Analiza Competitivității și a Concurenței

Extras din proiect

Cap1. Analiza competitivităţii 
1.Indicele libertăţii economice 
Libertatea economică este dreptul fundamental al fiecărui om la proprietate şi la deţinerea unui loc de muncă.Intr-o societate liberă din punct de vedere economic ,fiecare om are dreptul liber la munca, deţine dreptul de a produce ,consuma, de a investi ,cu acea libertate, pe de o parte protejata de stat, pe de o parte neconstransă.
Libertatea economică se masoară prin evaluarea a zece componente cărora li se apreciază o valoare de la 0 la 100, 100 fiind cea mai mare valoare de libertate.Se calculeaza apoi media aritmetica a scorurilor celor 10 componente şi se obţine astfel un scor reprezentativ pentru fiecare ţară.
Cele 10 componente ale libertăţii economice sunt :libertatea afacerilor ,a comertului,libertatea fiscalităţii ,marimea guvernului,libertatea monetară,libertatea investiţiilor,libertatea financiara,libertatea dreptului la proprietate,libertatea din corupţie,libertatea forţei de muncă.
In Fig1. se observa datele statistice privind indicele libertăţii economice cu cele 10 subcomponete.
Sursa:Prelucrare dupa Index of Economics Freedom –Heritage Foundation
Scorul indicelui libertăţii economice al Franţei este de 63,3 fiind a 64 ţară din 171, şi a 28 din cele 43 de ţări europene.Germania se afla pe locul 25 din 171 de ţări ,avand un scor al indicelui libertatii economice de 70,5 .In Europa se află pe locul 13.
Libertatea afacerilor
Reglementarile mediului de afaceri din Franta permite o libertate relativa de a conduce o afacere.Sa-ti incepi o afacere iti trebuie in medie 7 zile, pe cand in Germania 18 zile comparativ cu 38 de zile cat este media globala.
Libertatea comerţului
Politicile in ceea ce priveste comerţul sunt atât pentru Germania cât şi Franta acelasi ca toate statele membre ale Uniunii Europene.
2.Indicele creşterii competitivităţii
Indicele creşterii competitivităţii este compus din trei subcategorii : indicele tehnologic,indicele instituţiilor publice şi al mediului macroeconomic.(S-a calculat pentru 125 de ţări).


Fisiere în arhivă (1):

  • Analiza Competitivitatii si a Concurentei.doc

Imagini din acest proiect

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!