Analiza de Marketing - Studiu de Caz Parfumul

Extras din proiect

Parfumul ...un prizonier lichid între pereţi de cristal " - W.Shakespeare
1. PRODUSUL:
a. Scurt istoric al parfumului la nivel mondial şi naţional
Cuvântul "parfum" vine din sintagma latinească "per fumus", însemnând "în întregime fum". Francezii mai târziu au dat numele de parfum mirosurilor plăcute care plutesc în aer la arderea tămâii. Au existat puţine perioade în istorie care nu au fost influentaţe de parfum.
Primul tip de parfum a fost tămâia. Ea a fost descoperită de către mesopotamieni acum 4000 de ani. Culturi antice au ars multe tipuri de raşini şi lemn la ceremoniile religioase. Adesea ei înmuiau lemnul parfumat si răşinile în apa şi ulei, apoi îşi ungeau trupurile cu acest lichid.
Egiptenii purtau cu ei parfum de la naştere până după moartea lor. Mulţi egipteni îşi puneau în mormintele lor parfumuri pentru a păstra pielea lor mătăsoasă şi netedă în viaţa de apoi. De atunci egipteni au fost de părere că sufletul urcă în rai, viziuni în care parfumul însoţea spiritul.
Parfumul s-a bucurat de un succes imens în timpul secolului al XVII-lea. Mănuşile şi parfumurile au devenit populare în Franţa şi în 1656, a fost fondata breasla creatorilor de mănuşi şi parfumuri. Odată cu industria si arta, parfumurile au suferit profunde schimbări în secolul XIX. Schimbările gusturilor şi dezvoltarea chimiei au pus bazele industriei de parfumuri aşa cum o ştim noi azi. Alchimia a fost înlocuită de chimie şi astfel au fost create noile parfumuri.
La sfârşitul secolului, parfumurile aveau mireasma unei singure flori. Trandafirul, violeta, liliacul, crinul erau la mare cerere. Miresmele de amestecuri florale au fost introduse spre sfârşitul primei decade când au fost descoperite noi ingrediente ce au fost amestecate pentru a rezulta noi parfumuri. Mai târziu, mirosuri abstracte, care nu aveau nici o legătura cu parfumul unei flori sau al unui buchet de flori au fost create. Această realizare a revoluţionat industria parfumurilor. Astăzi, parfumurile au devenit mult mai complexe, cu multe tente şi tonuri necunoscute înainte de descoperirea aromelor chimice.
b. Gama sortimentală existentă pe piaţa parfumului
În funcţie de componentele constituente, parfumurile se împart în mai multe clase:
Familia aldehidelor. Aceasta este cea mai mare familie caracterizată prin predominarea florilor. Se poate baza pe o singură floare sau pe o combinaţie de mai multe flori. Aceste parfumuri sunt cunoscute ca fiind cel mai des folosite în timpul zilei sau în după-amiezile de vară. Aldehidele conferă unui parfum o notă individuală. Au fost folosite prima data în Chanel Nr.5 şi au fost calificate ca fiind arome franţuzeşti. Au amplificat prima fază de evaporare şi au dus la o aromă de şampanie. Alt exemplu: Lanviu's Arpege. Aceste parfumuri sunt mai moderne şi sofisticate. Sunt întrebuinţate pe tot parcursul anului.
- Verzi florale. Au în general arome de iarba şi plante verzi. Acestea tind să pară parfumuri cu arome tari. Vent Veret (Balmain), Fidji (Guy Laroche), Givenchy III, Ivore (Balmain) si Gio (Armani).
- Flori de fructe: Calix (Prescrictivies), Sunflowers (Elizabeth Arden), Diamonds and Sapphires (Elizabeth Taylor), Jean-Paul Gaultier şi Escape (Kelvin Klein).
- Proaspăt florale: Anais (Cacharel), Flore (Caroline Herrera), Eau d'Issey Miyake.
- Florile de padure au arome lemnoase. Chanel No.19, Safari (Ralph Lauren), White Linen (Estee Lauder).
- Flori dulci: Blue Grass (Elizabeth Arden), Gardenia Passion (Annick Goutal), Eau Cuivre (Montana).
Familia Orientală a parfumurilor au o aromă exotică si condimentată (înţepătoare). Au o dulceaţă aparte din lemnul de sandal, mosk şi vanilie.
- Clasicele orientale sunt: Shalimar Samsara (Guerlain), Opium (Yves Saint Laurent), Youth Dew Estee Lauder). Aceste parfumuri sunt mai potrivite de purtat seara.
- Florientalele au de asemenea aromă orientală, dar conţin şi arome florale, deşi acestea sunt slabe: Yoop (Yoop), Panthere (Cartier), Spellbound (Estee Lauder). Aceste parfumuri se poartă cel mai bine vara si pe timpul zilei.
- Arome orientale (condimentate). A devenit populară în 1990 si este bogată în arome obţinute din condimente culinare: Comme (Garcons), Angel (Thierry Mugler), Feminite du Bois (Shiseido), Old Spice.
- Florientale fructate: Poison (Dior), Casmir (Chopard).
- Orientale Fructate: Roma (Laura Biagiotti), Moschino.
- Orientale animale: Obession (Calvin Klein), Egoiste (Chanel).
Chypres tinde să fie un parfum tare, condimentat. Această familie este reprezentată în special de parfumuri pentru dame, care se poartă pe tot parcursul zilei, în special iarna.
- Animal Chypres: Cabochard (Madame Gres), Cuir de Russie (Chanel), Scandal (Lanvin), Jolie Madame (Balmain), Polo (Ralph Lauren), Insense (Givenchy).
- Floral Chypres: Crepe de Chine (Millot), Ma Griffe (Carven), Montana, Knowing (Estee Lader).
- Frutty Chypres: Mitsouko (Guerlain), Femme (Roshas), Champagne (Yves Saint Laurent).
- Sweet Chypres: Shocking (Schiaparelli), Intimate (Revlon), Aromatics Elixir (Clinique).
- Green Chypres: Diorella (Dior), Eau parfumee (Bvlgari), CK1 (Calvin Klein), Eau Sauvage (Dior), Fahrenheit (Dior).
Familia Fougere. Denumirea familiei vine din franceză: ferigă. Deşi ferigile nu au o notă bine definită, numele denotă o atitudine proaspătă, erotică. În general, aceste parfumuri sunt din familia masculină a parfumurilor.
- Floral Fougere: Canoe (Dana), Wrappings (Clinique), Parfum d'ete (Kenzo), Givenchy.
- Leather Fougere: Minotaure (Paloma Picasso), Brut (Faberge), Tabac Blond (Caron).
- Woody Fougere: Tuscany (Aramis), Paco Rabanne Pour Homme, Dunhill Edition.
- Spicy Fougere: Alliage (Estee Lauder), Jules (Dior), Kouros (Yves Saint Laurent).
- Fresh Fougere. Au tendinţe de citrice. Eau d'Hadrien (Annick Goutal), O de Lancome, English Lavender (Yardley).
- Green Fougere: Cool Water (Davidoff), Drakkar Noir (Guy Laroche).


Fisiere în arhivă (1):

  • Analiza de Marketing - Studiu de Caz Parfumul.doc

Imagini din acest proiect

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!