Studiu asupra Organizarii si Relationarii Ministerelor Finantelor si Economiei din Suedia si Luxemburg

Cuprins proiect Cum descarc?

Prezentarea structurilor ministeriale din Suedia 3
Ministerul Finantelor 3
Ministerul Economiei ( Intreprinderii, Energiei si Comunicatiilor) 6
Prezentarea structurilor ministeriale din Luxemburg 12
Ministerul Finantelor 12
Ministerul Economiei 15
Prezentarea principalelor asemenari si deosebiri intre structurile prezentate din Suedia si Luxemburg 18
Asemanari 18
Ministerul Finantelor din Suedia & Ministerul Finantelor din Luxemburg 18
Ministerul Economiei din Suedia & Ministerul Economiei din Luxemburg 19
Deosebiri 20
Ministerul Economiei din Suedia & Ministerul Economiei din Luxemburg 20
Ministerul Finantelor din Suedia & Ministerul Finantelor din Luxemburg 21
Prezentarea si explicarea avantajelor competitive esentiale ale sistemelor administrative analizate 22
Transferul de know-how din sistemele administrative prezentate catre Romania 24
BIBLIOGRAFIE 25


Extras din proiect Cum descarc?

Titlul lucrarii concretizeaza intr-o fraza subiectul tratat de-a lungul acestui eseu. Existenta unui cadru institutional bine structurat in ambele tari la nivelul administrativ central a dus la necesitatea aprofundarii acestei structuri si explicarii existentei unei organizatii in pofida alteia. 
Tarile alese pentru studiere problemei sunt tari membre Uniunii Europene, cu o insemnata istorie in cadrul legislativ si administrativ european, dovada in acest sens fiind faptul ca Luxembourg este o tara membru fondator a Uniunii Europene, fiind atasata procesului de creare si dezvoltare a cadrului european inca din 1958. Pe de cealalta parte, Suedia a devenit membra UE in 1995, facand parte din al patrulea val de aderari. 
Institutia ce constituie subiectul dezbaterii in lucrarea prezenta este reprezentata de Guvern, in mod special de doua ministere aferente acestei institutii, omoloage in fiecare din cele doua tari. Este vorba despre Ministerul Finantelor si Ministerul Economiei, institutii ce prezinta o structura concretizata in jurul aceluiasi cadrul de referinta european, insa care prezinta particularitati marcante pentru fiecare tara in parte. 
Studiul comparativ intre cele doua tari va scoate la iveala modalitatea de organizare a fiecarui minister in parte precum si relatiile existente intre organisme, legaturi ce conduc la buna desfasurare a activitatii ministeriale si guvernamentale. 
Alegerea acestor doua ministere, finantelor si economiei nu este intamplatoare, ci are scopul de a relationa cu situatia actuala din Romania, unde Guvernul restructurat cuprinde din nou doua ministere cu acelasi domeniu de activitate: finante publice si economie. 
Puterea exemplului din cele doua tari va conduce la prezentarea unor solutii si a unor metode de abordare a noii structuri folositoare si in Romania. 
Prezentarea structurilor ministeriale din Suedia
Ministerul Finantelor
Organizarea acestei institutii consta intr-o echipa de 470 indivizi, membri ai celui mai mare minister din birourile guvernamentale. In termeni internationali, ministerul de finante suedez este unul dintre cele mai mici ministere de acest gen din Europa.
Sub 5% din cei angajati in cadrul ministerului sunt antrenati in echipa pe baza politica. Toti ceilalti sunt oficiali care raman pe posturi chiar si in situatia schimbarii guvernului sau ministerului.
Varsta medie a angajatilor variaza in jur de 40 ani, iar mai mult de 50% sunt femei. 13% din membrii echipei au responsabilitati managerial, 60% au responsabilitati executive si 27% au responsabilitati de birou.
Majoritatea celor care lucreaza in cadrul ministerului sunt economist sau avocati. De asemenea, multi din ei sunt analisti politici. 
Echipa politica
Aproape 20 din cei 470 de membri ai echipei sunt angajati pe criteria politice. Executivul politic este format din doi ministri: ministrul finantelor, Andrers Borg si ministrul pentru finante locale si probleme legate de piata financiara, Mats Odell. Ministrii sunt asistati de secretari de stat, un asistent secretar de stat, consilieri politici si secretariate.
Secretarii de stat, care raspund direct in fata ministrilor, sunt fiecare responsabili pentru o anumita politica de domeniu. Ei asista ministrii in planificarea, coordonarea si organizarea activitatilor ministerului. 
Asistentul secretar de stat, consilierii politici si secretariatele asista ministrii in activitatea lor cotidiana, oferind sprijinul pentru stabilirea contactelor si intalnirilor oficiale cu mass-media.
Procedurile de lucru
Munca cotidiana ce se desfasoara in cadrul ministerului finantelor este condusa de diverse departamente. Aici chestiunile privind organizarea afacerilor sunt analizate inainte de luarea deciziei guvernamentale. Departamentele de asemenea se ocupa cu stabilirea contactelor cu agentiile raspunzatoare in fata ministerului. 
Munca la ministerul finantelor este prezentata intr-un plan de activitati separat pentru fiecare departament si divizie. Aceste planuri sunt trasate de catre departamente anual si aprobate de catre ministri si secretarii de stat responsabili. 
Unul dintre rolurile cele mai importante ale ministrilor este sa pregateasca cadrul pentru taxarea guvernamentala in domenii specifice. Ministrii de asemenea ofera propuneri in vederea amendarii legistalatiei si regulamentelor in vigoare.
Cand Guvernul trebuie sa examineze o chestiune in profunzime, poate convoca un comitet sau o singura persoana pentru investigatii. Responsabilitatea comitetului este sa analizeze problema intr-o anumita perioada predeterminata. Comitetul constituit este reprezentat de o agentie guvernamentala total


Fisiere în arhivă (1):

  • Studiu asupra Organizarii si Relationarii Ministerelor Finantelor si Economiei din Suedia si Luxemburg.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!