Criza din 2008 - cauze externe și consecințe românești

Extras din proiect

- Economie - 
Bancheri de top din Romania, brokeri si investitori pe Bursa de Valori din Bucuresti au raspuns la o intrebare care macina in acest moment intreaga economie: cat va dura criza financiara globala si ce efecte va avea in Romania?
Estomparea efectelor in 2008
Manfred Wimmer, CEO BCR
Costul de finantare externa al oricarei entitati din Romania ar putea sa se majoreze usor si e posibil ca pe termen mediu sa asistam la relocari in Romania ale unor companii straine. Nivelul unor indicatori indica o continuare a cresterii economice in 2008, chiar daca e posibil sa se inregistreze un ritm inferior celui din 2007. La nivelul Europei Centrale si de Est, perspectivele sunt promitatoare, iar o serie de evolutii fluctuante pe termen scurt ar putea fi estompata de evolutiile procesului de convergenta pe termen lung. Romania nu este o exceptie. Consideram ca efectul turbulentelor financiare internationale asupra Romaniei se va estompa in a doua parte a anului 2008. La baza unei evolutii macroeconomice pozitive ar putea sta un an agricol bun si o imbunatatire a performantei anumitor ramuri din industrie. La nivel global, elementul dominant din prezent este reducerea increderii investitorilor in pietele financiare, mai important decat lipsa lichiditatii. Pietele financiare tind sa exagereze turbulentele, reducand astfel semnificatia fundamentelor pe termen lung.
Scumpirea finantarii
Patrick Gelin, PRESEDINTE.-DIR. GEN. BRD-GSG
Un prim efect a fost scumpirea finantarii externe pentru Romania; acest efect a fost urmat de scaderea cursului actiunilor la Bursa din Bucuresti si de deprecierea leului in raport cu euro. Aceste lucruri se datoreaza si fundamentelor macroeconomice locale. Romania cumuleaza, de fapt, mai multe handicapuri, dupa cum arata viziunea analistilor straini. Discutam aici despre efectele directe ale crizei internationale, semnele de intrebare in privinta evolutiei indicatorilor sai economici si lipsa de vizibilitate asupra actiunii Guvernului pe termen mediu. In mod evident, nu stiu cat timp va dura aceasta criza si probabil ca nimeni nu stie acest lucru. O prima indicatie asupra profunzimii crizei va fi data de rezultatele pe 2007 ale marilor banci. Dincolo de acest lucru, durata va depinde de gravitatea recesiunii americane, de amploarea reducerii ofertei de credit, de masurile luate de bancile centrale si de guverne si, de asemenea, de controlul aspectelor emotionale inerente acestui gen de evenimente.
Criza nu afecteaza direct Romania
Dan Pascariu, PRESEDINTE. CA UNICREDIT TIRIAC
Criza subprime din SUA nu afecteaza in mod direct Romania, intrucat, cu exceptia Citibank, niciuna dintre bancile-mama ale principalilor jucatori de pe piata romaneasca 
nu a fost afectata semnificativ de aceasta criza. Pe de alta parte, insa, sunt convins ca cele mai multe dintre institutiile financiare care opereaza in Romania sub impulsul bancilor-mama vor inaspri politica de administrare a riscurilor si, in acelasi timp, si datorita celorlalti factori economici, creditele vor fi mai scumpe atat in lei, cat si in euro. Este greu de spus, cel putin pana cand piata va considera ca toate institutiile financiare afectate au anuntat toate pierderile posibile si, din punct de vedere al psihologiei pietei, se poate considera ca criza subprime e depasita. Asta nu inseamna ca este sfarsitul tuturor problemelor, pentru ca poate ramane perceptia cu privire la faptul ca economia americana e in recesiune, or, aceasta poate dura si doi ani. Depinde foarte mult de raspunsul pe care piata il va da.
Volatilitate monetara perpetuata
Mihai Bogza, PRESEDINTE CA BANCPOST
Cred ca, pe plan international, efectele crizei subprime vor fi vizibile de-a lungul intregului an, fiind probabil sa isi mai estompeze din efecte in anul care vine. In ceea ce priveste Romania, cred ca bursa a suferit niste corectii fata de nivelurile probabil prea ridicate inregistrate si probabil ca aceasta corectie va fi limitata in viitor, iar volatilitatea monedei nationale s-ar putea perpetua in primul semestru al anului, cu miscari ale cursului in ambele directii. BNR are si capacitatea, si instrumentele de a tine sub control evolutia volatilitatii cursului si, in aceste conditii, impactul asupra sistemului bancar romanesc va fi minim. Credem ca, de fapt, principala provocare din acest an pentru Romania va fi data de efectele crizei internationale a lichiditatii, criza care va face mai limitat si mai scump accesul bancilor romanesti la surse externe de finantare, restrangandu-le capacitatea de continuare a expansiunii.


Fisiere în arhivă (1):

  • Criza din 2008 - Cauze Externe si Consecinte Romanesti.doc

Imagini din acest proiect

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!