Planificarea si Dezvoltarea Carierei

Cuprins proiect Cum descarc?

INTRODUCERE 1
CAPITOLUL I - PLANIFICAREA SI DEZVOLTAREA CARIEREI 2
1.1. ASPECTE PRIVIND MANAGEMENTUL CARIEREI 2
1.1.1. Stadiile carierei 3
1.1.2. Strategiile de cariera 4
1.1.3. Miturile carierei 6
1.2. Planificarea carierei organizationale 8
1.3. Planificarea carierei individuale 11
CAPITOLUL II - RESPONSABILITAtILE sI VALORILE IN DEZVOLTAREA CARIEREI 13
2.1. Orientarea vocationala 13
2.2. Responsabilitatile organizatiei in planificarea carierei 16
2.3. Responsabilitatile indivizilor in planificarea si dezvoltarea carierei 18 
CAPITOLUL III - DEZVOLTAREA CARIEREI 20
3.1. Continutul procesului de dezvoltare a carierei 20
3.2. Eficacitatea carierei 23
3.2.1. Rolul de mentor in dezvoltarea eficienta a carierei 26
3.2.2. Modelarea unei cariere elastice 26
3.3. Planul de dezvoltare al carierei 27
CONCLUZII 30 
BIBLIOGRAFIE 31


Extras din proiect Cum descarc?

