Propunere de Politica Publica in Domeniul Agriculturii

Cuprins proiect Cum descarc?

1.Prezentarea domeniului de elaborare a politicii publice ...2
2.Statistici agricole ...7
3.Analiza diagnostica ...9
3.1.Puncte slabe ...9
3.2.Puncte forte ...9
4.Descrierea a trei puncte slabe .10
5.Prioritizarea problemelor .12
6.Formularul de propunere de politica publica .13
7.Bibliografie .14


Extras din proiect Cum descarc?

Prezentarea domeniului de elaborare a politicii publice
Agricultura este stiinta, arta sau practica care se ocupa cu procesul producerii de hrana vegetala si animala, fibre, respectiv diverse materiale utile prin cultivarea sistematica a anumitor plante si cresterea animalelor.
Din cele 23,8 milioane ha cat insumeaza teritoriul Romaniei, suprafata agricola a tarii este de aproape 15 mil. ha teren agricol, din care 9,3 mil. ha arabil, 0,6 mil. ha plantatii de vii si livezi, peste 4,8 mil. ha pajisti naturale, cea mai mare parte a suprafetelor avand o fertilitate ridicata.
Dupa o evaluare facuta in noiembrie 2008, aproximativ 6,8 milioane de hectare agricole nu sunt lucrate. Valoarea productiei agricole din Romania a crescut in anul 2008 cu 40%, la 66,99 miliarde lei , iar in anul 2009 a scazut pana la 59,9 miliarde lei .
Potentialul agricol al Romaniei rezulta din structura modului de utilizare a terenurilor( dupa Anuarul statistic al Romaniei). In functie de calitatile si pozitia geografica a terenurilor agricole s-au structurat si dezvoltat si diferitele sectoare ale agriculturii. O ramura cu vechi traditii a agriculturii romanesti o constituie cultura cerealelor: graul, porumbul, orzul si, intr-o masura mai mica, sorgul, orezul, ovazul.
Principalele plante tehnice cultivate in Romania sunt: floarea soarelui ( in sud-estul tarii mai predominant), soia, sfecla de zahar, inul si canepa. In zonele mai reci (Podisul Sucevei, depresiunile din Carpatii Orientali, nord-vestul Depresiunii Transilvaniei) si in zonele periurbane din campie se cultiva cartoful. Legumele si leguminoasele pentru boabe se cultiva mai ales in imprejurimile oraselor si in luncile unor rauri. Cultura vitei de vie are in Romania traditii stravechi. Principalele zone viticole sunt: podgoria Cotnari-Iasi-Husi, podgoria Nicoresti Ivesti, Valea Calugareasca, Panciu, Odobesti, podgoriile din Podisul Getic (Stefanesti, Dragasani, Strehaia), podgoriile din Podisul Dobrogei (Murfatlar, Niculitel), podgoriile situate pe Mures si Tarnava, etc.
Un rol important in cresterea productiei agricole il au irigatiile. Principala directie de actiune pentru formarea noii structuri agrare o constituie privatizarea, care determina in mod esential proprietatea si exploatatia si conduce la restructurarea productiei, in corelatie cu cererea de piata.
In Romania, suprafata amenajata pentru irigatii ocupa circa 22% din suprafata agricola a tarii si este aproximativ egala cu cea amenajata pentru desecari; combaterea eroziunii solului se face pe circa 15% din suprafata agricola.In 2009 a fost irigata circa 9,6 % din suprafata amenajata pentru irigat, care a scazut la 2,5 % in anul 2010.
Repartitia fondului funciar dupa modul de folosinta denota faptul ca terenul arabil ocupa cca. 64% din suprafata agricola, o treime din suprafata, 4,8 mil ha, este ocupata cu pasuni si fanete, iar viile si livezile reprezinta cca. 3%.
Specificare 2007 2008 2009 
Suprafata agricola, din care: 14709,3 14702,3 14705,3
Arabil 9423,3 9415,1 9384,4
Pasuni 3330,0 3330,0 3380,7
Fanete 1531,4 1532,4 1526,7
Vii si pepiniere viticole 218,0 214,5 214,4
Livezi si pepiniere pomicole 206,6 207,3 199,1
Raportul dintre suprafata arabila a tarii la numarul de locuitori denota faptul ca fiecarui locuitor ii revin circa 0,42 ha teren arabil, valoare superioara multor tari europene si aproape dubla fata de media europeana, care este de doar de 0,236 ha/locuitor.
Suprafata agricola a Romaniei a scazut usor de la un an la altul.
Cerealele si plantele oleaginoase ocupa circa 70 % din suprafata arabila
Desi, zone semnificative din suprafata agricola utilizata sunt clasificate ca fiind zone defavorizate, conditiile pedologice sunt deosebit de favorabile activitatilor agricole de productie in regiunile de sud si de vest ale tarii. Cea mai mare parte a suprafetei agricole este cea arabila (63,9%) ,iar pasunile si fanetele detin de asemenea ponderi importante (22,8% si respectiv 10,2%). Podgoriile si livezile, inclusiv pepinierele, reprezinta restul de 1,5% si respectiv, 1,4% din suprafata arabila a tarii.In anul 2010, circa trei milioane de hectare au fost lasate nelucrate (parloaga) . Romania se gaseste pe locul 6 din Europa ca suprafata agricola utilizata (dupa Franta, Spania, Germania, Marea Britanie si Polonia) si pe locul 5 ca suprafata arabila (dupa Franta, Spania, Germania si Polonia).


Fisiere in arhiva (1):

  • Propunere de Politica Publica in Domeniul Agriculturii.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 6 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!