Proiect practică SC Volksbank România SA

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 24 în total
Cuvinte : 6159
Mărime: 310.10KB (arhivat)
Publicat de: Sandra Ifrim
Puncte necesare: 8
ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE BUCUREȘTI

Cuprins

  1. Cuprins
  2. Capitolul 1 – Prezentarea generală a companiei
  3. 1.1. Descrierea succintă a firmei
  4. 1.2. Scurt istoric al Grupului Österreichische Volksbanken-AG
  5. 1.3. Prezentarea mediului macroeconomic
  6. 1.3.1. Evoluția PIB-ului
  7. 1.3.2. Evoluția inflației
  8. 1.3.3. Deficitul de cont curent
  9. 1.3.4. Rata șomajului
  10. 1.4. Prezentarea micromediului
  11. 1.4.1. Clienții
  12. 1.4.2. Concurenții
  13. 1.5. Evoluția sferelor de activitate
  14. 1.5.1. Retail Banking
  15. 1.5.2. Marketing
  16. 1.5.3. Activitatea diviziei de Trezorerie Volksbank România
  17. 1.5.4. Operațiuni documentare
  18. 1.6. Analiza principalilor indicatori economico-financiari
  19. 1.7. Managementul riscului
  20. Capitolul 2 – Analiza S.W.O.T
  21. 2.1. Puncte forte
  22. 2.2. Puncte slabe
  23. 2.3. Oportunități
  24. 2.4. Amenințări

Extras din proiect

CAPITOLUL 1

PREZENTAREA GENERALĂ A COMPANIEI

1.1. Descrierea succintă a firmei

Volksbank România este o bancă comercială care activează pe piața românească din luna mai a anului 2000. Principalul acționar al băncii este Volksbank International AG, în majoritate deținut de Österreichische Volksbanken-AG, bancă ce reprezintă instituția centrală a unuia dintre cele mai importante grupuri bancare din Austria. Conform segmentelor de piață tradiționale Volksbank România și-a îndreptat încă de la începutul activității sale atenția către persoanele fizice și întreprinderile mici și mijlocii oferind produse și servicii bancare perfect adaptate nevoilor clienților sai. Volksbank România pune la dispoziția clienților săi o gamă largă de produse și servicii dintre care amintesc: credite pentru locuințe, construcția și reamenajarea locuinței, credite pentru achiziția de autoturisme, credite pentru nevoi personale, carduri internaționale în lei și valută, credite pentru IMM-uri, microîntreprinderi și liberi profesioniști, electronic-banking, conturi cu dobânzi avantajoase în lei sau în valută.

Membrii Directoratului Volksbank România sunt următorii:

• Gerald Schreiner – Președinte

• Hervig Burgstaller – Vicepreședinte

• Simona Fătu – Vicepreședinte

• Valentin Vancea – Vicepreședinte

„Încrederea ne unește” – Sloganul grupului reflectă legătura specială care există între bancă și clienții săi. Încrederea reciprocă, atât de importantă în dezvoltarea afacerilor locale și internaționale, este rezultatul planificării și al activităților desfășurate în comun cu clientul. Această încredere crează baza unui parteneriat pe viață între Volksbank și clienții săi.

Cu un acționariat solid și experimentat Volksbank România devine una dintre cele mai puternic capitalizate bănci de pe piața românească cu o valoare capitalizată totală de 862.710.000 lei .

Acționariatul Volksbank România este cuprins din: Volksbank International AG – 99.0522% (divizia internațională a Osterreichische Volksbanken – Aktiengessellschaft (OVAG)), Banca Popolare di Emiglua Romagna – 0,4739% și Banca Popolare di Vicenza – 0,4739%.

Figura 1 – Structura acționariatului Volksbank România

1.2. Scurt istoric al Grupului Österreichische Volksbanken-AG

Österreichische Volksbanken - AG (ÖVAG) a fost înfiinţat în Austria în anul 1922 ca instituţie centrală a mai multor cooperative de credit regionale organizate pe sistemul Schulze-Delitzsch. În 1850 Hermann Schulze-Delitzsch a conceput un sistem deosebit de avantajos prin care micii mesteşugari aveau acces la resurse financiare fără a plăti dobânzi covârşitoare. Astfel s-a născut prima cooperativă de credit, cunoscută sub numele de Volksbank.

În 1859, la numai nouă ani după lansarea primei cooperative de credit erau deja înfiinţate 183 de Volksbanken-uri, cu 18,000 de membri în Prusia de Est şi Saxonia. Este remarcabil faptul că, de-a lungul istoriei lor de peste 150 de ani, nici una dintre aceste bănci nu a dat faliment.

