Studiu Comparativ Privind Sistemul Judiciar din Finlanda si Grecia

Cuprins proiect Cum descarc?

1.Titlul lucrarii si justificarea acestuia 3
2. Prezentarea particularitatilor sistemului judiciar din Finlanda 4
3. Prezentarea particularitatilor sistemului judiciar din Grecia 12
4. Identificarea si explicarea asemanarilor 18
5. Identificarea deosebirilor si explicarea acestora 19
6. Prezentarea si explicarea avantajelor competitive esentiale ale sistemelor judiciare din cele doua tari 21
7. Prezentarea si explicarea modalitatilor de transfer de know-how din sistemele administrative studiate in sistemul administrativ din Romania 22
8. Bibliografie 23


Extras din proiect Cum descarc?

Studiu comparativ privind sistemul judiciar din Finlanda si Grecia
1. Titlul lucrarii si justificarea acestuia 
Am ales aceasta tema, si anume, compararea sistemului judiciar din Finlanda si Grecia, deoarece dreptul este strans legat de stat, neputand a fi separate unul de celalalt.
Statul de drept reprezinta puterea publica guvernata de propriile legi precum si de reglementarile sau acordurile internationale la care acel stat este parte. 
Statul de drept democratic este guvernat de legi care se legitimeaza prin vointa reprezentantilor natiunii alesi in mod liber, caracterizat prin separatia puterilor in stat, pluralismul politic, o gama larga de drepturi, libertati si inviolabilitati recunoscute cetatenilor sai, precum si garantarea reala a acestora pe fondul unui control riguros a respectarii lor in caz de incalcare, inclusiv din partea autoritatilor menite a le apara. 
Intr-un stat de drept autoritatile actioneaza numai in limita competentelor legale atribuite, orice actiune - act sau fapt juridic sau nejuridic - savarsit in afara cadrului legal este nevalabil, ilicit si, in consecinta, daca mai si incalca drepturi ori interese legitime personale sau publice, antreneaza raspunderea juridica, sub diferite forme, din partea celor vinovati. 
O caracteristica esentiala a statului de drept este actiunea principiului legalitatii in conformitate cu care toate subiectele de drept, persoane fizice sau juridice, cetateni sau straini, particulari sau oficiali, autoritati sau organizatii neguvernamentale trebuie sa respecte in relatiile lor legea, precum si toate celelalte acte juridice si masuri intemeiate pe lege aplicabile raporturilor sociale in care se afla. 
Desigur, in orice stat democratic, legalitatea este nu numai o simpla indatorire, fundamentala sau constitutionala, dar si un principiu fundamental de drept care se regaseste la baza tuturor reglementarilor in vigoare, a tuturor normelor ce trebuie respectate, aceasta indatorire revenind, in mod egal, tuturor. Necesitatea respectarii dreptului intr-un stat democratic este atat o cerinta obiectiva cat si una subiectiva. 
2. Prezentarea particularitatilor sistemului judiciar din Finlanda
Constitutia Finlandei defineste sistemul politic. Finlanda este o democratie reprezentativa cu un sistem parlamentar semi-prezidential.
Cetatenii pot vota in alegerile municipale si alegeri ale UE.
Finlanda este democratie parlamentara, condusa de presedinte, primul-ministru si Eduskunta. Presedintele Republicii Finlanda este ales prin vot direct pentru o perioada de 6 ani de catre populatia cu drept de vot.
Eduskunta/Riksdag => este parlamentul national finlandez unicameral compus din 200 de membri alesi prin vot secret de catre populatia cu drept de vot in varsta de peste 18 ani. Insulele Aland beneficiaza de un reprezentant in cadrul Eduskunta.
Landsting => este parlamentul regional din Insulele Aland. Administreaza relatiile insulelor si stabileste cadrul legislativ in cadrul Insulelor. Actele normative adoptate de Eduskunta sunt perfect valabile dar cele elaborate de Landstig nu sunt aplicate pe continent.
Presedintele
Este ales prin sufragiu direct pentru 6 ani si poate beneficia doar de 2 mandate. Presedintele finlandez numeste guvernul.
Biroul Cancelarului de Justitie
Cancelarul de Justitie supravegheaza legalitatea actiunilor ministrilor din Guvern si a functionarilor publici. De asemenea, el monitorizeaza punerea in aplicare a drepturilor si libertatilor fundamentale si drepturile omului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Studiu Comparativ Privind Sistemul Judiciar din Finlanda si Grecia.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 6 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* Pretul este fara TVA.


Hopa sus!