Reguli si Derogari GATT

Cuprins proiect Cum descarc?

Cap.1:Notiuni generale despre GATT 3
Cap.2:Reguli si derogari GATT 12
Cap.3:Mutatii semnificative in evolutia GATT 14
Cap.4:Runda Tokyo-prima tentativa de reformare a sistemului 16
Cap.5:Runda Uruguay-initiere si derulare 19
Cap.6:Succinta descriere a rezultatului obtinut in cadrul rundei Uruguay 20
Bibliografie 22


Extras din proiect Cum descarc?

Cap.1: Notiuni generale despre GATT
In reuniunile de la Bretton Woods, din 1944, s-a previzionat constituirea unui al treilea organism economic mondial, Organizatia Internationala a Comertului. In 1948 s-a aprobat in Cuba "Carta de la Havana", documentul constitutiv al OIC, dar ratificarea necesara pentru diferite guverne, in special cel al SUA, nu s-a produs. A trebuit sa se astepte aproape cincizeci de ani, pana in 1995, pentru a asista la crearea unui organism similar, Organizatia Mondiala a Comertului, OMC. In timpul acestor ani piata mondiala a fost rigida printr-o conjunctie de norme comerciale si concesiuni tarifare acordate intre un grup de tari, care s-a numit Acordul General asupra Tarifelor Vamale si Comert (GATT, General Agreement on Tarrifs and Trade) semnat in 1948. 
GATT este prescurtarea de la << General Agreement on Tarrifs and Trade >> (Acordul General pentru Tarife vamale si Comert). El reprezinta un acord la care sunt parte in prezent 123 state insumand peste 90% din comertul mondial. Obiectivul sau il constituie eliminarea barierelor in calea schimburilor economice dintre tarile membre. Dupa sase cicluri de negocieri pe tema reducerii taxelor vamale, la mijlocul anilor '80 s-a cazut de acord si asupra suprimarii barierelor netarifare. In 1986, odata cu deschiderea Rundei Uruguguay, pe langa negocierile vizand eliminarea barierelor si a distorsiunilor comerciale au fost abordate si investitiile legate de comert, comertul cu servicii si protectia proprietatii intelectuale. Ciclul Uruguay s-a incheiat abia la 15.12.1993, iar pentru anul 2000 este prevazuta o noua serie de negocieri intitulate << Runda Mileniului >>. Din 1995, GATT a fost inlocuit cu Organizatia Mondiala a Comertului (OMC) - insarcinata sa trateze toate chestiunile comerciale, noua denumire a organizatiei sugerand in mod evident permanentizarea dialogului pe aceasta tema, justificata de globalizarea si mondializarea economiei.
Pe timpul a jumatate de secol, textul bazic al GATT s-a mentinut aproape identic. Secretariatul general al GATT, cu sediul la Geneva, a convocat o serie de intruniri de afaceri, care au permis acorduri "plurilaterale", adica, participarea voluntara, care au permis importante reduceri tarifare. 
RUNDE ALE GATT
Nume Oras Data
I Geneva 1947
II Annecy 1949
III Torquay 1950-1951
IV Geneva 1955-1956
V "Runda Dillon" Geneva 1960-1961
VI "Runda Kennedy" Geneva 1964-1967
VII "Runda Tokio" Tokio 1973-1979
VIII "Runda Uruguay" Geneva 1986-1994
GATT avea un caracter provizoriu si un camp de actiune care excludea tarile din blocul sovietic, dar succesul sau in dezvoltarea comertului mondial de-a lungul a 47 de ani este de necontestat. Reducerile continue ale tarifelor au stimulat in deceniile 1950, 1960 cresterea comertului mondial, care a atins rate foarte inalte (in jur de 8% anual pe termen mediu). Ritmul de crestere al comertului mondial a fost intotdeauna superior cresterii productiei pe vremea cand exista GATT.
Afluenta de noi membrii in timpul rundei Uruguay, dupa prabusirea sistemului economic sovietic, a fost o proba de recunoastere ca sistemul multilateral comercial constituia un suport de dezvoltare si un instrument de reforma economica si comerciala.


Fisiere in arhiva (1):

  • Reguli si Derogari GATT.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!