Stabilirea Stadiului Cunoasterii pe Domeniul Deseuri

Cuprins proiect Cum descarc?

1. Introducere . 3
1.2 Deseurile in Europa . 3
1.3.Optiuni manageriale . 5
1.4. Legislatie in vigoare privind deseurile . 6
2.Gestionarea deseurilor . 10
2.1.Masuri pentru imbunatatirea managementului de mediu . 12
2.2.Modalitati de depozitare a reziduurilor. 14
2.3.Proiecte desfasurate la Braila cu scopul de a proteja mediul. 15
2.3.1.Proiectul "Cooperarea intersectoriala pentru un bun management al calitatii apei pe cursul inferior al Dunarii". 15
2.3.2.Programul "Romania Curata". 16
3. Probleme de mediu din Braila . 20
3.1. Proba practica . 22
4. Concluzii . 24


Extras din proiect Cum descarc?

1. Introducere
Fiecare cetatean din Romania "produce" zilnic aproape 1 kilogram de deseuri.
Deseurile sunt formate din resturi de la prepararea hranei, recipiente de plastic, ambalaje, ziare, materiale textile, deseuri de gradina, componente metalice, iar, mai nou, chiar aparatura electrocasnica scoasa din uz, autoturisme si multe altele. Aceste
resturi carora li se spune in mod curent "deseuri urbane" sau "deseuri municipale" trebuie colectate, transportate, depozitate, neutralizate astfel incat sa perturbe cat mai putin mediul pentru generatia noastra si pentru cele viitoare.
Managementul deseurilor devine din ce in ce mai acut, o preocupare a cetatenilor si a autoritatilor locale din toate zonele tarii cu cat, aruncarea la intamplare a deseurilor in spatii neamenajate special, pe parcursul multor ani, a condus la un impact periculos asupra mediului inconjurator.
In tarile occidentale preocuparile pentru aceasta componenta socio-economica isi afla originile cu cateva decenii in urma. La ora actuala, sistemele occidentale de reglementari in domeniu si, mai ales, structurile diversificate de implementare a reglementarilor, structuri ce includ toate componentele societatii civile isi pun baza pe actiunea si constiinta cetatenilor, au condus la educarea acestora in spiritul protejarii resurselor naturale si a mediului.
1.2 Deseurile in Europa.
Politicile occidentale privitoare la protectia mediului si a resurselor naturale au capatat o tot mai mare amploare in anii '80. Cauza a fost legata de faptul ca daunele aduse mediului sunt departe de a fi mentinute sub control. Din fericire, in ultimii ani, tot mai multi oameni devin constienti de aceste pericole si cer actiuni mai
energice la nivel national, european si international pentru protectia mediului inconjurator.
Ca rezultat al acestei ingrijorari, a crescut numarul masurilor din domeniul politicilor de mediu, de la cele legate de legislatie la cele din domeniul politicilor financiare. In particular, tratatul de la Amsterdam a pus pe primul plan principiul "sustainable development", adica al dezvoltarii sustinute (de durata), precum si prioritatea protectiei mediului inconjurator. Astfel strategia in acest domeniu a Uniunii Europene a devenit mai pragmatica si mai diversificata, acoperind toate sectoarele societatii si imbratisand o gama larga de instrumente de lucru.
Cateva dintre problemele de mediu sunt in mod deosebit familiare cetatenilor Europei.
Unul dintre ele este cel al cresterii ingrijoratoare al cantitatii de deseuri. La nivelul comunitatii europene rezulta anual un volum de deseuri de cca. 2.000 de milioane de tone. Peste 40 de milioane de tone din cantitatea de mai sus (2%) sunt clasificate ca deseuri toxice.
In ultimii 6 ani, cantitatea de deseuri generate a crescut cu cca. 10% pe an. Este evident ca aceasta tendinta trebuie stopata daca nu dorim sa ne scufundam in deseuri. Uniunea Europeana si-a definit si urmareste punerea in aplicare a strategiei sale in acest scop.
Un kilogram de deseuri de persoana pe zi poate nu pare cine stie ce dar, la nivelul Europei, pe parcursul unui intreg an aceasta conduce la peste 2.000 de milioane de tone de deseuri municipale care trebuie prelucrate si depozitate intr-un fel sau altul.
Mai mult decat atat, deseurile municipale nu reprezinta decat o mica parte din "muntele" de deseuri produse anual in interiorul tarilor comunitatii.
