Reguli și Derogări GATT

Cuprins proiect Cum descarc?

Cap.1:Noţiuni generale despre GATT 3
Cap.2:Reguli şi derogări GATT 12
Cap.3:Mutaţii semnificative în evoluţia GATT 14
Cap.4:Runda Tokyo-prima tentativă de reformare a sistemului 16
Cap.5:Runda Uruguay-iniţiere şi derulare 19
Cap.6:Succintă descriere a rezultatului obţinut în cadrul rundei Uruguay 20
Bibliografie 22


Extras din proiect Cum descarc?

Cap.1: Noţiuni generale despre GATT
In reuniunile de la Bretton Woods, din 1944, s-a previzionat constituirea unui al treilea organism economic mondial, Organizatia Internationala a Comertului. In 1948 s-a aprobat in Cuba "Carta de la Havana", documentul constitutiv al OIC, dar ratificarea necesara pentru diferite guverne, in special cel al SUA, nu s-a produs. A trebuit sa se astepte aproape cincizeci de ani, pana in 1995, pentru a asista la crearea unui organism similar, Organizatia Mondiala a Comertului, OMC. In timpul acestor ani piata mondiala a fost rigida printr-o conjunctie de norme comerciale si concesiuni tarifare acordate intre un grup de tari, care s-a numit Acordul General asupra Tarifelor Vamale si Comert (GATT, General Agreement on Tarrifs and Trade) semnat in 1948. 
GATT este prescurtarea de la « General Agreement on Tarrifs and Trade » (Acordul General pentru Tarife vamale şi Comert). El reprezintă un acord la care sunt parte în prezent 123 state însumând peste 90% din comerţul mondial. Obiectivul său îl constituie eliminarea barierelor în calea schimburilor economice dintre ţările membre. După şase cicluri de negocieri pe tema reducerii taxelor vamale, la mijlocul anilor ’80 s-a căzut de acord şi asupra suprimării barierelor netarifare. În 1986, odată cu deschiderea Rundei Uruguguay, pe lângă negocierile vizând eliminarea barierelor şi a distorsiunilor comerciale au fost abordate şi investiţiile legate de comerţ, comerţul cu servicii şi protecţia proprietaţii intelectuale. Ciclul Uruguay s-a încheiat abia la 15.12.1993, iar pentru anul 2000 este prevăzută o nouă serie de negocieri intitulate « Runda Mileniului ». Din 1995, GATT a fost înlocuit cu Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) – însărcinată să trateze toate chestiunile comerciale, noua denumire a organizaţiei sugerând în mod evident permanentizarea dialogului pe această temă, justificată de globalizarea şi mondializarea economiei.
Pe timpul a jumatate de secol, textul bazic al GATT s-a mentinut aproape identic. Secretariatul general al GATT, cu sediul la Geneva, a convocat o serie de intruniri de afaceri, care au permis acorduri "plurilaterale", adica, participarea voluntara, care au permis importante reduceri tarifare. 
RUNDE ALE GATT
Nume Oraş Data
I Geneva 1947
II Annecy 1949
III Torquay 1950-1951
IV Geneva 1955-1956
V "Runda Dillon" Geneva 1960-1961
VI "Runda Kennedy" Geneva 1964-1967
VII "Runda Tokio" Tokio 1973-1979
VIII "Runda Uruguay" Geneva 1986-1994
GATT avea un caracter provizoriu si un camp de actiune care excludea tarile din blocul sovietic, dar succesul sau in dezvoltarea comertului mondial de-a lungul a 47 de ani este de necontestat. Reducerile continue ale tarifelor au stimulat in deceniile 1950, 1960 cresterea comertului mondial, care a atins rate foarte inalte (in jur de 8% anual pe termen mediu). Ritmul de crestere al comertului mondial a fost intotdeauna superior cresterii productiei pe vremea cand exista GATT.
Afluenta de noi membrii in timpul rundei Uruguay, dupa prabusirea sistemului economic sovietic, a fost o proba de recunoastere ca sistemul multilateral comercial constituia un suport de dezvoltare si un instrument de reforma economica si comerciala.


Fisiere în arhivă (1):

  • Reguli si Derogari GATT.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!