Comportamentul de Achizitie al Firmei Danone

Extras din proiect Cum descarc?

DANONE este o companie multinationala, recunoscuta ca lider mondial incontestabil in industria alimentara (detine locul 1 cu produsele lactate proaspete si biscuitii; locul 2 cu apele minerale Evian). 
Danone Romania face parte din Grupul Danone, care detine 100% din capitalul filialelei din Romania si care este activ, in prezent, in 150 de tari.
Pana in anul 2007, Grupul Danone a detinut si o divizie de biscuiti si produse cerealiere (LU - biscuiti si snack-crackers), insa managementul companiei a optat pentru vanzarea acesteia companiei Kraft, de la care au obtinut in jur de 5,3 miliarde de euro. La scurt timp dupa renuntarea la aceasta divizie, Grupul Danone a achizitionat producatorul olandez de alimente pentru copii mici Royal Numico NV, grupul francez obtinand astfel 40% din piata europeana a produselor alimentare pentru copii mici si schimbandu-si orientarea catre produsele nutritioniste. Analistii au avansat ideea ca, prin aceasta achizitie, Danone a incercat sa se protejeze de o eventuala preluare (mai ales sub impactul reaparitiei speculatiilor privind intentia PepsiCo Inc. de a avansa o oferta publica de preluare a grupului francez). Prin aceasta achizitie, Danone a adaugat portofoliului sau de marci de produse alimentare pentru copii mici (din care fac parte Bledina si Mon Premier Danone) pe c!ele apartinand Numico si avand o pozitie foarte buna pe piata europeana - Cow & G!ate si Nutricia. 
Prin vanzarea diviziei de biscuiti LU si achizitionarea marcii olandeze Numico, Danone se orienteaza tot mai mult catre sectorul de nutritie si sanatate, incercand astfel sa devanseze liderul mondial in domeniu, Nestle. Aceasta decizie a fost una foarte buna, din cel putin doua motive: pe de o parte, a fost o operatiune strategica foarte inteligenta care permite ameliorarea vanzarilor, profiturilor si a mixului de produse, pe de alta parte, efectele vor fi pozitive si asupra bilantului, generand economii considerabile. Astfel, Grupul vrea sa isi focalizeze toate eforturile de cercetare si inovatie, cat si resursele de marketing, industriale si comerciale pentru o crestere rapida a celor doua ramuri: produsele lactate proaspete si bauturile pe baza de apa carbonatata si necarbonatata. 
Cifra de afaceri a grupului olandez Numico a fost in proportie de 72% destinata alimentatiei pentru copii iar 28% pentru alimentatia sanatoasa, ceea ce inseamna ca Danone isi intareste pozitia in sectorul nutritiei si al sanatatii.
Danone Romania (Danone P.D.P.A. S.R.L.) este o societate cu raspundere limitata, cu sediul in strada Nicolae Canea nr. 96, sector 2, Bucuresti. In fiecare judet al tarii exista filiale, structura acestora limitandu-se la compartimentul de vanzari si cel de distributie, subordonate unui sef zonal de vanzari. Partenerii cheie ai intreprinderii sunt reprezentati de furnizorii de lapte in raporturile cu care exista parteneriate si colaborari la nivel de strategie.
1.1. Scurt istoric
Danone este deja un brand arhicunoscut pe piata mondiala, cat si pe cea romaneasca, reprezentand excelenta in domeniul lactatelor si nu numai, prezentand o gama variata de produse de top. Istoricul companiei demonstreaza ca aceasta si-a avut inceputurile inca din anii '60, cand, in urma unor multiple fuziuni intre diverse companii, s-a reusit formarea si consolidarea celui mai puternic grup alimentar din Franta.
Expansiunea pe piata europeana, cat si pe marile piete mondiale, dar si aditionalele brand-uri adaugate sau vandute din portofoliul comapaniei, au impins cu forta numele BSN Gervais Danone alaturi de cele mai puternice companii din Europa. In doar doua decenii, politica grupului a dus la plasarea companiei pe primele locuri in topurile grupurilor alimentare, transformand-o in lider absolut pe pietele din Franta, Germania, Belgia, Spania, Luxemburg si Portugalia.
Istoria Grupului Danone:
-1919 - Isaac CARASSO produce pentru prima data iaurtul Danone, folosind fermenti lactici selectionati de Institutul Pasteur din Paris;
-La inceput iaurtul se vindea numai in farmacii, fiind singurul leac cunoscut impotriva diareei infectioase. Descoperirea penicilinei - primul antibiotic, de catre Fleming, avea sa se produca in 1928);
-1923, 1929 - Primele premii internationale acordate iaurtului Danone, la expozitiile de la Roma si Barcelona;
-1929 - Daniel, fiul lui Isaac CARASSO, infiinteaza Societatea Pariziana a Iaurtului Danone;
-1942 - Fondarea companiei DANNON, in Statele Unite;
-1958 - Danone instaleaza in Franta cea mai moderna linie de productie din Europa, fabricand 20 000 de borcane zilnic;
-1963 - Fuziunea Danone cu Gervais (cea mai cunoscuta marca de branzeturi din Franta, la acea vreme);
-1973 - Fuziunea BSN cu Gervais Danone, din care rezulta primul grup francez din industria alimentara;
-1987 - Lansarea iaurtului probiotic cu Bifidus, BIO (astazi - marca Danone Activia, prezenta pe mai multe continente);
-1990 - Incepe extinderea activitatii Grupului Danone in Europa Centrala si de Est, respectiv in zona Asia - Pacific;
-1991 - Se infiinteaza primul Institut Danone;
-1994 - Danone isi incepe operatiunile in America de Sud;
-1996 - Actul de nastere al Danone Romania;
-2002 - Inaugurarea Centrului de Cercetare ,, Daniel Carasso";
-2007 - Restructurarea activitatilor Grupului, concentrarea pe nutritie echilibrata si benefica pentru sanatate (produse lactate proaspete, ape minerale, alimente pentru copii mici si nutritie clinica) .
Istoria Danone Romania:
-1996 - Actul de nastere al Danone Romania. Danone achizitioneaza activele unei foste fabrici de lactate din Bucuresti. Dupa Polonia, Cehia, Ungaria, Bulgaria, Rusia, Grupul Danone isi continua expansiunea in Europa Centrala si de Est. Aveau sa urmeze Turcia, Slovacia, Ucrainal.


Fisiere in arhiva (1):

  • Comportamentul de Achizitie al Firmei Danone.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!