Sistem de Colectare Selectiva a Deseurilor in Municipiul Alba-Iulia

Extras din proiect Cum descarc?

Descrierea problemei
Sporirea consumului gospodariilor casnice din municipiul Alba -Iulia, inregistrat in ultimii 10 ani, a contribuit esential la cresterea generarii de deseuri.
In procesul de gestionare a deseurilor, primordial este reducerea la minimum a efectelor negative asupra sanatatii populatiei si a mediului cauzate de generarea si depozitarea finala a deseurilor. In politicile privind gestionarea deseurilor din tarile Uniunii Europene se urmareste, in primul rand, prevenirea formarii deseurilor, prin aplicarea ,,tehnologiilor curate" in activitatile economice si reducerea cantitatii deseurilor formate, prin utilizarea celor mai bune practici in fiecare domeniu de activitate ce genereaza deseuri. Apoi, se impune valorificarea deseurilor generate prin reutilizare, reciclare si/sau recuperare energetica, si doar in ultimul rand se pune problema eliminarii finale a deseurilor prin incinerare sau depozitare.
1.1 Cauzele problemei
Problema cheie in gestionarea deseurilor in municipiul Alba -Iulia tine de ineficienta activitatilor de colectare si eliminare a deseurilor. In acest municipiu lipsesc serviciile/intreprinderile de salubrizare, iar populatia (generatorii de deseuri) trebuie sa transporte deseurile la gunoistea localitatii pe cont propriu.
Gestionarea necorespunzatoare a deseurilor in localitate este determinata de urmatoarele cauze de baza: lipsa intreprinderilor de salubrizare; monitorizare si control deficient a procesului de gestionare a deseurilor; informare inadecvata a cetatenilor privind gestionarea deseurilor in localitate. Toate aceste cauze sunt la randul lor determinate de piata serviciilor de salubrizare neatractiva/mica si capacitati administrative reduse pentru gestionarea deseurilor la nivel local, precum si de cadrul de reglementare incomplet pentru gestionarea deseurilor.
Informarea inadecvata a cetatenilor privind gestionarea deseurilor in localitate este o cauza ce exacerbeaza problema. O parte din cetateni nici nu cunosc exact modul si regulile de gestionare a deseurilor in localitate. Astfel, pe langa lipsa serviciilor/intreprinderilor specializate de salubrizare, cetatenii nu sunt adecvat informati cum sa procedeze cu gunoiul generat in gospodarie. Ca rezultat, aceste deseuri sunt aruncate, la intamplare, in mediu (in lunci, rapi, fasii forestiere, pe marginea drumului, etc.). De multe ori, acestia nici nu constientizeaza faptul ca procedand astfel isi pun sanatatea lor (si a copiilor lor) in pericol.
Monitorizarea procesului de gestionare a deseurilor este inadecvat. Nu sunt stabilite norme si limite pentru controlul deseurilor formate si depozitate. Controlul asupra depozitarii la intamplare a gunoiului de catre cetateni este greu de realizat, mai ales cand la nivel local accesul la servicii de salubrizare este foarte limitat.
Totodata, in aceste conditii este dificil si de sanctionat cetatenii in cauza.
1.2 Efectele problemei
Principale efecte provocate de gestionarea inadecvata a deseurilor tin de: accesul redus al populatiei la servicii de salubrizare, reciclare/valorificare redusa a deseurilor si formarea gunoistilor spontane/neautorizate (vezi Anexa 1). Aceste efecte, la randul lor, duc la: cresterea cantitatii deseurilor ce necesita depozitare; reducerea duratei de exploatare a depozitelor de deseuri; supraincarcarea depozitelor de deseuri; poluarea mediului; afectarea sanatatii populatiei si peisajului/ecosistemului; risipa de resurse pentru inlaturarea gunoistilor spontane si a consecintelor poluarii, precum si pentru construirea de depozite noi de deseuri. Ca si efect final, avem un impact negativ asupra calitatii vietii populatiei.
Formarea gunoistilor spontane se datoreaza lipsei intreprinderilor de salubrizare (si in rezultat al accesului redus al populatie la servicii de salubrizare), informarii inadecvate a cetatenilor cu privire la gestionarea deseurilor in localitate, monitorizarii ineficiente a procesului de gestionare a deseurilor menajere.
Reciclarea/valorificarea redusa a deseurilor duce in lant la: cresterea cantitatii deseurilor depozitate; reducerea capacitatii de exploatare si/sau la supraincarcarea depozitelor de deseuri (contribuind astfel si la poluarea mediului); risipa de resurse pentru construirea de noi depozite. O evaluare a starii de fapt in ceea ce priveste cantitatea de deseuri reciclabile/valorificabile care au ajuns la depozitele de deseuri nu s-a facut.
Formarea gunoistilor spontane afecteaza mediul si peisajul/ecosistemul, ceea ce pune in pericol sanatatea populatiei. Consecintele de mai departe tin de risipa de surse pentru reducerea impactului negativ asupra sanatatii populatiei si mediului, culminand cu producerea unui efect negativ asupra calitatii vietii.
Magnitudinea poluarii mediului in urma depozitarii neautorizate a deseurilor si modul in care aceasta poluare afecteaza sanatatea populatiei din tara nu este studiata, date statistice nationale la acest capitol nu exista. Tinand cont de complexitatea problemei, nu sunt nici date care ar evalua cheltuielile pentru sanatatea populatiei cauzate de poluarea mediului in urma gestionarii inadecvate a deseurilor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Sistem de Colectare Selectiva a Deseurilor in Municipiul Alba-Iulia.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!