Studiu Comparativ între Autoritatea Executivă a Regatului Unit al Marii Britanii și Autoritatea Executivă a Suediei

Cuprins proiect Cum descarc?

1. Titlul studiului şi justificarea acestuia
2. Prezentarea particularităţilor sistemului administrativ din Regatul Unit al Marii Britanii
3. Prezentarea particularităţilor sistemului administrativ din Suedia
4. Identificarea şi explicarea asemănărilor
5. Identificarea şi explicarea deosebirilor
6. Prezentarea şi explicarea avantajelor competitive esenţiale ale sistemelor administrative studiate
7. Prezentarea şi explicarea modalităţilor de transfer de know-how din sistemele administrative studiate în sistemul admninistrativ din Romania
Bibliografie


Extras din proiect Cum descarc?

Studiu comparativ între Autoritatea Executivă a Regatului Unit al Marii Britanii şi Autoritatea Executivă a Suediei
1. Titlul studiului şi justificarea acestuia
În acest studiu am ales să prezint autoritatea executivă din două state ale Uniunii Europene şi anume Regatul Unit al Marii Britanii şi Suedia. Cele două sisteme admninistrative fac parte din marile puteri ale Uniunii Europene, şi deşi au suferit multiple transformări de-a lungul timpului, sunt demne de urmat de către ţara noastră. 
Deoarece obiectivul principal al administraţiei publice este acela de a raspunde în mod constant nevoilor curente ale cetăţenilor şi ţinând cont de diversificarea acestor nevoi, este necesară dezvoltarea unei autorităţi executive riguroase, care să permită guvernarea de la nivel central la nivel local. În prezenta lucrare am pus accentul pe sisteme administrative tradiţionale şi am ales două monarhii constituţionale, ale căror know-how poate fi implementat în România din diferite puncte de vedere, punându-se în aplicare anumite metode folosite de Suedia, respectiv Marea Britanie.
Suedia este lider în Uniunea Europeană în implementarea reformelor administrative şi funcţionalitatea sistemului administrativ. Este de asemenea ocupanta locului întâi din lume în clasamentul privind indicele de democraţie.
Marea Britanie este o putere tradiţională a lumii remarcandu-se un sistem administrativ dezvoltat, care a servit ca exemplu pentru multe ţări din lume, cu reguli şi legi administrative unice (prin vechimea lor) în Uniunea Europeană. De asemenea este foarte cunoscută prin implmentarea Noului Management Public, reformă ce se doreşte a fi preluată de majoritatea statelor Uniunii Europene.
Din aceste motive mi-am propus sa evidenţiez particularităţile problematicii alese, precum şi principalele asemănări şi deosebiri dintre cele două state.
2. Prezentarea particularităţilor sistemului administrativ din Regatul Unit al Marii Britanii
Regatul Unit al Marii Britanii este format din Marea Britanie care la randul ei se compune din Anglia, Scoţia, Ţara Galilor şi Irlanda de Nord. Statul este unitar, dar are câteva caracteristici principale cum ar fi: inexisţenta unui sistem unitar de legi şi Curţi, a unui sistem unitar de poliţie şi guvernare localţ, precum şi diferenţe semnificative în ceea ce priveşte exercitarea funcţiilor administraţiei centrale.
Regatul Unit este condus de o monarhie constituţională ereditară şi din 1972 este guverat de către un singur Parlament, cel din Londra. Constituţia nu apare reunită într-un singur document, cadrul constituţional fiind format din conţinutul unor statute, din conţinutul unor legi, parţial din convenţii şi este completat permanent.
Politica, în mod formal este exercitată de către Regină, iar practic aceasta este realizată de către membrii Parlamentului şi Camera Legislativă.
Autoritatea executivă în Marea Britanie 
Regatul Unit este o monarhie constituţionala, în care puterea executivă este atribuită Guvernului („Guvernul Majestăţii Sale") şi provine de la Parlarment. Este una dintre puţinele tari actuale care nu au o constitutie formala. 
Şeful Guvernului este Primul ministru şi este responsabil în faţa Camerei Comunelor, camera inferioara a parlamentului. Acest sistem de guvernare a fost preluat si in alte parti ale lumii si este cunoscut sub numele de modelul Westminster.
Potrivit uzuantelor britanice, liderul partidului care a caştigat alegerile pentru Camera Comunelor devine automat Prim-Ministru, actul de numire al Reginei având un caracter pur protocolar.


Fisiere în arhivă (1):

  • Studiu Comparativ intre Autoritatea Executiva a Regatului Unit al Marii Britanii si Autoritatea Executiva a Suediei.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!