Schimbarea si Dezvoltarea Organizationala

Extras din proiect Cum descarc?

Schimbarea organizationala este determinata de o multitudine de factori, unii avandu-si sursa in exteriorul organizatiei, altii in organizatia insasi. Combinarea surselor externe si a celor interne este de natura a crea lanturi de schimbari organizationale ce se produc uneori in mod predictibil, succesiv, linear, iar alteori impredictibil, nelinear si discontinuu.
Tendinte generale in schimbarea organizationala
Descentrarea (Martin Albrow, 1997) prin care autorul intelege dezmembrarea, estomparea sau chiar diluarea legaturilor ce contribuiau inainte la configurarea unui sistem;
Raspandirea retelelor (Gofee si Scase, 1995) ce evidentiaza schimbarile produse la nivelul corporatiilor intre anii 1980 si 1990 si care prevede extinderea peisajului organizational;
Teoria Haosului prin care au fost acceptate dimensiunile culturale in viata organizationala.
Majoritatea teoreticienilor si analistilor schimbarii tind sa accepte ideea ca schimbarea organizationala are doua surse principale: 
schimbarile produse la nivelul mediului
schimbarile determinate din interiorul organizatiei, mai precis de conducerea strategica. 
Nu mai exista nici o indoiala ca traim intr-un mediu intr-o permanenta schimbare, caracterizat prin tendinte de crestere a complexitatii, turbulentei, dinamismului, astfel ca insasi schimbarea ajunge sa fie in permanenta schimbare sau, intr-o formulare ironica, "schimbarea nu mai este ce era odata" ( Mezer, 1995)
Principalii determinanti ai schimbarii organizationale:
Caracteristicile mediului
Performanta organizationala
Caracteristici ale managementului strategic
Strategia organizationala
Structura organizationala
Caracteristicile mediului
Complexitatea mediului - caracterizata prin numar mare de unitati ale mediului, diversitatea acestora si interdependenta dintre acestea.
Turbulenta mediului - se refera la frecventa si gradul de predictibilitate/impredictibilitate a producerii evenimentelor individuale.
Competitivitatea mediului - are in vedere abundenta/raritatea resurselor disponibile.
Performanta organizationala
Reprezinta o alta caracteristica ce poate explica potential initierea unor schimbari organizationale.
Astfel, este probabil ca si cele mai mici scaderi ale performantei sa atraga dupa sine o serie de schimbari ce pot viza scaderea costurilor, initierea unor campanii de publicitate, inlocuirea managerilor ineficienti etc. Pe de alta parte, este plauzibil ca schimbarea sa fie determinata si de cresteri ale performantelor din dorinta cresterii veniturilor sau doar din eficienta managerilor care vad schimbarea ca fiind temporara.
Caracteristici ale managementului strategic
Caracteristicile managerilor responsabili cu luarea deciziilor strategice influenteaza schimbarea, insa aceasta influenta variaza, fiind afectata in mare masura de tipul de schimbari considerate, respectiv ea este mai mare in cazul schimbarilor centrate pe interior.


Fisiere in arhiva (1):

  • Schimbarea si Dezvoltarea Organizationala.ppt

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!