Sistemul Monetar European - Previziuni si Perspective

Cuprins proiect Cum descarc?

1.Etape premergatoare:
-Sarpele monetar.
2.Crearea Sistemului Monetar European:
-ECU;
-Mecanismul de schimb.
3.Integrarea monetara europeana:
-Acordul de la Maanstricht;
-Lansarea EURO;
-Efectele introducerii euro.


Extras din proiect Cum descarc?

Etape premergatoare
Inceputurile procesului de integrare european se plaseaza in deceniul al 6lea, cand sunt semnate doua tratate esentiale in crearea unei comunitati econom ice: 
o -anul 1951, cand se semneaza, la Paris: Tratatul cu privire la Comunitatea Economica a Carbunelui si a Otelului (la care participa si: Franaa, Germania, Italia, Belgia, Olanda, Luxemburg);
o -anul 1957, cand se semneaza, la Roma: Tratatul privind crearea Comunitatii Europene a Energiei Atomice (EURATOM) si Tratatul privind crearea Comunitatii Economice Europene (CEE). Astfel, Tratatul de la Roma a pus in functiune un mecanism de cooperare economica, care ulterior a necesitat o coordonare a activitatii monetare. 
Obiectivele CEE, catre care a fost orientata intreaga politica comunitara au vizat:
o realizarea unei uniuni vamale, respectiv a unei protectii comune tarifare fata de terti; 
o realizarea libertatii de circulatie a capitalurilor, a fortei de munca si a serviciilor; 
o realizarea unei politici comunitare in domeniul agriculturii. 
Integrarea monetar in cadrul SME este initiat prin mecanismul ,,Sarpelui monetar", (1972), continuat cu infiintarea SME (in 1979) si urmat de procesul infiintarii monedei unice EURO, cu incepere din anul 1993.
Sarpele monetar
La data de 21 martie 1972 Consiliul de ministri al CEE decide reducerea marjelor de fluctuatie ale monedelor europene la jumatate fata de ceea ce se autorizase in 1971. Aceasta rezolutie, a fost urmata de un acord intre Bancile Centrale Europene, semnat la Bale, la data de 10 aprilie 1972, moment la care se infiinteaza ,,Sarpele monetar". 
Denumirea este data de imaginea evolutiei cursului monedelor europene. Acestea formeaza , in evolutia lor, o linie ondulata ("un sarpe") care se incadreaza intr-un tunel ce reprezinta marjele de fluctuatie autorizate de sistemul monetar international. Tunelul dispare cu incepere din martie 1973, cand marjele de fluctuatie vis-a-vis de dolar inceteaza sa existe, odata cu trecerea la fluctuatia libera a monedelor. 
Acest sistem de fluctuare a monedelor a avut doua forme: 
o sarpele in tunel (24.04.72-11.03.73).
o sarpele fara tunel (12.03.73-12.03.79).
Sarpele in tunel se caracterizeaza printr-o fluctuare a monedelor europene fata de $ SUA si intre ele, in anumite limite, respectiv: +-2,25% fata de $ si +- 4,5% intre ele.Astfel, exista doua tipuri de marje fata de $: inferioara si superioara, care formeaza un tunel, iar in interiorul acestuia exista o banda de fluctuare a cursurilor de schimb ale monedelor europene. Atunci cand cursul de piata al unei monede se apropie de limitele stabilite este necesara interventia Bancii Centrale prin vanzarea sau cumpararea de devize cerute sau oferite excedentar.


Fisiere in arhiva (1):

  • Sistemul Monetar European - Previziuni si Perspective.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!