Politica Publica

Extras din proiect Cum descarc?

I.Prezentarea domeniului de elaborare a politicii publice
Cultura reprezinta un set de trasaturi spirituale, materiale, intelectuale si afective distincte ale unei societati sau a unui grup social si cuprinde, pe langa arte vizuale, muzica, teatru, dans, literatura si elemente definitorii pentru stilul de viata, sistemul de valori, traditiile si credinta respectivului grup. 
Cultura, in sens larg, inseamna felul in care se intampla lucrurile intr-un anumit loc, viata locului respectiv, chiar daca, pentru multi, ea inseamna doar opera, teatru, concerte, muzee si expozitii. Cultura este importanta tocmai pentru ca ea inseamna toate acestea, plus presa pe care o citim, emisiunile TV pe care le privim, felul in care inter-relationam si ne petrecem timpul liber, locurile in care ne facem cumparaturile, arhitectura, universitatile in care invatam, practicile religioase, nivelul de educatie si implicare civica, felul in care ne raportam la mediul inconjurator, mostenirea istorica, obiceiurile sportive, felul in care ne alimentam si ne imbracam, grija fata de sanatate, respectul fata de traditii si valori. 
Cultura este mecanismul prin care ne definim identitatea ca indivizi, comunitati sau natiuni. Cultura este un element esential al dezvoltarii economice si al regenerarii sociale si reprezinta un indicator al calitatii vietii si bunastarii individuale. 
De asemenea cultura are un rol central in dezbaterile privind viitorul omenirii, ceea ce necesita sa intelegem cultura nu doar ca un consumator de resurse, ci si ca un factor de dezvoltare sociala. In acest sens, cultura devine un instrument pentru realizarea altor obiective sociale si economice (precum: ocuparea fortei de munca, beneficii economice si educationale, coeziune sociala, reducerea fenomenelor de devianta sociala) si trebuie inteleasa ca avand valoare si dinamica trans-sectoriala.
O asemenea abordare instrumentalizata a culturii nu este curenta in tarile est-europene si se impune o schimbare radicala de conceptie privind locul si rolul culturii in viata economica si sociala, raportul ei cu celelalte sectoare, precum si in legatura cu proiectia imaginii ei in spatiul public si cu perceptia acestei imagini.
Cultura este si un factor de dezvoltare durabila, deoarece aceasta se bazeaza pe elementele constitutive ale culturii: diversitate lingvistica, cunostinte teoretice si empirice, credinte, reprezentari despre lume, patrimoniu material si imaterial, creatii artistice, literare, stiintifice, inventii etc. 
O astfel de dezvoltare necesita ca in domeniul Culturii sa se produca schimbarea modului de producere a bunurilor si serviciilor culturale,diversificarea practicilor de consum cultural, accesul si participarea la viata culturala.
Globalizarea si cresterea economica, dezvoltarea sociala si progresul tehnologic au un impact direct asupra elementelor structurale si asupra functiilor sectorului Culturii. Ca atare, elaborarea strategiei de dezvoltare a sectorului Culturii pentru orizontul de timp 2008-2013 trebuie sa tina seama de aceste influente si de rolul central care revine Culturii - in multitudinea acceptiunilor asociate acestui concept - in societatea bazata pe cunoastere (societatea informationala) si in procesul de dezvoltare umana.
1.1.Componenta patrimoniului cultural al judetului Prahova
Din patrimoniul cultural judetean mobil fac parte:
1.Bunuri arheologice si istorico-documentare, precum: piese arheologice din sapaturi terestre si descoperiri intamplatoare, cu exceptia esantioanelor de materiale de constructie,materiale din situri, care constituie probe arheologice pentru analize de specialitate;inscriptii, elemente separate provenite din dezmembrarea monumentelor istorice;marturii materiale si documentare privind istoria politica, economica, sociala, militara, religioasa, stiintifica, artistica, sportiva sau din alte domenii;manuscrise, incunabule, carti rare si carti vechi, publicatii de diferite tipuri, cu autografe si ex-librisuri, periodice;documente si tiparituri de interes social: documente de arhiva, harti si alte materiale cartografice;obiecte cu valoare memorialistica;obiecte si documente cu valoare numismatica, filatelica, heraldica: monede, medalii, decoratii insigne, bancnote, sigilii, brevete, marci postale, drapele si stindarde;piese epigrafice;fotografii, clisee fotografice, filme, inregistrari audio si video; instrumente muzicale;uniforme militare si accesorii ale acestora; vestimentatie.
2.Bunuri cu semnificatie artistica, precum:opere de arta plastica: pictura, sculptura, grafica, desen, gravura, stampe si altele;opere de arta decorativa si aplicata: mobilier, tapiserii, covoare, piese din sticla, ceramica, metal, lemn, textile si alte materiale, podoabe;obiecte de cult: icoane, broderii, orfevrarie, mobilier si altele;proiecte si prototipuri de design;materiale primare ale filmelor artistice, documentare si de animatie;monumente de for public, componente artistice expuse in aer liber;carti postale si ilustrate;piese decorative pentru spectacole.
3.Bunuri cu semnificatie etnografica, precum;arhitectura populara;instalatii tehnice;obiecte de uz casnic (din lemn, os, metal, piatra, sticla, ceramica) si gospodaresc;unelte de munca;industrie casnica textila: covoare, paretare, prosoape, costum popular etc;mobilier;recuzita a obiceiurilor;obiecte de cult;produse de artizanat contemporan, etc.;
4.Bunuri de importanta stiintifica, precum:specimene rare si colectii de zoologie, botanica, mineralogie, petrologie, paleontologie, antropologie, speologie, anatomie;trofee de vinat;
5.Bunuri de importanta tehnica, precum:creatii tehnice de unicat;raritati, indiferent de marca;prototipurile aparatelor, dispozitivelor si masinilor din creatia curenta;orologerie;realizari ale tehnicii populare;documente tehnice: proiecte, planuri, schite, brevete de inventii;mijloace de transport si de telecomunicatii;
Patrimoniul cultural imobil constituie cea mai valoroasa componenta a patrimoniului cultural, atat in ceea ce priveste valoarea materiala directa, cat si in raport cu posibilitatile de insertie a unor componente extraculturale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Politica Publica.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!