Brandul Silva

Extras din proiect Cum descarc?

I. Istoric
Vechile cronici atesta faptul ca, de peste doua secole, in Transilvania se produce bere de calitate, iar unele dintre fabricile de bere de aici erau considerate printre cele mai bune atat in tara, cat si in strainatate. In anul 1889, functionau 91 de fabrici de bere si malt, iar productia de bere depasea 1,6 milioane hectolitri.
Pe acest fond a luat nastere berea Silva, numita de localnici ,,ispita blonda". Numele ei reflecta faptul ca este o bere nascuta in inima Transilvaniei, al carei spirit si valori autentice le pastreaza.
Intreprinderea de Bere Reghin a fost infiintata in 1972 si functiona in subordinea Centralei Berii, Spirtului si Amidonului Bucuresti, avand ca obiect de activitate producerea de bere si malt. Capacitatea proiectata a fost de 200.000 de HL de bere si de 11.000 de tone de malt anual. 
Ridicarea ei facea parte din planul lui Nicolae Ceausescu de a impanzi tara cu fabrici de bere. Legenda spune ca liderul comunist aflase ca muncitorii beau pe santier numai tarii. Asa ca ar fi decis sa inlocuiasca bauturile tari cu aproape inofensiva bere.
In anul 1972 a aparut pe piata prima bere produsa la Reghin, numita "Mureseana".
In 1974 a fost lansata berea "Silva", superioara calitativ celeilalte marci.
In 1976 primele sticle de bere de Reghin, marca "Silva", iau calea exportului in Italia, in consecinta "Silva" devine prima bere romaneasca exportata.
Insusi Ceausescu era fan al berii din Reghin, astfel ca, ori de cate ori voia conducatorul tarii bere, securistii veneau la fabrica din Reghin si urmareau fiecare miscare a celor care o produceau.
In 1995 fabrica de bere de la Reghin este privatizata prin metoda Mebo, adica trecerea mijloacelor de productie ale unitatii economice din proprietatea statului in proprietatea muncitorilor, angajatilor sau salariatilor. Pachetul majoritar de actiuni, in valoare de 4 miliarde de dolari la cursul de atunci, a fost cumparat de asociatia salariatilor, Silva Mures PAS.
Dupa privatizare, intr-un singur an, cifra de afaceri a Silva Reghin a crescut cu un milion de dolari si a ajuns pana la 13 milioane. Capacitatea fabricii s-a dublat, pana la 400.000 de hectolitri pe an.
Intre timp, piata berii romanesti a intrat in vizorul marilor companii multinationale, care au inceput sa cumpere, pe rand, din fabricile foste comuniste.
Prima a fost Brau Union AG, cu sediul in Austria. In 1997, a cumparat fabricile de la Arad, Craiova si Constanta. Peste un an, si pe cea de la Reghin, ajunsa la acel moment una dintre cele mai profitabile afaceri cu bere din Romania.
La doi ani de la cumparare, SC Silva SA a disparut. A fost radiata prin comasare cu SC Brau Union Romania SA. Compania a mai cumparat si fabricile din Hateg, Miercurea Ciuc si Grivita, din Bucuresti. In 2003, la randul lui, Brau Union este cumparat de o companie si mai mare: grupul olandez producator de bere, Heineken.
Berea Silva de astazi nu mai are nici o legatura cu berea de Reghin, Silva fiind produsa acum in Craiova, Constanta, Miercurea Ciuc sau Tg. Mures.


Fisiere in arhiva (1):

  • Brandul Silva.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

https://ro.wikipedia.org/wiki/Brau_Union_Romania
https://www.beresilva.ro/
https://blogdebere.ro/


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!