Analiza Pietei Energizantelor din Romania

Cuprins proiect Cum descarc?

Caracteristici generale: 2
Scurt istoric 2
Prezentarea generala 2
Destinatiile si utilizarea 3
Analiza ofertei : 4
Principalii concurenti 4
Puncte forte si puncte slabe 5
Argumentele pro 5
Argumente contra: 6
Analiza cererii : 7
Identificarea segmentelor 7
Distributia: 8
Pretul: 11
Comunicarea integrata in marketing: 13
Previziuni generale: 17
Principalele previziuni : 19
Ca obiective propuse in demersul comunicational, putem semnala: 19
Bibliografie: 20


Extras din proiect Cum descarc?

Caracteristici generale:
Scurt istoric
In 1929, in Marea Britanie, se folosea in spitale bautura "Lucozade" de catre pacientii de la recuperare.In anii 1980, aceasta bautura a fost relansata ca bautura energizanta.In Japonia, inca din anii 1960, municitorii consumau "Lipovitan" pentru a rezista unui program de lucru prelungit. Piata bauturilor energizante, produse derivate din bauturile tonice ale Asiei de Sud-Est - este relativ tanara, in Romania, comparativ cu alte tari din regiune. Cu toate acestea, a cunoscut o ascensiune rapida si are, in continuare, un mare potential.
Prima bautura racoritoare cu continut ridicat de cafeina, "Jolt Cola", a aparut in anii 1980.O data cu aparitia pe piata a bauturii "Red Bull" (cu o cota de piata mondiala in prezent de 47%), in SUA, s-a consemnat in 1987 ca bauturile energizante reprezinta o categorie importanta de produse de larg consum. Trebuie de asemenea mentionat faptul ca o data cu lansarea Red Bull pe piata, s-a derulat o adevarata campanie de promovare pentru aceasta marca, campanie ce se continua pana in zilele noastre.
Prezentarea generala
Piata bauturilor energizante, produse derivate din bauturile tonice ale Asiei de Sud-Est - este relativ tanara, in Romania, comparativ cu alte tari din regiune. Cu toate acestea, a cunoscut o ascensiune rapida si are, in continuare, un mare potential.
Stresul de zi cu zi aduce multa pierdere de energie, pentru asta unii dintre noi apelam la "stimulente" ele fiind bauturile energizante.
Nu exista ingrediente obligatorii care sa se regaseasca in absolut toate bauturile energizante.
Fiecare fabricant are propria reteta, asa cum se intampla in cazul oricarui produs din industria bauturilor racoritoare. Guarana si taurina sunt, insa, cele mai folosite, la care se adauga si alte ingrediente, mai mult sau mai putin naturale: cofeina, ginko biloba, ceaiul verde, ghimbirul etc.
Din toate bauturile energizante, acele care sunt pe baza de taurina (ex. Red Bull) sunt recunoscute pentru cantitatea mare de energie pe care o furnizeaza intr-un timp relativ scurt. Ceea ce poate nu toata lumea stie este faptul ca taurina din bauturile energizante este o substanta sintetica, produsa de companiile farmaceutice si nu este derivata din produse animale, cum ar fi din taur. Printre beneficiile taurinei in corp: regleaza temperatura atunci cand este prea cald sau prea frig, reduce stresul, creste performanta inimii, ajuta la detoxifierea organismului.
Consumatorii neavizati confunda, de multe ori, categoriile "sports drink" si "energy drink". Precizam ca, prin continutul lor de substante euforice, bauturile energizante ofera organismului mai multa energie pentru o perioada scurta, in timp ce bauturile pentru sportivi gen Gatorade sau Isostar inlocuiesc mineralele, vitaminele si lichidele eliminate in timpul efortului fizic, asigurand rehidratarea organismului si crescand performanta individuala. Pe langa faptul ca au proprietati diferite, cele doua categorii se adreseaza si unor segmente diferite de consumatori. Peste tot in lume, categoria de bauturi energizante se adreseaza aceluiasi tip de consumatori, in speta adultilor care sunt mereu in cautare de lucruri si experiente noi, sunt foarte activi si carora le place sa se distreze, de aceea aceasta categorie este inca una de nisa.
Destinatiile si utilizarea
Peste tot in lume, categoria de bauturi energizante se adreseaza aceluiasi tip de consumatori, in speta adultilor care sunt mereu in cautare de lucruri si experiente noi, sunt foarte activi si carora le place sa se distreze, de aceea aceasta categorie este inca una de nisa.Piata de bauturi energizante a evoluat dinamic in ultimii ani, cerinta pentru astfel de produse fiind din ce in ce mai mare. 
In plus, pe langa marii jucatori din piata, au aparut si apar incontinuu producatori noi, atat locali, cat si din afara tarii.Bauturile energizante se consuma in principal in cluburi, baruri sau discoteci. Aprovizionarea acestor locatii de tip HoReCa se face adesea din magazinele cash&carry, de aceea vanzarile de pe acest canal de distributie sunt semnificative. La acestea se adauga si benzinariile, puncte de vanzare luate tot mai mult in calcul de producatori.
Canalul HoReCa este foarte important pentru comunicare, deoarece publicul tinta isi petrece mult timp aici, motiv pentru care majoritatea activitatilor de marketing sunt concepute pentru astfel de ocazii de consum.Cresterea retelelor de retail i-a determinat pe distribuitorii de bauturi energizante sa-si modifice strategia, punand accent tot mai mult pe prezenta produselor in rafturile supermarketurilor si hipermarketurilor.
Treptat, energizantele isi vor contura din ce in ce mai bine un loc in obiceiurile de consum ale romanilor, tendinta fireasca fiind sa ne apropiem de indicii tarilor membre ale Uniunii Europene. 
Analiza ofertei :
Principalii concurenti
Piata energizantelor in Romania inregistreaza in ultimii ani o dinamica pozitiva, chiar daca nu este inca o piata cu consum ridicat, insa care are un potential de dezvoltare important.
Principalele marci ce pot fi gasite pe piata romaneasca la momentul de fata sunt:
- Red Bull (portofoliul Red Bull) 
- Burn (portofoliul Coca- Cola)
- Power Horse (portofoliul PH Austria)
- Bison Force (portofoliul Lemaropol)
Pe aceasta piata a bauturilor energizante, Red Bull detine suprematia cu o cota de piata de 71%, urmata de marcile Burn, Power Horse sau Bison Force. Red Bull si Burn reprezinta principalele marci existente pe piata romaneasca, atat din punct de vedere al vanzarilor, cat si din punct de vedere al notorietatii.


Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 6 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!