Extras din proiect
Introducere
Sunt puţine alimente cu o istorie aşa de bogată şi intrigantă precum cacaua şi ciocolata.
Povestea ciocolatei îşi află începuturile în culturile din America Latină. Cacaua a fost adusă pentru prima dată în Europa de către Hernando Cortés. Gustul unic al ciocolatei lichide, odată descoperit, şi-a cucerit adepţii imediat, fiind apreciat ca un aliment divin pentru unii. Chiar şi astăzi, ciocolata este învăluită într-o aură de mister şi plăcere.
Puţină istorie:
ANUII 250-900 - MAYAŞII
Pentru cultura mayaşă păstaia de Cacao era simbolul Vieţii şi Fertilităţii. Cacaua a fost unul dintre pilonii de bază ai societăţii şi religiei mayaşe. Mayaşii preparau o băutură din arborele de cacao (cacahuaquchtl) căreia îi spuneau xocoatl (băutura amară). Fructul de cacao era oferit ca dar de mare preţ defuncţilor demnitari în timpul ceremonialului funerar. Oamenii de ştiinţă au descoperit urme de cacao în recipiente de teracotă din mormintele mayaşilor.
ANUL 1200 - AZTECII
După declinul şi dispariţia civilizaţiei mayaşe, cultul boabei de cacao a fost preluat de către civilizaţia aztecă. Conform legendei, Quetzalcoatl - zeitate şi rege mitic, parte om, parte şarpe, parte pasăre - a primit fructul de cacao cadou din partea zeilor. Quetzalcoatl a coborât din cer pe o rază a soarelui de dimineaţă, aducând un arbore de cacao din paradis şi a învăţat oamenii cum să cultive fructul. Necunoscând zahărul, aztecii foloseau diferite condimente pentru a obţine diverse arome.
ANII 1500 - 1700
1502 este anul în care Europa face cunoştinţă cu fructul de cacao, odată cu debarcarea lui Christopher Columb în America Latină. Localnicii l-au întâmpinat cu boabe de cacao ca pe cel mai de seamă oaspete. În timp ce se îndreptau către corabie, o parte din preţiosul dar a căzut în apă, iar localnicii s-au repezit să ridice boabele de cacao din apă ca pe cel mai preţios lucru din lume. Columb a interpretat însă acest fapt drept o ciudăţenie a băştinaşilor.
În 1529, Cortés a apreciat boaba de cacao la adevărata sa valoare şi a adus în Spania valorosul aliment, promovat pentru valorile sale nutritive şi efectele curative.
Aşadar, ciocolata a fost adusă în Europa ca medicament. Deliciosul aliment era oferit numai nobililor din acea vreme, ca un privilegiu al acestei clase sociale.
ANUL 1848
În secolul al XVIII-lea, reţeta de ciocolată lichidă a fost îmbunătăţită prin adăugarea unor ingrediente precum zahărul, vanilia sau laptele. În anul 1848, Fry Joseph este cel care descoperă în Anglia procedeul prin care obţine ciocolata solidă.
ANUL 1890
Ia fiinţă fabrica de ciocolată Kandia Timişoara, la numai 15 ani de la momentul în care a fost inventată ciocolata cu lapte. Astăzi, din ce în ce mai mulţi consumatori sunt interesaţi nu numai de gustul delicios al ciocolatei, dar şi de efectul său asupra sănătăţii. Studii recente au scos la iveală faptul că ciocolata nu este numai cel mai delicios răsfăţ, dar poate avea efecte benefice asupra organismului, consumată în mod raţional.
Este cunoscut faptul că organismul omului are absolută nevoie de elemente nutritive conţinute în zahăr şi în alimentele zaharoase. În special organismul osos al copiilor are nevoie de acestea, din care motiv medicii recomandă consumaţia bomboanelor pentru copiii mici.
În anul 2004 fabrica de ciocolată Kandia a fuzionat cu firma Excelent S.A. din Bucureşti. În iunie 2007, Kandia-Excelent S.A., una dintre cele mai importante companii din domeniul dulciurilor de pe piaţa românească, devine parte a grupului Cadbury care îşi propune să fie cea mai mare companie producătoare de dulciuri din lume, deţinând poziţiile unu sau doi în peste 20 de ţări.
Compania Cadbury are o istorie de aproape 200 de ani şi este prezentă în peste 50 de ţări cu pieţe extrem de competitive şi dinamice. Cadbury deţine multe mărci globale, regionale şi locale cum ar fi: Cadbury şi Green and Black's – ciocolată; Trident, Stimorol si Bubbaloo - gumă; Halls, The Natural Confectionery Company, Jelibon şi Topi Top - bomboane.
În România Cadbury deţine acum mărcile ROM, Kandia, Măgura, Laura, Silvana şi Sugus. Misiunea Cadbury este de a oferi în lumea întreagă mărci pe care oamenii să le iubească. Cadbury România, cu aproximativ 700 de angajaţi este acum parte din marea familie Cadbury, care are 50.000 de angajaţi în întreaga lume.
1. Cercetare documentară
„Povestea mărcii” („brand creation story”)
Produsele realizate la fabrica de ciocolată din Timişoara rivalizau acum o sută de ani cu articole asemănătoare din Apus. În anul 1895 a luat fiinţă o mică fabrică pentru producerea bomboanelor cele mai simple, pentru satisfacerea cerinţelor din Timişoara şi împrejurimi.
Din această modestă înjghebare, care la început a lucrat abia cu 6-8 muncitori s-a dezvoltat Fabrica de Bomboane, Ciocolată şi Conserve "KANDIA“, care lucra cu circa 300 de muncitori, producând zeci de vagoane de bomboane şi ciocolată. Adevărata dezvoltare a început, însă, în anul 1920, după ce acest teritoriu a trecut sub imperiul statului român, când fabrica a început să livreze produsele ei nu numai în Banat şi Transilvania, ci şi în vechiul Regat, Bucovina şi Basarabia.
Neavând concurenţa marilor fabrici din Apus, Kandia a putut să producă bomboane din ce în ce mai fine, în aşa mod încât după un timp relativ scurt a ajuns să fie furnizoarea celor mai fine bomboane englezeşti, bomboane umplute, caramele din întreaga ţară. Conducerea fabricii a dat întotdeauna cea mai mare importanţă producerii mărfurilor din ce în ce mai fine, rivalizând chiar cu articole asemănătoare din Apus.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Brand Audit - Kandia.doc