Rolul și importanța sistemului bancar în gestionarea crizei financiare din România

Extras din proiect Cum descarc?

Amploarea si diversitatea schimbarilor din lumea contemporana, din anii 2007 -2008, au afectat si Romania, aducand profunde modificari "de natura politica, diplomatica, sociala, financiara, economica, tehnica si tehnologica, religioasa, informationala", etc.
Modificarile structurale mentionate au determinat cresterea frecventei si intensitatii unor situatii deosebite, pe care unii autori le considera crize sociale, diplomatice, financiare, economice, culturale, militare, juridice sau pur si simplu crize, conflicte de nivel personal, organizational, zonal, regional sau strategic .
In ciuda acestor dezechilibre financiare, stabilitatea macroeconomica s-a mentinut, cresterea economica si inflatia redusa fiind inregistrate in majoritatea statelor dezvoltate, incurajandu-se astfel subevaluarea riscului si relaxarea conditiilor de creditare. 
Criza economica mndiala, a avut atat cauze microeconomice, cat si cauze macroeconomice. Dintre cauzele microeconomice ale actualei crize economico - financiare pot fi enumerate: deregularizarea institutiilor financiare, inovatia financiara si oferirea facila a ratingurilor ridicate de catre agentiile specializate.
Impactul actualei crize economice asupra tarilor europene a fost si continua sa fie si astazi, unul alarmant, criza atingand sever bancile din tarile europene intr-o serie de moduri similare impactului pe care aceasta l-a avut asupra bancilor americane. 
Criza economico - financiara din anii 2008 -2011 a fost si este o situatie negativa, nou creata in viata economico - financiara a Romaniei, ca urmare a aparitiei unor manifestari, masuri sau reforme financiare si economice, care afecteaza valorile fundamentale ale dezvoltarii economico-sociale.
Majoritatea analistilor considera, ca, criza financiara, ce a afectat foarte multe tari, isi are radacinile in scaderea dramatica a pretului locuintelor in SUA sau in caderea pietei creditului pentru locuinte.
Criza financiara a izbucnit oficial, peste Ocean, in data de 15 septembrie 2008, odata cu falimentul bancii de investitii Lehman Brothers. Desi, pana la acel moment, autoritatile federale americane mai salvasera banca de investitii Bear Stearns si nationalizasera gigantii Fannie Mae si Freddie Mac, care garantau marea majoritate a ipotecilor din SUA, in data de 15 septembrie sistemul financiar de peste Ocean "a inghetat", iar panica s-a raspandit rapid pe burse. 
Mai intai, Banca "Lehman Brothers" si-a cerut protectia in fata creditorilor, devenind cel mai mare faliment din istorie, banca de investitii avand active in valoare de 639 de miliarde de dolari. 
Tot in acea zi fatidica, o alta banca faimoasa, Banca "Merrill Lynch", s-a vandut de urgenta catre Bank of America, iar in ziua imediat urmatoare, in 16 septembrie 2008, colosul "AIG" -  cel mai mare asigurator mondial -  era la randul sau ingenuncheat. Autoritatile SUA, desi au lasat Banca "Lehman Brothers ", sa se scufunde, si-au dat seama de gravitatea problemei si au nationalizat asiguratorul "AIG". Ulterior, Banca "Citigroup", la acel moment cea mai mare banca de pe planeta, a inceput sa aiba probleme si a fost nationalizata partial. Din acel moment, S.U.A au injectat sume colosale in sistemul lor bancar, inclusiv bancile "BanJPMorgan", "Goldman Sachs" si "Morgan Stanley" au primit bani publici. 
Criza economica declansata in America a trecut ulterior Oceanul, iar autoritatile din statele Europei au salvat rand pe rand, de la faliment, giganti ca Banca "ING" (Olanda), Banca "Fortis" (Belgia), Banca "Royal Bank of Scotland" si Banca "Lloyds" (Marea Britanie), Banca "Commerzbank" (Germania) si Banca "UBS" (Elvetia). Primul stat ce a intrat in faliment a fost Islanda, care a capotat chiar in toamna anului 2008, din cauza problemelor bancare, iar din 2009 s-a declansat ,,tragedia greaca", Grecia avand nevoie de atunci de trei planuri consecutive de salvare si mai multe sute de miliarde de euro. 
La scurt timp dupa ce valul crizei a trecut Oceanul Atlantic, s-au aratat si in Romania primele semne ale crizei iar Romania a fost afectata puternic de criza economica mondiala si a trecut de la extaz la agonie si inapoi. 
Mai multe uzine si fabrici isi incetau temporar productia sau treceau la concedieri, din cauza scaderii comenzilor la export. Politicienii romani, insa, nu recunosteau nicio criza, chiar, premierul de atunci, Calin Popescu Tariceanu, spunea ca economia ,,duduia" iar romanii vor profita de criza ca sa isi cumpere apartamente ieftine in SUA. Bugetul Romaniei, pe 2009 a fost construit pornind de la premisa ca economia o sa creasca cu 6,5%, iar guvernatorul BNR Mugur Isarescu ne spunea in mai 2009 ca tara noastra ,,a trecut de punctul cel mai de jos al crizei". A urmat, insa, anul 2010, cand guvernul din acea perioada, chiar prin vocea Presedintelui Romaniei, Traian Basescu, au hotarat aplicarea celor mai dure masuri de austeritate si anume: taierea salariilor bugetarilor cu 25%, taierea pensiilor cu 15%, diminuarea tuturor beneficiilor sociale cu 15% si majorarea TVA de la 19% la 24%, masuri foarte dur resimtite de populatie.


Fisiere în arhivă (1):

  • Rolul si importanta sistemului bancar in gestionarea crizei financiare din Romania.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Dan Palangean, Cateva eplicatii utile, pentru a intelege, cum a traversat Romania criza economica, http://www.opiniibnr.ro/index.php/macroeconomie/59, accesat in 02.05.2019;
2. Legea nr. 33/1991 privind activitatea bancara si Legea nr. 34/1991 privind statutul Bancii Nationale a Romaniei;
3. Mugur Isarescu, Guvernatorul BNR, Conferinta "Calea spre standarde europene, in serviciile financiare", Institutul Bancar Roman, 23 septembrie, Ramnicu Valcea;
4. Mugur Isarescu, Conferinta de presa, Tintirea Inflatiei, Raport trimestrial asupra inflatiei, februarie 2009, https://www.bnr.ro/Prezentari-si-interviuri, accesat 06.05. 2019;
5. Nicolae Ghinea, Constantin Bolbosanu, Criminalitatea economico - financiara in Uniunea Europeana, Ed. Sitech, 2010, pag. 78 -82;
6. https://www.bundesbank.de/Redaktion/EN/Glossareintraege/L/legal_tender.html, accesat in 06.05.2019


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!