Transportul Public de Persoane din Timisoara si Iasi

Extras din proiect Cum descarc?

1. Prezentarea serviciului public 
In vederea elaborarii acestui proiect am ales ca tema transportul public de persoane din doua orase ale Romaniei si anume Timisoara si reapectiv Iasi.
1.1. Transportul public de persoane din Timisoara
1.1.1. Regia Auronoma de Transport Timisoara - obiect de activitate
Activitatea de transportul public de persoane din Timisoara a inceput acum 140 de ani cand se punea in functiune pe data de 8 iulie prima linie de tramvai trasa de cai din Europa de Est, urmand ca peste 30 de ani sa fie introdus tramvaiul electric, iar dupa alti 40 de ani se pune in functiune si o linie de trolebuz. Autobuzele urmand sa fie introduse spre inceputul anului 2000.
Timisoara a fost primul oras cu srazi iluminate pe gaz iar dupa 29 de ani primul oras iluminat electric din Europa (cu 731 de lampi).Tot aici a avut loc asfaltarea primai strazi din Romania si al doilea oras cu tramvai electric din tara.
Dea lungul timpului aceasta regie a functionat sub mai multe denumiri. Pentru inceput ca "Societate de tramvai cu cale ferata din Timisoara", " Tramvaie comunale Timisoara", apoi transportul comunal trece in cadrul I.J.T.L.( "Intreprinderea Judeteana de Transport Local Timis") care folosea tramvaie din productia proprie, iar din '98 poarta numele de Regia Autonoma de Transpot Timisoara (R.A.T.T.).
Astazi R.A.T.T este o regie autonoma din cadrul primariei orasului Timisoara condusa de Dr. Ing. Ioan Goia in subordinea caruia se afla un numar impresionant angajati repartizati pe 7 mari sectii:
Principalul obiect de activitate este transportul de persoane, realiza prin :
1. Sectia Transpot Tramvaie - are in dotare doua depouri si un parc auto de 130 vagoane motor si 103 vagoane remorca. Coeficientul mediu anual de utilizare a parcului este de 0,46 iar numarul mediu de tramvaie aflate in circulatie fiind de 60. Cu tramvaiul se asegura transportul pe 11 linii, a caror trasee au o lungime totala de 134.30 km. Cu tramvaiul se asegura asegura 50% di totalul calatorilor transportati.
2. Sectia Transport Trolebuze - aceasta sectie dispune de un depou dotat cu un parc inventar de 50 de trolebuze (Skoda) cu un coeficient de utilizare mediu anual de 0,06. Circulatia se desfasoara pe 8 linii cu o lungime de 70,46 km. Cu trolebuzul se transporta 27% din totalul calatorilor.
3. Sectia Transpor Autobuze - dispune de un parc auto de 89 de autobuze dintre care 55 Mercedes Conecto iar coeficientul mediu de utilizare este de 0.07. Asegura transportul de persoane pe 11 linii urban in lungime totala de 118.7 km. si 7 linii curse conventii de 278 km. Cu autobuzele se transporta 23% din calatori.
4. Sectia linia cale, de contact si substatii - aceasta sectie se compune din ateliere specializate pe cele trei domenii. Are de intretinut si reparat circa 90,0 km cale simpla si 218,9 km cale de contact si 9 statii de redresare.
5. Sectia ateliere de reparatii - folosita pentru reparatii curente si capitale a tramvaielor si autobuzelor cat si executarea unor reconditionari si fabricarea de piese de schimb.
6. Serviciul de expluatare - dispeceratele coordoneaza, supravegeaza si direjeza circulatia vehicolelor de transpor in comun. Comunicarea datelor se face prin GPRS.
7. Alte servicii si compartimente ale regiei - pe langa serviciile traditionale s-au infiintat servicii noi in vederea modernizarii activitatilor cum ar fi : 
- Biroul Retea de Calculatoare si Laborator Electronic care se ocupa de mentinerea in functiune hard si soft a retelei de calculatoare si d epartea electronica a sistemului.
- inspectie tehnica (ITP), 
- inchirieri masini si utilaje pentru diverse activitati 
- inchirieri spatii publicitare.
1.1.2. Taxe si tarife
Accesul in autovehicolele destinate transportului in comun se face cu ajutorul biletelor de calatorie sau a cardului "ACCES", care se pot procura de la orice punct de vanzare (casierie) din oras.
Cardul Acces se adreseaza tuturor utilizatorilor transportului public, atat calatori fideli, cat si calatori ocazionali si poate fi procurat prima data gratuit, pe baza actului de identitate, de la centrele emitente de carduri.
Incepand cu luna ianuarie 2010, RATT va introduce o noua aplicatie tarifara -PORTOFEL ELECTRONIC - reprezentand un numar de calatorii incarcate pe card similare unui numar de bilete de calatorie pe suport de hartie. Avantajul portofelului electronic pentru cetateni este faptul ca aceste calatorii sunt cumulate la valoarea (re)incarcarii iar in momentul validarii se consuma calatoria cu pretul corespunzator contravalorii grupului de transport din care face parte traseu.
Portofelul electronic este o facilitate a Cardului ACCES ce poate fi activata prin punctele de vanzare RATT, independent sau in paralel cu un alt titlu de calatorie, situatie care este avantajoasa si comoda atunci cand exista nevoia de calatorii ocazionale, alaturi de cele care se efectueaza in mod curent. 
In situatia in care pe un card exista credit in portofelul electronic, dar si un abonament, ordinea de consum este urmatoarea: daca abonamentul este valabil pe mijlocul de transport in care se valideaza, validatorul considera valid abonamentul si nu retine contravalaorea calatoriei din portofel.
Preturile sunt urmatoarele : 
Pret
bilet / abonament RON RON RON
Bilet 1 calatorie 1,7 
Bilet 2 calatorii 3,5 
Legitimatie o zi 10 
Abonamente Pret integral 20% reducere 50% reducere
1 linie pt. - 30 zil 53 42,4 26,5
- 15 zile 30 24 15
- 7 zile 10 12,8 8
- 5 zile 13 10,4 6,5
2 linii pt. - 30 zile 74 59,2 37
- 15 zile 53 42,4 26,5
- 7 zile 30 24 15
- 5 zile 20 16 10
Generale - 30 zile 93 74,4 46,5
- 15 zile 66 52,8 33
- 7 zile 42 33,6 21
- 5 zile 30 24 15
Se apica o reducere de 20% din pret persoanelor care au domiciliu satabil sau viza de flotant in Timisoara si 50% elevilor si studentilor precum si unor categorii speciale - donatori de sange si plasma, veterani de razboi sau deportati politic. Pot circula gratuit pensionarii, persoanele care au implinit varsta de 70 de ani, elvii ciclului primar si gimnazial sau prescolarii


Fisiere in arhiva (1):

  • Transportul Public de Persoane din Timisoara si Iasi.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!