Analiza estetică a pantofilor sport

Cuprins proiect

CUPRINS
INTRODUCERE 
CAPITOLUL 1:PREZENTAREA PRODUSULUI PANTOFI SPORT
1.1 Scurt istoric al pantofilor sport 
1.2 Caracteristici de calitate ale pantofilor sport 
1.3 Tipologia pantofilor sport 
1.4 Beneficii si riscuri ale utilizarii pantofilor sport 
CAPITOLUL 2:CRITERII DE EVALUARE A VALORII ESTETICE A UNUI PRODUS
CAPITOLUL 3:DESCRIEREA CARACTERISTICILOR ESTETICE ALE UNOR MĂRCI DE PANTOFI SPORT
3.1 Scurta prezentare a marcilor de pantofi sport alese
3.2 Descrierea caracteristicilor estetice a marcilor de pantofi sport alese
CAPITOLUL 4:EVALUAREA CARACTERISTICILOR PE BAZA UNEI SCHEME DE PUNCTAJ
4.1 Elaborarea schemei de punctaj
4.2 Evaluarea caracteristicilor estetice in cazul fiecarei marci a pantofilor sport pe baza schemei de punctaj
4.3Stabilirea ierarhiei marcilor pe baza punctajului mediu total
CAPITOLUL 5:SOLUTII DE IMBUNATATIRE AVALORII ESTETICE IN CAZUL FIECAREI MARCI A PANTOFILOR SPORT
ANEXE
BIBLIOGRAFIE


