Salariul in Romania Anilor 2000

Extras din proiect Cum descarc?

Una dintre cele mai importante obligatii pe care le are angajatorul fata de angajatul sau este de a-i plati o remunerare, obligatie ce presupune cea mai mare cheltuiala aferenta activitatii sale. Salariul apare ca venit ce revine factorului munca, a capacitatii de a munci a unor oameni liberi juridic si economic si ca pret al serviciilor aduse prin munc depusa de catre acestia, reprezentand aproximativ 80% din venitul national al tarilor dezvoltate (Cornescu, 2003, 339). 
Salariul este cel mai important venit microeconomic ce exprima preturile muncii si inchirieirii fortei de munca, costul suportat de angajator pentru munca depusa si venitul incasat de angajat si poate lua urmatoarele forme: 
* Dupa considerarea impozitului: brut (salariul net+impozit/salariu) si net;
* Dupa subiectul care primeste venitul: individual, colectiv si social (ex: categorii defavorizate);
* Dupa interpretarea economica a salariatului: nominal (suma incasata de salariat) si real (cantitatea de bunuri si servicii ce se pot procura cu salariul nominal);
* Dupa forma de salarizare: pe unitatea de timp (in regie, dupa timpul lucrat), in acord (dupa cantitatea de munca) si mixt (avantajele salariului pe unitatea de timp si ale celui in acord).
In practica, remuneratiile si salariile se platesc pentru urmatoarele ratiuni: pentru respectarea obligatiilor legale ("ratiunea minimala"), pentru a obtine o cota suficienta din pietele de munca relevante ("ratiunea concurentiala"), pentru a furniza o recompensa echitabila celor care isi indeplinesc rolurile asumate ("ratiunea echitabila"), pentru a asigura un stimulant pentru angajati ("ratiunea motivationala") sau pentru a tine pasul cu inflatia ("ratiunea de cost al vietii"). In timp ce pentru un angajat salariul reprezinta un venit ce trebuie maximizat, pentru angajator acesta reprezinta un cost ce trebuie minimizat. 
Politica de salarizare trebuie sa urmareasca, conform unui buget alocat, atragerea unui numar suficient de angajati corespunzatori, pastrarea angajatilor care dau satisfactie, stimularea unui grad optim de productivitate din partea angajatilor, asigurarea un inalt nivel de calitate al productiei rezultate, recunoasterea valorii fiecarui post si recompensarea angajatilor pentru efortul depus, pentru loialitate, experienta si realizari si poate fi influentata de factori precum: conditiile si situatia pietei de munca, schimbarea organizationala, actiunile Statului, capacitatea organizatiei de a plati salariile, forta de negociere a sindicatelor, diferentierile existente, inflatia, productivitatea, Legislatia Uniunii Europene si comparabilitatea (Cole, 2000, 272-273). 
Politicile salariale sunt stabilite la nivel de companie si prin negocieri colective intre partenerii sociali, la nivel sectorial sau national si "depind de reglementarile fiscale cu influenta asupra nivelului de salarizare si de reglementarile relatiilor de munca, referitoare la timpul de lucru, plata orelor suplimentare, conditiile de angajare si concediere, obligativitatea respectarii concediului de odihna, a concediilor pe caz de boala sau a celor de ingrijire a copiilor, precum si obligativitatea de a acorda salariul minim stabilit la nivel national" (Stanculescu, 2006, 30). Salariul minim poate fi stabilit la nivel national, in functie de ramuri economice sau varste si poate fi privit ca un important mijloc de mentinere a unui nivel de trai decent sau un insuficent instrument pentru acest proces, generand rate ridicate ale somajului. Evolutia salariului in Romania pentru perioada 2000-2010 arata astfel: 
Anul Salariul minim
brut (RON) Salariul mediu
brut (RON)
2000 100 288
2001 140 428
2002 175 545
2003 250 674
2004 280 826
2005 310 966
2006 330 1.150
2007 390 1.409
2008 540 1.716
2009 600 1.889
2010 600 1.936
Marimea salariului este influentata de urmatorii factori: costul resurselor de munca (cheltuielile pentru producerea fortei de munca si raportul dintre cererea si oferta de munca), productivitatea muncii (cu cat este mai mare se obtine un venit mai mare, iar salariatul primeste un salariu mai mare), gradul de dezvoltare economica a tarii, mobilitatea fortei de munca, gradul de organizare in sindicate precum si legislatia cu privire la miscarea sindicala si revendicarile din fiecare tara. 
Modelul social european are ca obiectiv de politica economica si sociala un raport optim de 50% intre castigul salarial minim si cel mediu. Problema majora a Romaniei este decalajul, exprimat tocmai prin indicatori precum valoarea salariului minim brut, valoarea salariului mediu brut sau ponderea salariului minim brut in salariul mediu brut.


Fisiere in arhiva (1):

  • Evolutia Castigului Salarial in Romania Anilor 2000.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!