Politica Externa si de Securitate Comuna

Cuprins proiect Cum descarc?

1. Normele aquis-ului comunitar
2. Metode de guvernanta utilizate
3. Perspective


Extras din proiect Cum descarc?

POLITICA EXTERNA SI DE SECURITATE COMUNA -PESC
1. Normele aquis-ului comunitar
In opinia specialistilor in studii de securitate (Barry Buzan, Ole Weaver, Jaap de Wilde), conceptul modern de securitate include cinci factori cumulativi; securitatea unei entitati statale, este asigurata daca se tine cont de urmatoarele cinci componente: componenta politica a securitatii, componenta militara, componenta economica, componenta societala si cea ecologica.
Problematica securitatii nu se confunda cu functionarea normala a statului pe aceste dimensiuni, ci se refera numai la amenintarile care, prin dimensiunile mentionate, pun in pericol existenta statului.
Securitatea politica, se refera la stabilitatea organizationala a statelor, a sistemelor de guvernamant si a ideologiilor care le legitimeaza.
Securitatea societala, se refera la mentinerea, procesului de evolutie, a identitatii nationale colective, a modelelor traditionale ale limbii, culturii, religiei si obicieiurilor unui popor.
Securitatea mediului inconjurator este una dintre componentele importante ale conceptului de securitate, alaturi de celelalte componente
Politica externa si de securitate comuna desemneaza un sistem de cooperare intre statele membre U.E. in materie de politica externa si securitate, constituind "pilonul doi" al Uniunii Europene, alaturi de Comunitatea Europeana si cooperarea in domeniile Justitiei si Afacerilor Interne (JAI). 
Obiectivul acestei politici il constituie protejarea intereselor fundamentale ale statelor membre in materie de politica externa, independenta si securitate a Uniunii Europene, cu perspectiva realizarii unei politici de aparare comuna (art. J. 4 din Tratatul de la Maastricht prevede ca PESC va include toate aspectele legate de securitatea Uniunii, inclusiv eventuala realizare a unei politici comune de aparare care in timp ar putea duce la o aparare comuna). 
Instrumentele la dispozitia PESC sunt pozitiile si actiunile comune, armonizarea pozitiilor statelor membre in cadrul organizatiilor internationale, demersuri si misiuni exploratorii, asocierea unor instrumente diplomatice cu altele economice si schimbul permanent de informatii intre statele membre in chestiuni de politica internationala.
Politica externa si de securitate comuna (PESC) - inovatii aduse de Tratatul de la Lisabona
Tratatul de la Lisabona fuzioneaza pozitiile de Inalt Reprezentant pentru PESC si de Comisar Insarcinat cu Afacerile Externe, sub titulatura de "Inalt Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe si Politica de Securitate". Atributiile care ii revin prevad dreptul de initiativa in domeniul PESC, presedintia Consiliului Afaceri Externe, reprezentarea Uniunii fata de terti si in cadrul organizatiilor si conferintelor interguvernamentale. Tratatul de la Lisabona prevede, totodata, crearea unui Serviciu European pentru Actiunea Externa/ SEAE.
Serviciul va fi o structura autonoma, separata de Comisie si Consiliu. Acesta va avea rol de sprijin si coordonare pentru componentele actiunii externe ale Uniunii (inclusiv pentru dimensiunea externa a unor politici precum energie, schimbari climatice etc.).
Aceasta responsabilitate orizontala asupra actiunii externe a Uniunii este reflectata si in gestionarea instrumentelor financiare externe, unde SEAE ii va reveni responsabilitatea primara pentru programarea obiectivelor ce urmeaza sa fie finantate din bugetul comunitar: alocarea de tara si regionala, strategiile de tara si regionale, programele indicative nationale si regionale.
Celelalte schimbari privind PESC raman minore, un pas inainte constituindu-l faptul ca Inaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe si Politica de Securitate are drept de initiativa in domeniul politicii externe. Totodata, Tratatul prevede posibilitatea adoptarii asa-numitei clauze pasarela, care permite Consiliului European sa hotarasca, cu unanimitate, extinderea campului de aplicare a majoritatii calificate in domeniul PESC
Obiectivele PESC desprinse din prevederile tratatelor de constituire a UE:
- Salvgardarea valorilor comune, intereselor fundamentale si a independentei Uniunii,
- Intarirea securitatii UE si a statelor membre


Fisiere in arhiva (1):

  • Politica Externa si de Securitate Comuna.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 6 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!