Extras din proiect

INTRODUCERE 
Acest proiect se doreşte a îngloba atât istoricul pantofilor sport, caracteristicile şi beneficiile acestora,cat şi soluţiile de îmbunătăţire. El se adresează tuturor persoanelor care doresc să privească universul pantofilor intr-un mod mai amănunţit. Ne-am ales această temă datorită plăcerii de a citi şi a descoperi lucruri noi şi interesante despre incălţăminte. În acelaşi timp suntem de parere că încălţămintea ocupă o pondere însemnata in consumul populaţiei datorită rolului pe care îl are: protejarea picioarelor de agenţii atmosferici ( umezeală , frig, caldură ) şi de a le feri de acţiunile mecanice ale mediului înconjurător. Încălţămintea are în acelaşi timp şi un rol igienic,ortopedic( împiedica deformarea tălpii piciorului ), uşureaza mersul şi înfrumuseţează picioarele. Considerăm că standardul de viaţă actual al populatiei, precum si cerinţele mereu crescânde ale acesteia, necesită o atenţie deosebită asupra producerii încălţămintei. Pentru a satisface cat mai mult cerinţele cumpărătorilor şi pentru a creşte mereu volumul desfacerilor in comerţ, este necesar să se ţină cont de unele cerinţe ale consumatorilor faţă de caracteristicile încălţămintei. Lucrarea este împarţită pe cinci capitole în cadrul cărora puteţi descoperi elemente utile cum ar fi: modalităţi de evaluare a pantofilor sport,riscurile la care puteţi fi expuşi în momentul în care nu aţi făcut o alegere corectă,precum şi mai multe tabele realizate în cadrul unui eşantion format din trei studente. Astăzi,industria incălţămintei oferă o gamă variată de produse,de piele,cauciuc şi alte materiale sintetice,precum şi stiluri ce diferă de la casual,formal,elegant sau sport.
CAPITOLUL 1
1.1 Scurt istoric al pantofilor sport
Pantofii sport-este un nume generic pentru încălţăminte iniţial creaţi pentru sport sau alte forme de exerciţii fizice dar în ziua de azi pantofii sport au ajuns să fie utilizaţi în tot felul de activităţi zilnice sau purtaţi zilnic. Potrivit unor cercetări ştiinţifice , predecesorii noştrii , primii oameni moderni , au migrat din Africa acum 100.000 – 200.000 ani , şi în timp ce se deplasau spre nord în regiuni cu un climat mai răcoros din Europa şi Asia , s-a născut o nevoie de a acoperi şi proteja picioarele de mediul înconjurător. Cercetătorii consideră ca primele încalţări au fost fabricate în timpul epocii glaciare , deşi se consideră ca ar fi putut exista încă de acum 500.000 de ani în zonele nordice cu climat rece. Ideea de încălţăminte pentru protecţia picioarelor se consideră a fi prins contur la o scară mai mare doar în urmă cu 25.000 de ani. Însă cercetătorii nu au o idee clară referitoare la motivul pentru care fiinţele primitive din acele timpuri au hotărât să nu mai meargă desculţi. Cea mai vechie încălţăminte din lume , care înca există, este considerată a avea aproximativ 9000 de ani şi au fost descoperite în California , SUA. Din cauza faptului ca erau confecţionate din plante şi animale încălţămintea antică era perisabilă şi există puţine vestigii care să indice un anumit design folosit. Istoria încălţămintei sport işi are originile în secolul 18 şi este legată de crearea de către englezi a unei încalţări uşoare care avea aderenţă pe sol. Secolul 19 a consemnat introducerea adidaşilor de alergat cu cuie fabricaţi din piele. Nevoia pentru o viteza mai mare la jocurile moderne însemna necesitatea găsirii unei încalţări mai uşoare , mai rafinată şi cel mai important aspect cu o aderenţă ridicată. Adidaşii pentru competiţii erau confecţionati din piele care era prinsă strâns pe picior însă nu erau foarte folositori deoarece nu erau rezistenţi la apă.
Astfel se ajunge în 1832 la patentarea de către Webster a unui proces prin care acesta atrăgea cauciucul pe pantofi şi pe ghete. În anii 1860 apare o încălţăminte sport formată din o talpă de cauciuc , o bucată de pânză fixate bine pe picior cu şireturi. Odată cu impactul important al bicicletelor în anii 1860 şi 1870 se crează adidaşi speciali pentru biciclişti fără călcâi foarte uşori care vor fi intens promovaţi în anii 1890 . 
Pantofii cu cuie pentru alergat au fost concepuţi în 1852 iar în 1894 apar în catalogul companiei Spalding 3 tipuri de astfel de încălţari. Aceştia erau joşi ca şi talpă , fabricaţi din piele de cangur erau înalţi în partea gleznei şi aveau talpă cu 6 cuie , fiecare pereche costând 6 dolari. Preţul era unul foarte ridicat pentru acea vreme ţinând cont ca în acea perioada o familie de 4 persoane trăia cu 11 dolari o saptămână. Competiţiile sportive au fost cele care au favorizat expansiunea adidaşilor şi în trecut şi astăzi . Astfel Joseph Foster crează prima companie care va comercializa încălţăminte sport în oraşul Bolton din Marea Britanie la sfarşitul secolului 19. Nepotul său va prelua firma în 1958 şi o va redenumi Reebok. Firma a fabricat încălţămintea purtată de către lordul Burghly la olimpiada din 1920.
În anul 1907 o companie crează un pantof sport format din piele şi cusută cu talpă . Acesta a fost momentul care a stat la baza apariţiei încălţămintei sport moderne. Primul adidas comercializat la o scară mai mare a fost introdus pe piaţa din Statele Unite de către firma Keds care a început comercializarea de adidaşi pentru tenis. În anul 1917 apare gheata de basket , un adidas cu partea din spate mult mai înaltă pentru a asigura glezna. Aceasta a fost introdusă de către firma Converse , iar acest adidas a fost denumit Converse All Star. Însă părintele istoriei moderne a pantofilor sport este Adolf Dassler care a început să creeze adidaşi în anul 1920. Până în 1936 adidaşii săi vor deveni cunoscuţi la nivel mondial ca fiind cei mai buni şi erau purtaţi de atleţi importanţi precum Jesse Owens. Dassler se specializase pe adidaşi creaţi numai pentru sport. Dupa ce afacerea sa a rezistat şi războiului, Adolf şi-a dezvoltat afacerea progresând prin găsirea de noi materiale pentru confecţionarea încălţămintei sale , materiale precum pânza rezistentă şi impermeabilă folosite la confecţionarea de corturi militare sau un nou tip de cauciuc folosind ţiţeiul. În anul 1948 el fondează ADIDAS însă compania creată de el se va imparţi în Addas , care va redeveni mai târziu Adidas din zilele noastre şi PUMA. Pentru a conferi rezistenţă pantofilor de alergare Dassler a adaugat 3 dungi de-a lungul adidasului care vor apărea pentru prima oara în 1949.
În perioada postbelică cererea pentru încălţăminte sport va creşte considerabil odată cu moda fitness-ului care era asociată cu sportul şi activităţi de relaxare. În anul 1936 echipa de basket a SUA a adoptat adidaşii confecţionaţi de Converse ca fiind încălţămintea oficială a echipei. În acelaşi an adidaşii fabricaţi de Adolf Dassler erau purtaţi la Olimpiada de la Berlin. După anii 1950 numeroşi atleţi şi sportivi erau încălţaţi gratuit de către marii producători. Aceştia puteau alege încălţăminte foarte strâmtă impreună sau fără şosete ceea ce însemna ca erau create pe o mărime exactă sportivilor.
Competiţia între producători era una foarte acerbă şi diferiţi sportivi erau abordaţi neoficial pentru a purta încălţămintea acestora. În anul 1962 firma New Balance produce primul pantof sport testat stiinţific care cantărea 96 de grame.În zilele noastre modelele de pantofi sport sunt extreme de variate,existând pentru oricine un model care să i se potrivească.
Etapele producerii unui pantof sport
- Studiul designului:stiliştii desenează pe hârtie ideile care sunt reproduse pe un prototip de plastic care simulează forma reală a pantofului.Apoi se alege tipul de piele(sau alt material)care se potriveşte cel mai bine modelului,la fel şi culoarea,eventual accesoriile de adăugat la pantof.
- Dezvoltarea modelului:modelul de plastic este reprodus cu ajutorul calculatorului pe hartie groasa pentru a se crea perimetrul final al vardboard-ului care arata fiecare bucata de piele formand pantoful sport
- Taierea pielii:taietorii aseaza cardboard-ul pe materialul ales si folosind cutite speciale fac taierea perfecta a pielii
- Coaserea partii superioare:fiecare bucata de piele taiata este trimisa la departamentul pentru cusut,care asambleaza toate taieturile,creand partea superioara a pantofului.
- Adaugarea suporturilor:suporturile sunt adaugate in punctele de stres maxim:la varf si la calcai.
- Asamblarea:partea de sus a pantofului este supusa la tensiune cu talpa insole pornind de la varf catre calcai si sub talpa insole este pusa apoi talpa outsole.
- Curatarea:pantoful sport este finisat si curatat cu atentie de surplusul de material
- Scoaterea last-ului:last-ul de plastic este scos folosind o masina speciala.


Fisiere în arhivă (1):

  • Analiza Estetica a Pantofilor Sport.docx

Imagini din acest proiect

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!