Tehnici Utilizate in Cadrul Planificarii Strategice

Cuprins proiect Cum descarc?

Introducere 3
Capitolul I. Planificare si elemente de management strategic 6
1.1 Rolul si definitia planificarii strategice 6
1.2 Elementele planificarii si analiza SWOT: 9
1.3 Misiunea, obiectivele, strategiile 11
Capitolul II. Procesul de planificare strategica 19
2.1 Prima etapa: Fundamentarea 19
2.2 Etapa a doua: Analiza 23
2.3 Etapa a treia: Decizia 29
Capitolul III. Recomandari metodologice pentru elaborarea planului strategic de dezvoltare social economica a oraselor din RM 35
3.1 Scopul, principiile si sarcinile planificarii strategice in orasele din Republica Moldova 35
3.2 Structurile de organizare a planificarii strategice 37
3.3 Elaborarea Planului strategic 39
3.4 Monitorizarea Planului strategic 45
Concluzii si propuneri 47
Bibliografie 49


Extras din proiect Cum descarc?

INTRODUCERE
Lucrarea de fata reprezinta o analiza a subiectului pentru cercetare ce tine de tehnicile utilizate de catre manageri in procesul planificarii strategice.
Actualitatea temei investigate. Strategia este menita sa descrie imaginea sau viziunea asupra viitorului. Strategia consta in determinarea scopurilor si obiectivelor organizatiei pe termen lung, adoptarea politicilor determinate si alocarea resurselor pentru atingerea acestor scopuri. In afara de obiective, literatura de specialitate mai consemneaza si termenul de scop, acesta fiind definit ca o exprimare generala a directiei de evolutie. Optiunile strategice, numite si vectori de crestere, reprezinta acele directii de actiune care pot fi abordate in scopul realizarii obiectivelor strategice.
Obiectivele strategiei reprezinta o exprimare in termeni cantitativi a unor stari viitoare dorite pentru organizatie. Acestea devin obiective strategice numai daca sunt clar formulate, exprimate cantitativ, bine precizate in timp (utilizind termenele initiale, intermediare si finale) si ierarhizate. Un citat care pune in evidenta importanta stabilirii unor obiective bine determinate este: "Cel mai sigur mijloc de a nu iti atinge obiectivele este sa nu le ai". 
Desi Republica Moldova a trecut de la economia centralizata la cea de piata, perioada de tranzitie a lasat amprente asupra tuturor ramurilor economiei nationale si implicit asupra organizatiilor. Drept rezultat, au aparut multiple dificultati ce impiedica dezvoltarea organizatiilor autohtone si frineaza sporirea performantelor acestora.
Necesitatea cercetarii subiectului propus pentru analiza este determinata de rolul important al organizatiilor pe care il detin in economia tarii. Organizatiile au devenit o realitate prin ponderea pe care o detin in economia multor tari, prin rolul pe care-l au in evolutia unei economii moderne concretizata prin receptivitate la noile schimbari atit pe plan intern, cit si pe plan extern, prin receptivitatea la noile solutii tehnice si posibilitati sporite de adaptare la schimbare. Scopul si sarcinile cercetarii. Prin prezenta lucrare, incercam sa evidentiem tehnicile utilizate in procesul planificarii strategice, importanta planificarii strategice, sa propunem unele solutii, care sunt atit de necesare organizatiilor din Republicii Moldova si care se afla intr-un deficit de management performant.
Suportul metodologic si teoretico-stiintific. In cadrul lucrarii se utilizeaza diverse metode si principii de cercetare, abordarea complexa si sistemica in solutionarea diferitor probleme, aplicate in dialectica cunoasterii materiei si societatii.
Obiectul cercetarii il constituie fenomenul planificarii strategice - drept conditie de obtinere a performantei organizatiei. Structura lucrarii. Teza consta din: introducere, trei capitole unde se reda continutul de baza al cercetarilor efectuate, concluzii si propuneri, bibliografie. In Capitolul I. " Planificare si elemente de management strategic" se elucideaza esenta si necesitate planificarii strategice, schimbarile pe care le aduce viitorul pe nepregatite. Planificare este functia manageriala de start , este km 0 pentru management. Intr-un mediu economic si competitional aflat in permanenta schimbare, cheia succesului o reprezinta nu atit calitatea planificarii operationale, cit claritatea gindirii strategice a unei organizatii. Este esential pentru o firma sa inteleaga tipul afacerilor pe care le desfasoara si locul pe care vrea sa il ocupe la un anumit moment viitor (planificarea strategica), dar si modul in care poate atinge aceste scopuri, si care reprezinta responsabilitatea planificarii operationale si a luarii de decizii. Strategia este menita sa descrie imaginea pe care o organizatie doreste sa o aiba in viitor si este orientata catre ceea ce vrea sa faca organizatia, iar nu catre cum vrea sa actioneze. In Capitolul II. ,,Procesul de planificare strategica" sunt examinate aspectele si etapele la procesul de planificare strategica. Managerii cind incep procesul de planificare strategica trebuie sa stabileasca fundamentul pe baza carora se vor desfasura celelalte procese manageriale. Stabilirea viziunii este temelia principala, a directiei spre care se va orienta organizatia. Odata stabilite fundamentele, procesul de planificare strategica continua cu etapa de analiza. Sunt stabilite obiectivele, pentru a caror atingere sunt luate in calcul mai multe alternative. Pentru aceasta este nevoie de analizarea punctelor forte si slabe ale resurselor interne ale organizatiei, precum si a oportunitatilor si amenintarilor oferite de fortele competitionale din mediul industrial.
Dupa incheierea primelor doua etape importante ale procesului de planificare strategica, urmatoarea faza o reprezinta luarea de decizii strategice. Daca este necesara o schimbare a strategiei pentru rezolvarea discrepantei dintre performantele planificate si cele realizate, sunt importante identificarea, evaluarea si selectarea de alternative de abordari strategice (optiuni strategice).
Planificarea ne ajuta sa evitam erorile, pierderile si intirzierile si, totodata, face ca eforturile sa devina eficace si eficiente. Planificarea este prima functie a managerilor, datorita faptului ca ea trebuie exercitata inaintea celorlalte.


Fisiere in arhiva (1):

  • Tehnici Utilizate in Cadrul Planificarii Strategice.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 6 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!