Analiza preliminară a pieței pe care acționează brandul Rom

Cuprins proiect

I. Analiza preliminară a pieței pe care acționează brandul
1. Care sunt elementele specifice ale mediului de marketing ce influențează activitatea brandului?
1.1 Oportunități și amenințări din mediul extern 
1.2 Puncte tari și puncte slabe din mediul intern 
1.3 Analiza SWOT 
2. Cine sunt cumpărătorii- 
2.1 O scurtă descriere a pieţei pe categorii de consumatori şi nonconsumatori
2.2 Identificarea principalelor criterii şi variabile de segmentare a pieţei
2.3 Identificarea avantajelor căutate de consumatori la acest produs
2.4 Identificarea caracteristicilor pieței țintă 
3. Cine sunt concurenții- 
3.1 Principalele firme concurente
3.2 Produse ce concurează produsul / brandul 
4. Tendințe ale pieței pentru următorii doi ani


Extras din proiect

Primul baton de ciocolată de pe piaţa românească, Rom Autentic, şi-a câştigat notorietatea în comunism şi a consolidat-o în capitalism. La 45 de ani de când Întreprinderea de Produse Zaharoase Bucureşti îl introducea în fabricaţie, Rom Autentic rămâne batonul de ciocolată preferat de români şi face parte din portofoliul de produse Cadbury România, al doilea jucător de pe piaţa mondială a dulciurilor. Singurele modificări aduse produsului au fost cele referitoare la dimensiuni (Rom “Cel Mare” sau “Cel Dublu”), ca răspuns la cererea crescută din partea consumatorilor îndrăgostiţi de senzaţiile tari pe care le trezeşte gustul simplu, dar inconfundabil, al batonului Rom. Primul baton de ciocolată de pe piaţa românească a fost lansat în 1964, la aproape 20 de ani după deschidere, la Bucureşti, a Întreprinderii de Produse Zaharoase. "De la lansarea acestui produs, respectiv din 1964, el a continuat să fie produs în aceeaşi fabrică din Bucureşti, unitate de producţie ce a trecut prin numeroase transformări - fie ele impuse de cursul istoriei, cum s-a întâmplat în cazul privatizării, fie de evoluţia acestui businessde după privatizare.Popular în timpul comunismului, batonul de ciocolată a reuşit performanţa de a fi la fel de căutat şi după 1989. După Revoluţie, în anul 1991, producătorul Întreprindere de produse zaharoase Bucureşti a fost transformat în S.C. Excelent S.A. Compania nu a reuşit să reziste prea mulţi ani pe picioarele proprii, astfel că în perioada 1997-1998 fondul de investiţii Kandia N.V. achiziţionează pachetul majoritar de acţiuni al Excelent S.A., ca urmare a iniţierii procesului de privatizare. În anii ce au urmat, au avut loc investiţii substanţiale pentru achiziţionarea de noi tehnologii. Între anii 2003-2004, reprezentanţii Excelent S.A. răscumpără pachetul majoritar de acţiuni la Kandia România, luând astfel naştere Kandia-Excelent.
Ciocolății ROM nu pare a-i fi rușine de originea sa comunistă, ba din contră aceasta încearcă, și reușește să facă din asta un atu, transformând în umor regulile nescrise pe care eram nevoiți să le respectăm, chiar dacă metodele de convingere nu erau unele tocmai ortodoxe. 
1. Care sunt elementele specifice ale mediului de marketing ce influențează activitatea brandului?
1.1 Oportunități și amenințări din mediul extern.
Micromediul :
Componenții principali care fac parte din micromediu sunt :consumatorii, nonconsumatorii, concurenții direcți, concurenții indirecți, furnizorii și intermediarii.
Din întreaga populație a României se detașează o anumită fracțiune care formeazăconsumatorii produselor vizate și anume batoanele de ciocolată Rom, cealaltă formând nonconsumatorii acestora.
Consumatorii batoanelor de ciocolată Rom sunt reprezentați atât de persoanele de sex feminin cât și de sex masculin care preferă acest tip de batoane de ciocolată datorită aromei, a energiei acumulate sau din simpla nevoie de a consuma ceva dulce.Batonul de ciocolată Rom se adresează unei piețe ţintă reprezentată de consumatori de toate categoriile din mediul urban, dar şi rural cu venituri mici, medii sau ridicate.
În cazul acestor batoane Rom, nonconsumatorii absoluţi sunt persoanele care nu consumă şi nici nu vor consuma vreodată acest produs. 
Nonconsumatorii relativi sunt cei care nu consumă încă batoanele de ciocolată Rom dar care vor putea deveni în timp consumatori. De exemplu, persoanele care ţin cură de slabire nu consumă foarte des produsul. Acest produs nu intră în aria lor de interes, însă cu timpul vor consuma în momentul în care vor fi incluse în gamă produse cu un conţinut caloric scăzut.
Concurenții direcți:batonul de ciocolată concurează direct cu Mars,Bounty,Snikers , Smash pe un segment tot mai competitiv datorită importurilor fără taxe din Uniunea Europeană. 
Concurentii indirecți sunt reprezentați de firmele care produc praline de ciocolată, alte batoane de ciocolată ,napolitane cu ciocolată :Kandia , Nestle.
Intermediarii :Pe piată, rolul cel mai important îl au comercianţii cu amănuntul.Astfel batoanele de ciocolată sunt comercializate în hipermarketuri precum Metro Cash&Carry, Selgros Cash&Carry, supermarketuri ca Billa, Fidelio, Kaufland, Cora, Gima, în magazine alimentare, benzinării dar și pe site-uri de cumparaturi on-line : www.ecumparaturi.ro, www.kaboo.ro, www.magazineonline.ro.


Fisiere în arhivă (1):

  • Analiza Preliminara a Pietei pe care Actioneaza Brandul Rom.docx

Imagini din acest proiect

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!