Salarizarea si Recompensarea Personalului

Extras din proiect Cum descarc?

Recompensarea personalului
Recompensarea angajatilor este un instrument important al managerilor prin care influenteaza eficienta activitatii unei firme.
In literatura de management si in practica firmelor se folosesc o serie de termeni cum ar fi: recompensa, compensatie, salariu, remuneratie, plata, sporuri, prime, stimulente, bonificatii, comisioane, indemnizatii.
Recompensarea reprezinta totalitatea veniturilor financiare si materiale pe care le primeste un angajat. Recompensarea personalului dintr-o organizatie este cel mai important obiectiv specific managementului resurselor umane, deoarece:
sistemul de recompensare al unei organizatii are o contributie majora asupra recrutarii, motivarii, eficientei si satisfactiei personalului;
salariile reprezinta o cheltuiala considerabila pentru organizatie.
Proiectarea unui sistem de recompensare a personalului trebuie sa se realizeze tinand cont de urmatoarele aspecte: o satisfacerea nevoilor angajatilor, inclusiv a dorintelor de securitate si consideratie; o motivarea angajatilor pentru a realiza nivelurile de performanta dorite; o dimensionarea sistemului de recompensare in functie de posibilitatile organizatiei; o sa fie competitiv in raport cu sistemele de recompensare ale altor organizatii care furnizeaza bunuri sau servicii similare, pentru a atrage si mentine personalul; o respectarea clauzelor din contractul colectiv de munca si a reglementarilor legale; o sa fie corect si consecvent aplicat in toata organizatia; o sa fie inteles si acceptat de angajati. 
Exista doua tipuri de recompense: 
directe 
indirecte
I. Recompensele directe cuprind sumele pe care le primesc angajatii pentru activitatea depusa si sunt concretizate in:
Salariul de baza
Salariul de merit
Sistemul de stimulente:
Premii;
Comisioane;
Acordul direct;
Adaosuri la salariu;
Sporuri;
Acordul progresiv;
Cumpararea de actiuni;
Participarea la profit.
SALARIUL
Reprezinta suma primita pentru munca desfasurata de un angajat intr-o anumita perioada de timp.
In literatura de specialitate se face distinctie intre recompensare si compensare. Se considera ca recompensarea este mai cuprinzatoare decat compensarea. Ea include, in plus, promovarea personalului, sentimentul de realizare, apreciere si stima. 
Recompensele directe includ sumele de bani pe care le primesc angajatii pentru prestatia lor sau/si a rezultatelor obtinute. Salariul este cea mai importanta componenta a subsistemului de recompensare directa. Prin salariu se intelege suma primita de un angajat pentru munca desfasurata sau pentru rezultatele obtinute intr-o unitate de timp (ora, zi, saptamana, luna, an).
Dimensionarea salariului este influentata de mai multi factori, cum sunt: politica salariala a organizatiei, puterea economica a organizatiei, constrangerile legislative, costurile fortei de munca formate pe piata muncii, conjunctura economica etc. In plus, salariul este influentat de dificultatea sau complexitatea sarcinilor aferente unui post din organizatie.


Fisiere in arhiva (1):

  • Salarizarea si Recompensarea Personalului.pptx

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!