Caracterizarea pieței, prezent și perspectivă a vinurilor Cotnari

Extras din proiect

I. Principalele coordonate ale activitatii intreprinderii
1.1. Prezentarea intreprinderii
Scurt istoric
SC COTNARI SA a luat fiinta in anul 1948, ca sectie a unei ferme de stat, avand la vremea aceea 128 hectare plantatii de vie. In anul 1956, SC COTNARI SA devine unitate de sine statatoare. 
Intre anii 1966 si 1968 se construieste un combinat modern, avand o capacitate de prelucrare de 500 tone de struguri in 12 ore si 10500 tone pentru depozitare, din care 5520 tone pentru maturare. Incepand cu anul 2000, SC COTNARI SA se privatizeaza prin metoda MEBO (Management-Employees Buy-Out).
La nivelul anului 2004, in combinat isi desfasurau activitatea cca 300 de salariati permanenti si aproximativ 400 de muncitori sezonieri, pentru perioadele cu activitate in vie. Din cei 300 salariati, fac parte si 50 specialisti care lucreaza in laboratoarele combinatului sau in vii, pentru obtinerea unor noi soiuri de vita de vie si a unor noi cupaje de vinuri. La contactul cu podgoria Cotnari ramai frapat de originalitatea si pitorescul dealurilor si colinelor domoale, incarcate cu vii, adevarate altare bahice.
Una din bijuteriile pretioase ale podgoriilor romanesti este cea de la Cotnari atestata documentar de mai bine de 500 ani 1448, unde vinul este produs inca din timpuri stravechi. 
Situata la limita de nord a vinului romanesc, podgoria COTNARI poate fi comparata cu cele mai vestite podgorii din lume. Dealurile sale inalte amintesc de legende cu semnificatii profunde pentru vin si istoria sa. 
COTNARIUL aceasta “podgorie miracol”, prin pozitia sa geografica situata la intersectia coordonatelor geografice 47 25’ latitudine nordica si 26 25’ longitudine estica, se plaseaza spre limita nordica a podgoriilor de calitate din tara noastra si chiar din Europa.
Perla Moldovei si a tarii, vinul de Cotnari a stat la masa cu marii demnitari, imparati si regi, patriarhi si mitropoliti, cu doamne si domnite, “amendandu-l” fiecare pe limba lui, numai cu superlative. 
Conditiile naturale ale acestei podgorii sunt favorabile soiurilor deosebite de vin. Solul calcaros si minunatul efect al “mucegaiului nobil” (Botrytis cinerea) alaturi de recoltatul selectiv al strugurilor stafiditi, contribuie la calitatea unica a vinului de COTNARI .
Turistii se pot bucura de vizitarea combinatului modern, a vechilor crame precum si a castelelor de la Carjoaia si Paraclis, a ruinelor de la Palatul Harlau, construit in timpul lui Stefan cel Mare (1457-1504), sub domnia caruia podgoria a cunoscut prosperitatea. 
COTNARI S.A. este cel mai important producator din podgoria COTNARI. Situat in “inima podgoriei”, numele producatorului se identifica pe buna dreptate cu cel al podgoriei, iar cel ce vrea sa guste un “adevarat vin de Cotnari” are grija sa comande vinul cu elementele de identificare de pe butelie care certifica autenticitatea producatorului Cotnari S.A. 
Insemnele grafice prezente pe orice sticla care contine vin produs de SC Cotnari SA sunt: 
Holograma de pe eticheta 
Castelul regelui Blanc Cotnari de pe eticheta si capison 
Denumirea Cotnari de pe dopul de pluta
Localizare
Compania Cotnari S.A.
Adresa: Comuna Cotnari 10, 707120 Cotnari, Jud. Iasi, Romania
Tel/Fax: +40 232 ; 730 393
E-mail: sales@cotnari.ro
Web: www.cotnari.ro
Persoana de contact: Ioan Matei (Director comercial ) – sales@cotnari.ro
Fondat in: 1948
Tip activitate: Producator -in special exportator
Viile: Viile Cotnari
1.2.Domeniul de activitate
S.C. Cotnari S.A. are ca domeniu de activitate producerea si fabricarea vinului.
Firma COTNARI este una dintre cele mai cunoscute firme de producţie şi distribuţie a vinurilor din România.
II. Continutul si dimensiunile pietei
Caracteristici generale ale pietei vinurilor
Scurt istoric 
Piata vinului este o piata matura afecatata puternic de evolutiile favorabile sau defavorabile determinate de obisnuintele alimentare si comportamentul de cumparare al consumatorilor. Chiar daca pietele dominante (europeana si nord americana) par mai degraba stabile, tendintele au o scadere constanta a cererii si o modificare a preferintelor consumatorilor catre vinul de calitate in detrimentul vinului de masa. In tarile traditional producatoare si consumatoare de vin, consumul de vin ordinar se diminueaza rapid, in timp ce consumul vinului de calitate creste lent. Comportamentul pietei pare sa fie determinat de deviza “sa bei mai putin, dar sa bei mai bine”.
Desi vinul este comercializat international nu exista o piata internationala a vinului in sensul curent al pietei internationale. Aceasta deoarece tarile consumatoare sunt in acelasi timp producatoare asigurandu-si aprovizionzrea in proportie de 100%.


Fisiere în arhivă (1):

  • Caracterizarea Pietei, Prezent si Perspectiva a Vinurilor Cotnari.doc

Imagini din acest proiect

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!