Sistemul Coorporativ American

Extras din proiect Cum descarc?

Studiul structurilor de guvernare a intreprinderii in diferite tari permite identificarea unor caracteristici in tarile anglo-saxone, ale Europei continentale si in cele asiatice. SUA si Marea Britanie se caracterizeaza printr-un numar mare de intreprinderi nationale cotate la bursa, piete financiare cu un grad mare de lichiditate, unde drepturile de proprietate si de control sunt frecvent schimbate, si un numar mic de grupuri de societati de control.
In structura guvernantei corporative intervin mai multe subiecte de drept, denumirea uzuala fiind de constituenti interni: actionar, administrator, manager, salariat, furnizor, creditor, dupa caz. Actionarul este un mandant (,,principal"), iar administratorul este un mandatar (,,agent"). In functie de aceste subiecte de drept, in sistemul de guvernare corporativa se intalnesc trei modele principale: modelul traditional; modelul riscului asumat; modelul co-determinarii.
Modelul traditional este specific sistemului nord-american si Marii Britanii, avand la baza doua tipuri de raporturi juridice: unul se stabileste intre actionari si administratori, in baza unui contract de mandat, iar unul intre administratori si manageri. Modelul se deruleaza pe trei niveluri ierarhice: actionari - administratori - manageri , autoritatea managerilor derivand din cea a administratorilor. Legislatia americana prevede ca drepturile actionarilor de a influenta afacerile curente ale societatii sunt limitate, in exclusivitate, la alegerea membrilor consiliului de administratie; ei nu beneficiaza de dreptul direct de a lua decizii cu privire la conducerea afacerilor societatii (ca de exemplu, plata dividendelor). Totusi, actionarii pot in mod indirect sa aduca managementul societatii in situatia de a-si schimba atitudinea si modul de a conduce. Astfel, actionarii pot decide sa-si lichideze participatiile in societate sau sa stopeze finantarea, prin refuzul participarii la majorarea capitalului propriu. In absenta suportului financiar al actionarilor, managerii vor trebui schimbati. 
Modelul traditional 
o Poate fi regasit in sistemul nord-american traditional;
o Are la baza doua raporturi juridice si trei nivele.
1. Un raport juridic se stabileste intre actionari si administratori, in baza unui contract de mandat (agentie in common law);
2. Al doilea raport se stabileste intre administratori si manageri, managerii dispun de o autoritate derivata din cea a administratorilor. 
o In acest model, numit si modelul maximizarii veniturilor actionarilor, intregul risc al firmei se concentreaza asupra furnizorului de capital, care este in acelasi timp solicitantul veniturilor reziduale. 
o Actionariatul selecteaza consiliul director al firmei;
o Sistemul de luare a deciziilor se bazeaza pe: o actiune inseamna un vot, iar consiliul director alege managementul care se presupune ca ia decizii in scopul maximizarii valorii actiunilor detinute de actionari;
o Valoarea actiunilor se fundamenteaza pe valoarea prezenta a proiectiei dividendelor viitoare, care deriva din profitul net.
In ceea ce priveste managerii, managerii din SUA si Marea Britanie tind sa aiba o pregatire profesionala cu specializare in finante sau marketing, cel mai des absolvent de universitati cu profil de afaceri. In ceea ce priveste experienta internationala Statele Unite este tara care are cei mai multi top manageri nascuti in afara tarii spre deosebire de Franta, Italia si Japonia care se afla la capatul opus. De asemenea mobilitatea managerilor SUA si Marea Britanie este mult mai mare spre deosebire de Franta si Japonia unde managerii tind sa ramana o lunga perioada de timp in cadrul companiei. Prezenta unor manageri de nationalitate straina, cu o bogata experienta internationala in combinatie cu o piata a muncii deschisa creeaza premisele unei deschideri din partea echipei manageriale spre adoptarea unor strategii globale. In Statele Unite tot mai multe companii au sau au avut directori executivi (CEO) nascuti in afara tarii: Charles Bell de la McDonald's care este australian, E. Neville Isdell de la Coca Cola care este irlandez. Dimpotriva, echipele manageriale dintr-o piata a muncii inchisa, din companii cu stranse legaturi guvernamentale (Franta) sau fondate si controlate de familii (Italia, Japonia) vor fi mult mai rezervate in a se angaja in strategii globale, majoritatea preferand sa mentina controlul acasa.


Fisiere in arhiva (2):

  • Sistemul Coorporativ American.doc
  • Sistemul Coorporativ American.ppt

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!