Situatia actuala nu mai poate continua. Deseurile nu sunt numai un pericol la adresa mediului inconjurator. Ele au devenit o amenintare la adresa sanatatii umane in general si a modului nostru de viata. Gropile de deseuri devin pe zi ce trece mai pline. Metale grele si substante toxice se scurg zi de zi in sol si in apa freatica. Depozitele genereaza gaze toxice si explozive. Si mai periculoase se dovedesc a fi gropile de deseuri neamenajate sau slab amenajate al caror risc este incomparabil mai mare decat al depozitelor construite in conformitate cu cerintele si tehnologiile moderne.
Considerata multa vreme ca o solutie alternativa la depozitarea deseurilor, incinerarea acestora produce cantitati mari de substante toxice si metale grele. Pentru prevenirea imprastierii acestora trebuie montate sisteme de filtrare complicate si costisitoare. Filtrele uzate cu grad foarte mare de contaminare impreuna cu cenusile, cantarind cca. o patrime din greutatea deseurilor incinerate trebuie si ele in final depozitate intr-o groapa de deseuri.
In sfarsit, o parte importanta a deseurilor industriale si casnice sunt clasificate ca fiind periculoase, ceea ce reclama tehnologii speciale de tratare.
Transportarea deseurilor intr-o alta tara dipusa, eventual, sa le accepte, nu este, in mod evident, o solutie pe termen lung. Cu toate acestea, depozitarea deseurilor este numai una dintre laturile problemei.
Cantitatea de deseuri pe care o producem este o consecinta a stilului nostru de viata.
Modelul nostru de productie - consum trebuie sa se adapteze la cerinta de minimizare a presiunii asupra mediului in care traim si consumam resursele limitate ale Terrei.
Aspecte importante despre situatia deseurilor in Europa:
o Totalul cantitatii de deseuri generate anual in tarile europene este de cca. 2.000 milioane tone. Peste 40 de milioane de tone din aceste deseuri intra in categoria deseurilor toxice.
o Intre 1990 si 1995 totalul cantitatii de deseuri generate in Europa (valorile contin si Europa Centrala si de Est) a crescut cu 10%.
o Ramurile cele mai mari producatoare de deseuri sunt: agricultura, constructiile, mineritul si aglomerarile urbane. Cantitatile cele mai mari de deseuri provin din agricultura in timp ce deseurile cu cel mai negativ impact asupra mediului sunt cele provenite din industrie.
o Sursele de deseuri variaza de la o tara la alta in functie de situatia economica a acestora din urma.
o Tarile din vestul Europei produc o cantitate mai mare de deseuri industriale si urbane, in timp ce in tarile din est procentul maxim de deseuri il da mineritul.
o Cantitatea de deseuri municipale (casnice) din tarile europene a crescut in deceniul trecut cu 11% pe an, ajungand la un total de cca. 200 de milioane de tone pe an. Se preconizeaza mentinerea aceastei tendinte de crestere in perioada imediat urmatoare.
o Fluxul de deseuri municipale din tarile europene are ca principale componente hartia si deseurile organice cu o tendinta de crestere a ponderii deseurilor de plastic.
o Majoritatea deseurilor municipale din tarile europene sunt depozitate in sisteme amenajate, in continuare cea mai ieftina optiune de neutralizare a deseurilor, chiar si dupa introducerea taxelor de depozitare.
o Constientizarea necesitatii de a preveni si minimiza cantitatea de deseuri este o realitate ce se manifesta prin tehnicile de reciclare ce se aplica indeosebi in tarile cu sisteme de management al deseurilor avansat din vestul Europei. Se face inca foarte putin pentru aplicarea tehnologiilor de fermentare a compostului.
o Statisticile privind productia de deseuri, compozitia, transportul si depozitarea in tarile europene se bazeaza pe date colectate cu metode diferite ce au la baza grade diferite de detaliere. Aceasta face ca imaginea de ansamblu precum si tendintele din diferite zone sa nu fie absolut certe. O sursa de ingrijorare importanta este legata de lipsa datelor despre deseurile toxice.


Fisiere in arhiva (1):

  • Stabilirea Stadiului Cunoasterii pe Domeniul Deseuri.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!