Analiza de Marketing a Ginului

Extras din proiect

I. Concepte de marketing
Marketingul de baza se ocupa de piata, de schimb. Primul soc al vechilor relatii comerciale (targuri) il reprezinta era industriala cand productia a atins cote imense. Astfel, s-a ridicat problema distributiei de masa datorita cresterii marimii pietei. Acest lucru a semnalat necesitatea aparitiei marketingului.
De-a lungul timpului , termenului piata, i s-au dat mai multe definitii. Initial, piata reprezinta spatiul in care cumparatorii si vanzatorii se adunau pentru a schimba intre ei bunuri si sevicii.
Orasele medievale aveau piete in care vanzatorii veneau cu marfuri iar oamenii le cumparau. Comertul cu amanuntul din statele Lumii a treia se desfasoara in piete care inca n-au disparut din multe orase. Dar majoritatea actelor de vanzare–cumparare se desfasoara in prezent in asa – numitele zone comerciale.
Termenul de piata este intrebuintat in doua sensuri distincte:
- piata indica fie locul unde se desfasoara o tranzactie;
- piata indica conditiile acestei tranzactii.
In economie, criteriul de baza prin care se poate face distinctie intre diferitele forme ale pietei este: numarul si marimea producatorilor si consumatorilor de pe piata, tipurile de bunuri si servicii care sunt comercializate si gradul in care informatia se poate raspandi.
Formele pietei sunt:
Concurenta perfecta care consta intr-un numar mare de firme care produc acelasi produs;
Concurenta monopolistica care consta intr-un numar mare de firme oarecum independente;
Oligopol, piata este dominata de un numar restrans de ofertanti;
Oligopson, piata este dominata de un numar mare de ofertanti si de un numar redus de cumparatori.
Monopol, exista un singur ofertant al unui produs sau serviciu
Monopol natural, un monopol in care economiile de scara cauzeaza cresterea eficientei odata cu cresterea marimii firmei;
Monopson, exista doar un cumparator pe piata;
Piata pe care se tranzactioneaza produsele agricole in relatiile economice internationale este considerata o piata a produselor de baza.
In comertul international, in piata produselor de baza se tranzactioneaza si anumite produse agricole, cum sunt: lana, bumbacul, cerealele, etc, care sunt incluse in notiunea de materii prime, iar altele ca:insectifungicide, ingrasaminte chimice, etc sunt incluse in cadrul acelorasi piete in categoria produselor semifabricate situate pe diferite trepte de prelucrare.
In analiza si evaluarea performantelor agromarketingului un rol important revine criteriului conceptual al pietei perfecte.
Piata este formata din totalitatea cumparatorilor efectivi si potentiali ai unui produs sau serviciu.
O piata este alcatuita din ansamblul cumparatorilor existenti pentru o anumita oferta. Cumparatorii potentiali se pot caracteriza dupa urmatoarele criterii: interes, venit si acces.
Piata reprezinta sfera economica, in care productia de marfuri apare sub forma de oferta, iar nevoile de consum ( productiv sau individual ) sub forma de cerere de marfuri.
In literatura de specialitate prin piata se intelege sfera economica a confruntarii la un moment dat a ofertei si cererii unui anumit bun sau serviciu si realizarea lor sub forma actelor de vanzare – cumparare privita in unitate organica cu relatiile pe care le genereaza si in conexiune cu spatiul in care se desfasoara.
Spatiul geografic da o prima indicatie asupra marimii pietei, si exista: piata locala, piata regionala, piata nationala si piata internationala.
In cadrul unei economii nationale pot exista si functiona cel putin 5 tipuri de piete:
- piata bunurilor (produselor) si serviciilor;
- piata capitalurilor;
- piata muncii;
- piata titlurilor de valoare;
- piata monetara.
Conceptul de piata perfecta constituie un etalon pentru aprecierea variatiilor unui pret pe teritoriul in care sunt dispersati cumparatorii si vanzatorii.
Notiunea de piata perfecta poate fi extinsa si pentru cuprinderea unei perioade de timp, atunci cand pe piata respectiva cererea si oferta nu se schimba, iar pretul ramane uniform (plus sau minus cheltuielile cu depozitarea).


Fisiere în arhivă (1):

  • Analiza de Marketing a Ginului.doc

Imagini din acest proiect

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!