Cu peste 10 ani în urmă grupul și-a început expansiunea în Europa Centrala și de Est prin deschiderea primei unități bancare în Slovacia, ajungând ca în prezent să aibă o rețea internațională formată din peste 130 de bănci, în unsprezece țări. Filialele OVAG – având participări strategice deținute de bănci partenere din Germania, Franța, Italia și Turcia – se află în Slovenia, Croația, Bosnia-Herțegovina, Serbia, Muntenegru, Cehia, Slovacia, Ungaria și Romania. În plus, OVAG are o sucursală în Italia, la Verona, precum și o filială în Malta și o reprezentanță la Paris. La 30.11.2005 filialele aveau active totale de 2,7 miliarde EUR.

Datorită cooperării dintre grupul OVAG și CIBP – Confederația Internațională a Băncilor Populare, care are o rețea de peste 30.000 de unități bancare în statele membre din Europa, Africa de Nord, Argentina, Canada și Japonia, VOLKSBANK ROMÂNIA poate oferi clienților o prezență activă în principalele centre financiare din întreaga lume.

1.3. Prezentarea mediului macroeconomic

În primul an, ca membru cu drepturi depline în cadrul Uniunii Europene, România a înregistrat o evoluţie ascendentă din perspectiva creşterii economice, din anumite puncte de vedere stând mai bine decât unele ţări vecine, cu toate că a avut de susţinut costuri ridicate asociate cu procesul de integrare europeană.

În termeni generali, anul 2007 a fost marcat de o secetă puternică ce a provocat reaprinderea infl aţiei, creşterea accelerată a defi citului comercial şi deprecierea monedei naţionale.

1.3.1. EVOLUȚIA PIB-ului

Produsul intern brut estimat pentru anul 2007 şi-a temperat creşterea la 6%, faţă de 7,9% în 2006 ajungând la nivelul de 404,7 miliarde lei.

Analiza factorilor, care au contribuit la această creştere, evidenţiază contribuţia dominantă a activităţilor din servicii şi construcţii, cele două ramuri deţinând împreună o pondere de 58,8% în PIB, industria având o pondere de 23,5%.

Valoarea adăugată brută din sectorul serviciilor a înregistrat o creştere de 7,1%, iar volumul de activitate din sectorul construcţiilor s-a situat cu 33,6% peste nivelul anului 2006. Valoarea adăugată brută din industrie a marcat o creştere de 5,1%, iar agricultura, silvicultura şi piscicultura şi-a scăzut volumul de activitate cu 16,9%.

Principalii factori ce au determinat scăderea producţiei agricole au fost condiţiile climaterice nefavorabile şi randamentele scăzute la majoritatea culturilor.

Impozitele nete pe produse au ocupat în 2007 o cotă de 11,1% din PIB, volumul lor crescând cu 1,6% faţă de anul precedent.

Consumul populaţiei a contribuit cu 77% la evoluţia din 2007 a PIB, aportul de capital social cu 30,5% (faţă de 25,6% în anul anterior), iar consumul administraţiei publice cu 7,7%. O influenţă negativă a avut-o deficitul comercial, care s-a adâncit la 14,3% din PIB în 2007, faţă de 12% în 2006.

Preview document

Proiect practică SC Volksbank România SA - Pagina 1
Proiect practică SC Volksbank România SA - Pagina 2
Proiect practică SC Volksbank România SA - Pagina 3
Proiect practică SC Volksbank România SA - Pagina 4
Proiect practică SC Volksbank România SA - Pagina 5
Proiect practică SC Volksbank România SA - Pagina 6
Proiect practică SC Volksbank România SA - Pagina 7
Proiect practică SC Volksbank România SA - Pagina 8
Proiect practică SC Volksbank România SA - Pagina 9
Proiect practică SC Volksbank România SA - Pagina 10
Proiect practică SC Volksbank România SA - Pagina 11
Proiect practică SC Volksbank România SA - Pagina 12
Proiect practică SC Volksbank România SA - Pagina 13
Proiect practică SC Volksbank România SA - Pagina 14
Proiect practică SC Volksbank România SA - Pagina 15
Proiect practică SC Volksbank România SA - Pagina 16
Proiect practică SC Volksbank România SA - Pagina 17
Proiect practică SC Volksbank România SA - Pagina 18
Proiect practică SC Volksbank România SA - Pagina 19
Proiect practică SC Volksbank România SA - Pagina 20
Proiect practică SC Volksbank România SA - Pagina 21
Proiect practică SC Volksbank România SA - Pagina 22
Proiect practică SC Volksbank România SA - Pagina 23
Proiect practică SC Volksbank România SA - Pagina 24

Conținut arhivă zip

  • Proiect Practica SC Volksbank Romania SA.docx

Te-ar putea interesa și

Relația dintra logistică și resurse umane

Continutul si importanta Resurselor Umane pentru activitatea unei organizatii Scurt istoric Importanta fiintei umane in conducerea cu succes a...

Ai nevoie de altceva?