirea capitalurilor pe termen mediu si lung. Spre deosebire de aceasta, piata monetara realizeaza atragerea si plasarea capitalurilor pe termen scurt prin intermediul pietei interbancare, al pietei scontului, al pietei efectelor de comert, al pietei certificatelor de depozit, al pietei eurovalutelor etc.
In conceptia clasica continental-europeana, piata de capital are o structura complexa, care cuprinde piata monetara, piata ipotecara si piata financiara.
Piata monetara este piata capitalurilor pe termen scurt si mediu, fiind reprezentata de piata interbancara si de piata titlurilor de creanta negociabile. Pe piata interbancara opereaza banca de emisiune, bancile comerciale, bancile specializate, trezoreria statului, casele de economii, care au calitatea de creditori, dar si de debitori in cazul completarii fondurilor proprii. Tranzactiile pe aceasta piata imbraca forma acordarii-rambursarii creditelor. Pe piata titlurilor de creanta negociabile, operatori pot fi toti agentii economici. Instrumentele negociate sunt: certificatele de depozit (titluri negociabile ce atesta existenta unui depozit in cont), biletele de trezorerie (emise de societati comerciale, cu exceptia institutiilor de credit), bonurile de tezaur (emise de trezoreria statului), titlurile pe termen scurt (emise de institutii financiare).
Piata ipotecara este o piata specifica finantarii constructiei de locuinte, pe care actioneaza organismele ce acorda imprumuturi sub forma creditului ipotecar, organismele speciale de refinantare care asigura reintregirea fondurilor bancilor creditoare, precum si bancile ipotecare. Acestea emit obligatiuni ipotecare tranzactionabile pe pietele reglementate in scopul obtinerii de lichiditati.
Piata financiara este piata capitalurilor pe termen lung, pe care se emit si se tranzactioneaza valori mobiliare ce servesc drept suport al schimbului de capitaluri. Piata financiara este cea pe care se cumpara si se vand active financiare, fara a fi schimbata natura lor. Ea exprima o relatie directa intre detinatorul si utilizatorul de fonduri.
Practica din Romania pune in evidenta optiunea pentru conceptia anglo-saxona, potrivit careia piata de capital este o componenta a pietei financiare. Piata de capital se prezinta ca un mecanism de legatura intre investitori si emitenti, a caror decizie de investire vizeaza doua obiective complementare:
- rentabilitatea, respectiv un grad inalt de fructificare a capitalurilor;
- lichiditatea, adica recuperarea cat mai operativa a capitalului investit.
Surplusul monetar obtinut prin rentabilitate da posibilitatea unor noi investitii in active cu un grad ridicat de lichiditate. Imbunatatirea structurii activelor din economie si accelerarea recuperarii capitalului investit in acestea reprezinta un factor de sporire a rentabilitatii.
Piata de capital prezinta urmatoarele trasaturi:
- este o piata deschisa, in sensul ca plasamentul este efectuat de marea masa a investitorilor, iar tranzactiile cu instrumente financiare au caracter public;


Fisiere in arhiva (1):

  • Piata de Capital in Romania.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!