Analiza Mediului Cultural - Slovacia

Extras din proiect Cum descarc?

I. Prezentarea pe scurt a Slovaciei
Munti impresionanti, campii si rauri, orase istorice si evenimente culturale remarcabile fac din Slovacia o tara deosebita, atractiva atat pentru pentru turisti cat si pentru afaceristi. Inainte de a detalia aspectele particulare ale mediului cultural, este necesara o prezentare sumara a Slovaciei. Asadar, Slovacia este situata in Europa Centrala, are o populatie de 5.463.046 (51,4% femei) si o suprafata de 49.035 km2. Nu are iesire la mare. Tarile invecinate sunt Ucraina la Est, Polonia la Nord-Est, Cehia la Nord-Vest, Austria in Vest si Ungaria la Sud. Capitala, si cel mai mare oras este Bratislava cu o populatie de 430.000 locuitori, localizata in Sud-Vestul tarii. 
Majoritatea locuitorilor sunt de nationalitate slovaca (86%). Ungurii sunt cea mai mare minoritate etnica (9,7%) si sunt concentrati in sudul si estul tarii, la frontiera cu Ungaria. Celelalte grupuri etnice cuprind tiganii, cehii, rutenii, ucrainenii, germanii si polonezii. 
Limba oficiala este slovaca care apartine limbilor slavice, alaturi de ceha si poloneza. Aproximativ 5,4 milioane de oameni vorbesc slovaca in Slovacia si inca jumatate de milion in afara Slovaciei, in special in S.U.A, Canada si Australia si unele minoritati slovace in Cehia si Ungaria. Limba maghiara este in prezent acceptata in Slovacia ca o limba minoritara. 
Slovacia este membru al Uniunii Europene, NATO, OCDE, OMC si altor organizatii internationale. Si-a castigat independenta pe 1 ianuarie 1993, in urma Divortului de Catifea, la trei ani dupa Revolutia de Catifea care a pus capat regimului autoritar comunist si a marcat trecerea la democratie. Ziua nationala este sarbatorita la data de 1 Septembrie.
Din punct de vedere administrativ, este impartita in opt regiuni (kraje, la singular kraj), denumite dupa capitala lor. De asemenea exista 79 districte (okres), ce nu au rol administrativ, fiind utilizate doar pentru statistici.
Religia predominanta este cea romano-catolica (68,9%), fiind prezenti si protestanti, greco-catolici, s.a.
Din punct de vedere economic, Slovacia a suportat reforme semnificative de la separarea de Republica Ceha. Reforme in sistemul fiscal, de sanatate, de pensii si de servicii sociale au ajutat tara sa-si consolideze bugetul, sa adere la Uniunea Europeana si sa adopte moneda Euro in Ianuarie 2009. S-au realizat privatizari semnificative, sectorul bancar este pe maini straine aproape integral si guvernul a facilitat un boom al investitiilor straine cu politici favorabile afacerilor cum ar fi liberalizarea pietii muncii si stabilirea unei cote unice de impozitare de 19%. Rata somajului, de la un procent inacceptabil de 18% in 2003-2004 a scazut la 8,4% in 2008 dar ramane calcaiul lui Ahile al economiei. 
O curiozitate turistica rara si interesanta din Slovacia orientala (langa Kosice) este numarul mare de biserici rurale din lemn de padure, care aduc cu asa-numitele stavkirke din Norvegia.
II. Impactul culturii asupra mediului de afaceri din Slovacia
Cultura unei tari cuprinde un set de trasaturi spirituale, materiale, intelectuale si afective distincte si se refera atat la arte vizuale, muzica, teatru, dans, literatura etc. cat si la elemente definitorii pentru stilul de viata, sistemul de valori, traditiile, limba, religia tarii respective. In continuare se vor prezenta cateva din aspectele definitorii pentru cultura Slovaciei.
1. Dimensiuni culturale - Geert Hofstede
Dimensiunile unui autor renumit din teoria managementului intercultural - Geert Hofstede - sunt semnificative pentru evaluarea culturii din Slovacia. Hofstede, profesor emeritus la Maastricht University (Olanda) a dezvoltat un model de diferentiere a culturilor nationale in baza a cinci dimensiuni: distanta fata de putere (PDI), individualism (IDV), masculinitate (MAS), evitarea incertitudinii (UAI), orientarea pe termen lung (LTO).
Pentru Slovacia, scorurile obtinute sunt urmatoarele: PDI - 104, IDV - 52, MAS - 110, UAI - 51, LTO - 38. Comparand acestea cu scorurile celorlalte tari avute in vizor de Hofstede, interpretarea este urmatoarea:
Indicele distanta fata de putere este maxim, Malaesia fiind singura tara care egaleaza acest scor. Astfel, in Slvoacia, membrii de la nivelurile ierarhice inferioare ai unei organizatii accepta relatiile autocratice si paternale. De asemenea, se practica centralizarea si exista diferente mari de salarii intre posturile de la varful piramidei ierarhice si cele de la baza acesteia.
La capitolul individualism, scorul pentru Slovacia semnifica tendinta spre polul opus - colectivism, adica indivizii sunt integrati, inca de la nastere in grupuri puternice, coezive, de multe ori in familii extinse (unchi, matusi, bunici) care ii protejeaza in schimbul loialitatii.
Masculinitatea este de asemenea maxima si evidentiaza o mare diferentiere intre sexe, barbatii dominand societatea intr-o proportie semnificativa. Predomina competitivitatea, fermitatea, dorinta de imbogatire, aroganta, incercarea de a excela. Totodata, femeile se afirma doar printr-un comportament masculin, recompensele sunt date pe principiul echitatii, iar conflictele sunt rezolvate prin confruntare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza Mediului Cultural - Slovacia.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!