Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultura si Vinificatie Murfatlar

Extras din proiect Cum descarc?

ISTORIC
STATIUNEA DE CERCETARE SI PRODUCTIE VITI-VINICOLA MURFATLAR, este situata in centrul viticol al podgoriei ce poarta acelasi nume si care ocupa zona colinara centrala a judetului Constanta.
Povestea renumitei podgorii Murfatlar incepe pe locul actualelor plantatii ale Statiunii de Cercetari Viticole de mai bine de un veac. Istoricul M.D. Ionescu preciza in lucrarea sa ,,Dobrogea in pragul secolului XX", scrisa in anul 1904, ca in 1887 s-a infiintat pe aceste locuri o pepiniera a statului, in suprafata de 4,8 hectare, plantata cu arbusti si vita-de-vie, plante care aveau rolul de a inlatura efectele secetei.
Incepand cu anul 1907 cultura vitei de vie a fost mai bine organizata prin infiintarea aici a primelor loturi experimentale. Specialistii vremii, incercand sa refaca viile distruse de filoxera in ultimile decenii ale secolului XIX, au plantat la Murfatlar 10 hectare cu soiurile frantuzesti Chardonnay, Clairette, Pinot gris, Pinot noir, Folle blanche si Malvoisie.
Marii precursori ai viticulturii romanesti George Nicoleanu si Vasile Brezeanu au gasit la Murfatlar, conditii de clima si sol asemanatoare cu cele din regiunea Champagne - Franta. Astfel s-a format aici un centru de producere a vinurilor spumante, produsul purtand sugestiv numele de << Lacrima lui Ovidiu >>, centru care a functionat in perioada 1913-1916. 
Experienta si practica au aratat insa ca sortimentul cultivat in conditiile climatice din centrul Dobrogei nu este favorabil obtinerii vinurilor spumante. Concentratiile mari de zaharuri in must ca urmare a climatului secetos si a solului calcaros au creat posibilitatea realizarii unor vinuri demidulci si dulci naturale, originale, care s-au afirmat cu usurinta in timp, la concursuri internationale si nationale.
Un moment pitoresc in istoria Statiunii l-a constituit sarbatorirea "Zilei Marinei" in august 1939, prilej cu care, la o degustare de vinuri organizata de prefectul de Constanta - Petru Gusti in prezenta regelui Carol al II-lea, acesta, marcat de calitatea vinurilor, dispune trecerea pepinierei in cadrul furnizorilor pentru domeniul regal, Murfatlarul capatand numele de Via Regala.
In august 1942, printr-o ordonanta a Ministerului Agriculturii si Domeniilor, pepiniera este trecuta in subordinea Institutului de Cercetari Agronomice sub denumirea de Statiune Experimentala Viticola Murfatlar.
In perioada urmatoare viticultura Dobrogei a cunoscut importante prefaceri structurale, modernizandu-se plantatii vechi dar si infiintandu-se altele noi, caracteristice unei viticulturi intensive si de inalt randament. Cu ajutorul dragostei oamenilor care au "sfintit" aceste locuri, s-a reusit transformarea unui tinut arid, cu un relief accidentat, prin care trecea doar drumul de acces al caravanelor de negustori, legand portul Constanta de celelalte orase mari ale provinciilor romanesti, in una din "bijuteriile " Dobrogei, a tarii si chiar a intregi lumi, numita Podgoria Murfatlar .
Solurile aride cu suport de calcar, care in multe locuri devine aparent, climatul continental excesiv, cu veri foarte calduroase, toamne lungi, ploi rare si neuniform repartizate (ploua primavara si toamna tarziu), dar mai ales soarele care isi revarsa cu generozitate caldura si lumina, fac din aceasta zona un paradis pentru cultivarea soiurilor nobile de vita de vie pentru obtinerea vinurilor, facilitand in unii ani chiar o supramaturare a strugurilor si o innobilare a acestora cu ajutorul ciupercii Botrytis cinerea varietatea nobilis, permitand concentrarea darurilor pamantului, apei si soarelui in picatura de chihlimbar sau de rubin ce reprezinta sursa de desfatare a intregii omeniri.
Suprafetele viticole ale Statiunii au variat de la 5 hectare in 1907 pana la 1747 hectare in 1988. Acum fondul funciar este alcatuit din 190 hectare din care 108 sunt proprietate a urmasei ICAR-ului, actuala Academie de Stiinte Agricole si Silvice "Ghe. Ionescu Sisesti >>.
VOCATIA PODGORIEI SI A STATIUNII
Experienta si practica au aratat ca vocatia podgoriei si indeosebi a centrului Murfatlar este obtinerea vinurilor albe si rosii seci, demidulci si dulci naturale. Principalele soiuri pentru obtinerea vinurilor de mare marca, de tip Murfatlar sunt - pentru vinuri albe: Pinot gris, Chardonnay, Sauvignon blanc, Muscat Ottonel, Riesling Italian, Columna iar pentru vinuri rosii: Pinot noir, Cabernet Sauvignon, Merlot, Feteasca neagra si Mamaia Muscat. STATIUNEA DE CERCETARE - DEZVOLTARE PENTRU VITICULTURA SI VINIFICATIE MURFATLAR este destinata sa contribuie pe baze noi, stiintifice la dezvoltarea viticulturii in Dobrogea.
CADRUL NATURAL
Plantatiile viticole sunt amplasate pe platouri cu maluri tesite, versanti cu pante line si expozitii predominant sudice si sud-vestice. In partea de sud a teritoriului acestea sunt traversate de vechea Vale Carasu, actualul Canal Dunare-Marea Neagra. Altitudinile plantatiilor variaza intre 50-80 m. Climatul are caracterul continental excesiv dat de contrastul deosebit de pronuntat dintre iarna si vara. Bilantul termic global inregistreaza valori de 4200 0C - suma gradelor de temperatura, din care numai in perioada de vegetatie a vitei de vie insumandu-se 3500 0C. Ariditatea specifica centrului viticol Murfatlar, caracterizat prin 450 mm precipitatii anuale din care doar jumatate cad in perioada de vegetatie, este accentuata de vanturile frecvente - aproape zilnice. Tipul dominant de sol este ,,cernoziom calcaric", bogat in carbonati. Textura este mijlocie, procentul de humus variind intre 1,8 - 3%.


Fisiere in arhiva (1):

  • Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultura si Vinificatie Murfatlar.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:



* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!