Extras din proiect
Romania are o istorie de productie a vinurilor de aproape 4000 de ani si este in prezent unul dintre cei mai mari producatori de vinuri din lume, obtinand peste 500.000 de tone anual, in principalele regiuni viticole: Cotnari, Tarnave, Murfatlar sau Dealu Mare.
Cu toate ca ne situam in elita tarilor producatoare de vin, vanzarile de vinuri au scazut in Romania, atat cantitativ, cat si valoric, din cauza scaderii puterii de cumparare a consumatorilor, accizelor ridicate si diminuarii productiei de struguri cat si a lipsei de educatie si de incurajare pentru consum.
Acestor cauze li s-au adaugat si puternica ofensiva a producatorilor de bere si bauturi alcoolice, care au stimulat consumul intern prin multiple si costisitoare campanii promotionale.
In 2001, consumul de vin in Romania a ajuns la 4,7 milioane hl fata de 7,3 milioane hl in 1997. Consumul individual anual a scazut de la 32,4 litri in 1997 la numai 20,5 litri in 2000, ajungand in 2010 la umila cantitate de 12 litri, situandu-se astfel sub media Uniunii Europene de circa 37 litri.
Raportul ponderii in consumul mondial de vin
Concluzia:
Consumatorul de vin roman, prefera inlocuire licorilor bahice cu alternative mai accesibile din aceiasi categorie sau chiar inlocuieste consumul de vin cu consumu altor bauturi mai putin fine sau sanatoase(bere, coniac, vodca).
Tot o data, spre deosebire de alte culturi, consumul de vin la romani este mai degraba o necesitate decat un rasfat personal.
Franta este primul productor de vin din lume, fiind de asemenea pe primul loc si in ceea ce priveşte consumul de vin şi pe al doilea în privinţa consumului de vin spumos.
Francezii beau mai mult vin decat alte nationalitati, fiecare adult, consumand, in medie 64 de litri de vin pe an.
Consumatorul francez de vin are o rutina bine stabilita a consumului de vin, in medie o femeie consumand doua pahare pe zi iar un barbat trei.
In plus francezii considera
consumul de vin moderat
ca fiind benefic sanatatii
prezentand o serie de
avantaje.
Avantajele consumului de vin:
1.Sporeste longevitate
Bautorii de vin au o rată de mortalitate 34% mai mică decât bautorii de bere sau băuturi spirtoase.
2.Reduce riscul producerii atacului de cord
Cei care consuma vin moderat au sanse cu 30% mai mici de a suferi un atac de cord decat nonconsumatorii.
3. Reduce riscul diabetului de tip 2
Sansele de a dezvolta diabet zaharat de tipul 2 scad cu pana la 25% in cazul consumatorilor moderati.
4. Scade riscul de accident vascular cerebral
Posibilitatea de a suferi de un accident vascular cerebral scade cu pana la 50%.
5. Reduce riscul de cataractă
Cei care consuma vin sunt cu 43% mai puţin susceptibili de a dezvolta cataracta decât cei care consuma bere.
6. Reduce riscul cancerului de colon
Consumul moderat de vin (în special roşu) reduce riscul de cancer de colon cu 45%.
Conținut arhivă zip
- Comportamentul Consumatorului de Vin in Franta si Romania.pptx