Rolul si Particularitatile Resurselor Umane in Cadrul Organizatiei

Extras din proiect Cum descarc?

CAPITOLUL I. 
Rolul si particularitatile resurselor umane in cadrul organizatiei
Dezvoltarea teoriei si practicii in domeniul resurselor umane necesita in primul rand cunoasterea si intelegerea cat mai deplina a rolului si particularitatile resurselor umane in cadrul organizatiei.
1. Resursele umane reprezinta organizatia. Societatea moderna se prezinta ca o retea de organizatii care apar, se dezvolta sau dispar.
In aceste conditii oamenii reprezinta o resursa comuna si totodata, o resursa cheie, o resursa vitala, de azi si de maine, a tuturor organizatiilor, care asigura supravietuirea, dezvoltarea si succesul competitional al acestora.
Fara prezenta efectiva a oamenilor care stiu ce, cand si cum trebuie facut, este pur si simplu imposibil ca organizatiile sa-si atinga obiectivele.
In acest context unii specialisti in domenii sugereaza nu numai anumite intrebari, ci si raspunsurile la acestea, de exemplu:
"Ce este o organizatie fara angajati? Nu este nimic in absenta resurselor umane, eventual, o multime de echipamente scumpe." "daca am concedia angajatii diferitelor organizatii cu ce am mai ramane ? Nu cu mare lucru."
Intrebarile autorilor, cu un anumit accent patetic, se vor un semnal pentru sensibilizarea noastra a tuturor fata de o problema careia, in cele mai multe cazuri, nu I se acorda importanta cuvenita.
Cand ne gandim la numeroasele organizatii care ne furnizeaza bunuri si servicii si care, in plus, sunt pretabile, capabile sa ne angajeze pe tot timpul vietii, cat de des avem in vedere sau ne gandim explicit la faptul ca aceste organizatii, pentru a devenii operative, depind in cele din urma de oameni.
Organizatiile exista deoarece oamenii au capacitati fizice si intelectuale limitate, dar si capacitatea de a avea si dezvolta organizatii.
Prin urmare, organizatiile implica oameni si in final, depind de eforturile oamenilor.
Esenta oricarei organizatii este efortul uman, iar eficienta si eficacitatea acesteia sunt influentate, in mare masura, de comportamentul oamenilor in cadrul organizatiei.
Deci, organizatiile exista deoarece oamenii lucreaza impreuna pentru realizarea obiectivelor organizationale, in vederea indeplinirii propriilor lor obiective.
Organizatiile sunt implicate in viata noastra zilnica si reprezinta o parte din existenta noastra cotidiana, locul in care ne consumam cea mai mare parte din timpul nostru.
In acest sens, reflectand asupra vietii ca trecere printr-un lung sir de organizatii, Mintzberg afirma, pe buna dreptate, ca "traim intr-o lume de organizatii", deoarece intr-adevar ne nastem intr-o organizatie numita maternitate, ne pregatim sa ne instruim intr-o organizatie, ne castigam existenta intr-o organizatie, pentru ca de sanatatea si siguranta noastra sa se ingrijeasca, in cele din urma, tot o organizatie.
De asemenea, oamenii participa la numeroase evenimente din activitatea organizatiei ca reprezentanti ai acesteia, insa felul in care o fac determina, in cele din urma, felul in care va fi perceputa atat imaginea organizatiei, cat si imaginea lor. Aceasta cu atat mai mult, cu cat, dupa cum afirma Polly Bird, "toata lumea proiecteaza o imagine si incearca sa o impresioneze".
Multi oameni tind totodata, sa considere organizatia ca fiind a lor, iar succesele acesteia ca propriile lor succese, in timp ce esecurile organizatiei sunt resimtite ca esecuri personale.
2. Resursele umane reprezinta una din cele mai importante investitii ale unei organizatii ale carei rezultate devin tot mai evidente in timp.
Organizatiile cheltuiesc sume importante cu angajatii lor, iar datorita costurilor antrenante, nu numai remunerarea personalului, ci si angajarea, mentinerea si dezvoltarea personalului reprezinta, dupa cum afirma L. Lloyd Byors si Leslie W. Rue, unele dintre cele mai evidente investitii in resursele umane.


Fisiere in arhiva (1):

  • Rolul si Particularitatile Resurselor Umane in Cadrul Organizatiei.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!