Referinte Teoretice - Stresul

Extras din proiect Cum descarc?

Stresul. Un cuvant devenit banal, pe care toata lumea il utilizeaza, fara sa stie cu adevarat ce inseamna.Un cuvant incarcat deseori de conotatii negative, atunci cand este vorba despre o functie esentiala vietii. Stresul nu este o boala. Cu toate acestea, prea adesea este considerat drept ,,flagelul epocii noastre", ca si SIDA sau Cancerul. Nu este nici un concept abstract, la fel de impalpabil ca sufletul sau spiritul, ci un fenomen concret si studiat stiintific. De peste saptezeci de ani, cercetatorii se ocupa de stres si dispun astazi de numeroase date pentru a intelege aceasta realitate biologica si psihologica in intreaga sa utilitate.
Desi indispensabil vietii, stresul reprezinta o amenintare pentru starea noastra de bine. Caci, tot asa cum un medicament util poate deveni daunator peste o anumita doza, reactiile de stres prea intense, prea frecvente, prea prelungite si prost gestionate pot avea efecte negative asupra sanatatii noastre. Se stie, de exemplu, ca stresul creste de trei ori riscurile cardio-vasculare si ca este in mare masura responsabil de tulburarile musculare, cele mai frecvente boli profesionale. Cat despre consecintele psihologice, ele sunt din ce in ce mai alarmante: aproximativ 10 % dintre salariati sufera de depresie, anxietate sau surmenaj.Suntem oare pe cale sa o luam pe urmele Japoniei unde aproape zece mii de persoane mor anual din cauza stresului la locul de munca? Va fi curand stresul considerat drept o boala profesionala? Va continua el sa coste atat de mult intreprinderile si colectivitatea?
- Istoria stresului 
Hans Selye ,,parintele" stresului
Istoria stresului a inceput intr-un laborator de fiziologie, in Canada, in anii 1930.Un cercetator de origine maghiara, Hans Selye, remarcase ca multe boli infectioase, mai ales in stadiul precoce, se manifestau prin aceleasi tipuri de simptome. In timp ce efectua cercetari asupra hormonilor sexuali ai sobolanului, el si-a dat seama ca starea de sanatate a animalelor pe care le folosea pentru experientele sale se degrada din ce in ce mai mult.Unele ajungeau chiar sa moara.
Selye a observat ca substantele chimice pe care le injecta animalelor nu erau cauza directa a acestui fapt.Inlocuind hormonii sexuali cu formol sau apa continand impuritati, el a remarcat aceleasi consecinte nefaste. Si chiar si atunci cand animalele nu primeau nici un produs, simplu fapt ca se gaseau intr-un mediu dificil ( frig, manipulari) sau erau confruntate cu diferiti agenti agresivi (arsuri, socuri electrice) provoca o alterare a starii lor.
In secolul XIX-lea si inceputul secolului al XX-lea, numerosi cercetatori banuisera existenta stresului ca mod de raspuns general al unui organism viu la agresiunile exterioare.Charles Darwin subliniase si el rolul fricii ca mijloc de mobilizare a organismului si de facilitare a supravietuirii sale, ajutandu-l sa faca fata pericolului La inceputul secolului al XX-lea , Walter Cannon descria, de asemenea, reactia de fuga sau de lupta la animalele expuse la o situatie amenintatoare 
Totusi, Hans Selye este primul care a studiat in mod aprofundat acest fenomen.El a constatat ca, de fapt, este vorba despre un mecanism de adaptare la agentii agresivi, un raspuns ,,nespecific (mai precis, comun tuturor indivizilor si in toate contextele) pe care il da corpul nostru la fiecare cerere ce i se face". Selye a calificat acest raspuns drept ,,sindromul general de adaptare".Doar mai tarziu ii va da denumirea de ,,stres".
- Stres si factori de stres
De multe ori, se utilizeaza acelasi cuvant pentru a desemna mai multe realitati.Astfel, se vorbeste deseori despre stres pentru a desemna, de fapt, cauzele stresului: un calculator in pana, un ambuteiaj sau un patron dificil nu constituie un stres, ci sunt factori de stres.
Stresul sau , mai exact, reactia de stres reprezinta ansamblul de manifestari ( fizice si psihologice) care au loc in interiorul nostru, ca urmare a actiunii factorilor de stres.


Fisiere in arhiva (1):

  • Referinte Teoretice - Stresul.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!