Tendințe și perspective în managementul resurselor umane

Extras din proiect Cum descarc?

CERINTE NOI IN ANGAJARE
Resursa umana este principala resursa a unei organizatii, desi, din pacate, se constata ca putine firme acorda o suficienta atentie acestui fapt.
In viitor se preconizeaza ca intreprinderile sa fie restructurate in unitati tot mai mici, cu o autonomie ridicata, capabile sa motiveze personalul, sa stimuleze initiativa, spiritul de echipa si competitia.
Managementul resurselor umane presupune imbunatatirea continua a activitatii tuturor angajatilor in scopul realizarii obiectivelor organizationale.
Intreprinderile care abordeaza in mod profesionist resursele umane au toate sansele sa obtina performante ridicate in toate domeniile de activitate.
Pentru eficientizarea compartimentului de resurse umane sunt necesare abordari noi in ceea ce priveste recrutarea, selectia, angajarea, perfectionarea, evaluarea si promovarea angajatilor.
Satisfacerea necesitatilor tinerilor care sunt din ce in ce mai preocupati de problemele privind promovarea si cariera lor presupune ca intreprinderile sa-si modifice nu numai sistemul de recrutare ci si cel de integrare si promovare. Intreprinderile, prin intermediul compartimentului de resurse umane pot organiza diferite forme de dialog cu tinerii in prag de absolvire pentru a le intelege mai bine dorintele si aspiratiile. De asemenea, se pot alege studenti din anii terminali pentru indeplinirea unor responsabilitati in cadrul intreprinderii in scopul cunoasterii mai bine de catre acestia a profesiei pentru se pregatesc.
Compartimentul de resurse umane trebuie sa aiba in vedere ca atunci cand angajeaza o persoana nu o face pentru numit post din structura organizatiei, ci o angajeaza pentru organizatia in sine.
Asa cum in prefigurarea carierei indivizii isi pun intrebarea "Am gasit o organizatie care sa ni se potriveasca?", la fel in momentul recrutarii, compartimentul de personal trebuie raspunda la intrebarea "Aceasta organizatie este compatibila, are nevoie de persoana in cauza?"
In firmele romanesti recrutarea angajatilor se face adesea in mod empiric, folosindu-se doar in mica masura practica existenta pe plan mondial. Pe masura ce firmele vor fi confruntate cu probleme financiare, ele vor cauta sa redimensioneze numarul angajatilor urmarind sa-i retina pe cei buni.
Pe plan mondial exista o adevarata retea de institutii si organisme publice si private ce au drept obiectiv piata de recrutare a resurselor umane.
La noi in tara nu exista inca o strategie in domeniul angajarilor, acestea facandu-se in functie de conjunctura, fara o fundamentare riguroasa.
In perspectiva, obtinerea unui loc de munca necesita o strategie bine precizata. Pentru a avea sansa sa ocupe un post, fiecare om trebuie sa demonstreze ca are pregatirea si calitatile necesare.
DEZVOLTAERA POTENTIALULUI PRIN FORMARE
In firmele din tara noastra, perfectionarea angajatilor este perceputa ca o necesitate, dar nu constituie o prioritate.
In perioada actua1a si viitoare formarea si perfectionarea ar trebui sa devina un proces continuu si organizat care sa tina seama atat de schimbarile ce au loc in trecerea spre economia de piata cat si cele ce pot fi anticipate.
Se preconizeaza in viitor ca rolul si caracteristicile personalului de executie sa se schimbe, in sensul cresterii rolului decizional al acestuia, participarea la modul de realizare a sarcinilor, formare si autoperfectionare, policalificare.
Odata cu aparitia automatizarii se reduce gradul de participare a omului la executarea procesului de productie; in consecinta, munca intelectuala ia amploare in defavoarea celei fizice, cunostintele tehnice inlocuiesc deprinderile practice.
Organizatia care foloseste pe deplin potentialul angajatilor sai, un plan de cariera bine fundamentat va progresa. Acest lucru se obtine si printr-un proces de integrare adecvat.
Ocupandu-se de integrarea profesionala Managementul Resurselor Umane trebuie sa tina seama de neincrederea generala a oamenilor fata de organizatie, dorinta lor de promovare rapida in ierarhie, aspiratia spre a fi utili si de a-si pune in practica cunostintele.
In perspectiva ierarhia responsabilitatilor si sistemul de promovare in firma trebuie sa se bazeze nu pe vechime, simpatii sau devotament, ci pe merit si competenta.
EFICIENTA BAZATA PE UN CLIMAT PSIHO-SOCIAL FAVORIZANT
O cale sigura de a mari profitul unei organizatii, din pacate neglijata adeseori o constituie motivarea angajatilor. Rezultatele nu vor intarzia sa apara in momentul in care motivatia si satisfactia salariatilor cresc.
In prezent, nu sunt reglementate suficient drepturile si obligatiile proprietarilor in raporturile lor cu angajatii, de aceea perfectionarea cadrului legislativ si normativ in domeniul relatiilor de munca ar contribui la o mai buna precizare si respectare a drepturilor, obligatiilor si raspunderilor dintre patronat si angajati cu efecte benefice pentru toti cei implicati.
In perioada de tranzitie, miscarea sindicala din Romania a cunoscut efervescenta de "organizare" si "reorganizare", in conformitate cu schimbarile ce se produc in structura societatii romanesti.
In prezent are loc o intensificare a actiunilor revendicative ale sindicatelor, precum si o folosire excesiva a actiunilor greviste care nu in toate cazurile duc la solutiile dorite.
In viitor, sunt necesare schimbari conceptuale si operationale in domeniul raporturilor "management - angajati" si "management-sindicate".
Climatul psiho-social favorabil muncii in echipa, asigurarea unor conditii corespunzatoare de protectie si securitate a muncii pot contribui la diminuarea numarului si intensitatii conflictelor de munca.
Un conflict de nivel mediu este necesar pentru a permite evolutia proceselor organizationale si pentru a produce anumite schimbari. Conflictul mediu poate duce la motivatie si comportament creator.
In Romania sistemul institutional de protejare a individului impotriva agresiunii psihologice este ca si inexistent. Astfel se explica starea conflictuala agresiva care domina relatiile dintre grupurile cu putere decizionala pe de o parte si a celor ce resimt efectele deciziilor acestora pe de alta parte.


Fisiere în arhivă (1):

  • Tendinte si perspective in managementul resurselor umane.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!