INTRODUCERE
Preocuparile fata de problematica alegerii si dezvoltarii carierei au aparut cu mult timp in urma, sub forma orientarii si reorientarii profesionale, atat la noi in tara, cat mai ales in strainatate. O atentie deosebita s-a acordat orientarii profesionale la varste scolare mici, pornindu-se de la ideea ca alegerea profesiei este o decizie importanta, cu un caracter in mare parte irevocabil. Profesia, odata aleasa, este greu de schimbat deoarece schimbarea acesteia implica pierdere de timp si energie. Din punct de vedere social, abandonarea unei meserii pentru care s-au investit bani si energie in vederea pregatirii inseamna pierdere atat pentru individ, cat si pentru societate. 
Preocuparile s-au intensificat din ce in ce mai mult in ceea ce priveste aceasta activitate, mai ales fata de tineri. Premisa, logica de altfel, de la care s-a pornit in aceste preocupari, este aceea ca, folosind o metafora, mai frumos si mai usor se dezvolta un copac daca il ingrijesti de mic decat daca il formezi si modelezi dupa ce crengile i-au crescut dezordonat si nearmonios. La noi in tara, preocuparile actuale in aceasta privinta sunt de a ingriji "copacii" dupa ce au fost deja invadati de insecte sau cand unele ramuri deja au crescut stramb in incercarea de a gasi o alta cale spre a ajunge la soare. 
Orientarea profesionala si dezvoltarea carierei au fost privite mai mult la nivel individual, cel organizational fiind doar implicit. Indiferent care este tendinta momentului de a denumi un concept, realitatea este aceeasi. Ori ca se numeste orientare si consiliere profesionala, ori ca se numeste dezvoltarea si consilierea carierei, dorintele, aspiratiile si motivatiile individuale nu pot fi ignorate, iar cerintele societatii sau organizatiei nu pot disparea, chiar daca ele sunt diferite; difera numai conditiile de realizare. Referindu-ne la metafora anterioara, copacul doreste sa creasca oricum, intotdeauna el va tinde sa caute soarele, indiferent de cum este ingrijit. Din cealalta perspectiva, conteaza ceea ce doresti de la copac - mere padurete sau mere rosii. 
Daca in momentul actual tarile occidentale utilizeaza din plin, redescoperind termenul de cariera, tarile europene, in special Franta, au ramas la terminologia de orientare si formare profesionala. Exista si in momentul actual suficiente burse de studii, cu scop de formare continua, care au ca obiectiv formarea si orientarea profesionala (ex. Programul de formare profesionala Leonardo da Vinci). Indiferent de nivelul de studii sau de statutul profesional, preocuparea pentru activitatea profesionala desfasurata o are orice persoana. Dorinta de dezvoltare, orizontala sau verticala, este general umana. Aspiratiile omului sunt spre evolutie si nu spre involutie. 
Redescoperirea conceptelor de consiliere profesionala si dezvoltare a carierei, din perspectiva managementului resurselor umane, constituie o abordare modernista a problematicii, venita mai ales din necesitatea de a avea un limbaj comun si aceleasi preocupari cu practicienii din tarile occidentului. Aspiratiile de integrare si colaborare cu specialistii din celelalte tari, cu rezultate economice evidente, conduc la intrepatrunderea stiintelor si a termenilor de specialitate, nu in sensul cresterii ambiguitatii si confuziei, ci al interdisciplinaritatii si necesitatii de pregatire complementara profesionala. 
CAPITOLUL I - PLANIFICAREA SI DEZVOLTAREA CARIEREI
1.1. Aspecte privind managementul carierei
Daca in urma cu mai multi ani, termenului de cariera i se conferea mai mult sensul profesional, ulterior i s-au adaugat conotatii ce tin de viata personala, comunitara, economica.
Pentru o vizualizare mai buna a evolutiei termenului de cariera si implicit inlocuirea celui de orientare scolara si profesionala se aduc ca argument mai multe definitii care se vehiculeaza la momentul de fata in literatura de specialitate:
Cariera - succesiune de profesii, indeletniciri si pozitii pe care le are o persoana in decursul perioadei active de viata, inclusiv functiile pre-vocationale, ( cum sunt cele de elevi si studenti, care se pregatesc pentru viata activa) si post-vocationale ( pensionarii care pot avea rol de suplinitori, colaboratori, etc.). ( Butnaru, D., 1999).
Cariera - activitatile profesionale si pozitiile ocupate de o persoana intr-o organizatie determina atitudinile, cunostintele si competentele dezvoltate de acesta de-a lungul timpului ( Hahaianu, L.,2000).
Cariera - acopera si identifica diferite roluri in care individul este implicat ( elev, angajat, membru al comunitatii, parinte, etc.), modul in care actioneaza in familie, scoala si societate si suita de etape prin care poate trece in viata ( casatorie, pensionare, etc.), toate considerate ca un tot unitar indivizibil. ( Jigau, M., 2001).
Cariera profesionala - reprezinta evolutia profesionala a unui individ pe parcursul intregii sale vieti. In cadrul aceleiasi profesii, in cariera unei persoane se pot inscrie specializari, perfectionari sau promovari profesionale. (Tasica, L., 2003). Cariera , pe linga aceasta evolutie a persoanei , poate fi privita si sub aspect economic, sociologic sau psihologic.
Din punct de vedere economic , cariera face referire la o succesiune a pozitiilor profesionale ocupate de o persoana.
Daca privim cariera din prisma sociologilor, ea reprezinta o multitudine de roluri jucate de individ, in sensul ca fiecare rol este temelia celui ce va urma.
Sub aspect psihologic, alegerea de roluri si succesul in exercitarea lor depind de aptitudinile, interesele, valorile, trebuintele, experienta anterioara si aspiratiile persoanei in cauza. ( Jigau, M., 2003, apud Fman, 1998).
Principalii factori care influenteaza alegerea carierei sunt: 
- auto-identitatea - cariera reflecta modul in care ne intelegem pe noi insine si
imaginea noastra despre sine; 
- interesele - oamenii tind sa aleaga acele cariere pe care le percep sau le inteleg ca
fiind cele mai potrivite intereselor lor sau sistemului lor propriu de valori;
- personalitatea - orientarea noastra personala, ca si nevoile noastre de afiliere, de
succes sau de realizare, de autoritate sau de putere ne influenteaza alegerea carierei. Dupa opinia lui John Holland, expert in consilierea carierei, personalitatea unui individ (valori, motive, nevoi) este un alt factor determinant in alegerea carierei, existand mai multe tipuri fundamentale de personalitate sau orientari;
- orientarea realista - oamenii sunt atrasi de cariere sau ocupatii care implica activitati
fizice; 
- orientarea privind cunoasterea - oamenii sunt atrasi mai mult de activitati care
implica gandire, organizare, intelegere, decat de activitati afective care implica sentimente, impresii, emotii; 
- orientarea sociala - oamenii sunt atrasi de cariere care implica relatii interpersonale; 
- orientarea conventionala - oamenii sunt atrasi de activitati care implica o anumita
structura, legi si reglementari, si in care se asteapta ca angajatii sa subordoneze nevoile personale celor organizationale 
- orientarea intreprinzatoare - oamenii sunt atrasi de cariere care implica activitati
verbale, scopul lor fiind influentarea celorlalti 
- orientarea artistica - oamenii sunt atrasi de cariere care implica autoexprimarea prin
creatie artistica sau activitati individuale
- mediul social: 
o tehnica si tehnologia;
o educatia sau pregatirea; 
o nivelul ocupational; 
o situatia sociala si economica a parintilor;


Fisiere in arhiva (2):

  • Planificarea si Dezvoltarea Carierei
    • Planificarea si dezvoltarea carierei 2003.ppt
    • Planificarea si dezvoltarea carierei.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 6 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:



* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!