Trenuri de Mare Viteză

Extras din proiect Cum descarc?

Tema aleasă pentru analiză în prezenta lucrare se intitulează „Trenuri de mare viteză” şi are în vedere prezentarea principalelor modele de trenuri rapide şi luxoase, adoptate în diverse ţări la nivel global, precum şi analizarea detaliată a modelului Maglev, respectiv evidenţierea principalelor avantaje şi dezavantaje ale acestor trenuri.
Importanţa subiectului ales pentru dezbatere este dată tocmai de faptul că peste tot în lume, trenurile de mare viteză devin din ce în ce mai rapide şi mai eficiente. Timpul locomotivei cu aburi a apus, rămânând doar nostalgia. Civilizaţia modernă a impus ca viteza de deplasare să fie din ce în ce mai mare. Ne grăbim. Ne grăbim să ajungem la muncă, acasă, chiar şi în concediu ne grăbim să ajungem mai repede la destinaţie. Transportul pe şine a trebuit să evolueze, să ţină ritmul cu tendinţa generală.
Astfel, în contextul dezvoltării globale a mijloacelor de transport în comun, transportul feroviar capătă o deosebită importanţă datorită potenţialului său de a satisface nevoile unui număr ridicat de persoane. Un exemplu veritabil în acest sens, îl constituie faptul că în China, poti să parcurgi, în mai puţin de 8 minute, distanţa dintre aeroportul Shanghai şi centrul oraşului într-un tren futuristic bazat pe levitaţie magnetică ce rulează cu 430 km pe oră.
Cu alte cuvinte, trenurile de mare viteză au cunoscut o evoluţie fără precedent, oferindu-ne o perspectivă asupra modului în care vom călători în viitor, toate aceste aspecte fiind analizate pe parcursul lucrării.
I.Concepte şi istoric
Un tren cu levitație magnetică, sau Maglev (Magnetic Levitation), este un tren care utilizează câmpuri magnetice puternice pentru a-și asigura sustentația și a avansa. Spre deosebire de trenurile clasice, nu există contact cu șina, ceea ce reduce forțele de frecare și permite atingerea unor viteze foarte mari (anumite sisteme ajung la 550 km/h). Deoarece nu pot fi folosite cu infrastructura existentă, trenurile Maglev trebuie concepute de la 0.
Termenul de Maglev nu se referă numai la vehicule, ci și la interacțiunea dintre acestea și calea de rulare. Această interacțiune este foarte importantă, fiecare componentă fiind proiectată în funcție de cealaltă pentru a crea și controla levitația magnetică. Diferitele tehnologii maglev sunt mai mult sau mai puțin asemănătoare, în funcție de producător. Liderii mondiali în domeniu sunt companiile germane Siemens și ThyssenKrupp cu sistemul Transrapid. 
Prima aplicaţie practică a fenomenului a fost în domeniul transportului pe cale ferată. Trenurile Maglev utilizează câmpuri magnetice puternice pentru a asigura sustentaţia şi a avansa. Ceea ce le face deosebite, este faptul că nu există contact cu şina, reducând forţele de frecare şi permiţând trenului să ajungă la viteze foarte mari.


Fisiere în arhivă (1):

  • Trenuri de Mare Viteza.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!