Departamentul de Marketing

Extras din proiect Cum descarc?

I. PARTICULARITATI A ORGANIZARII RETAILULUI 
Notiuni generale
Termenul vine de la cuvantul francez retailer, care se refera la " a taia, a imparti" in termeni de croitorie. Este prima a fost inregistrata ca un substantiv, cu sensul de vanzare ," in cantitati mici", in Franta, in perioada 1400 - 1450.
Retail consta in vanzarea de produse sau marfuri de la un post fix, cum ar fi un magazin, butic sau chiosc sau prin posta, in loturi mici sau individuale pentru consumul direct de catre cumparator. 
In retail se pot include servicii subordonate, cum ar ca de livrare. Cumparatorii pot fi persoane fizice sau companii. In comert, un comerciant cu amanuntul "cumpara marfuri sau produse in cantitati mari, de la producatori sau importatori fie direct, fie prin intermediul unui en-gros-isit si apoi vinde cantitati mai mici la utilizatorului final. Retailerii sunt la finalul lantului de aprovizionare. Termenul de "retailer" este, de asemenea, aplicat in cazul in care un furnizor de servicii, de serviciu are nevoie de un numar mare de persoane, cum ar fi o utilitate publica (enegrie electrica).
Tehnica de stabilire a preturilor folosita de majoritatea comerciantilor cu amanuntul este cost-plus. Acest lucru presupune adaugarea unei sume sau a unui procent la costul produselor. O alta tehnica comuna este pretul sugerat. Acest lucru presupune pretul de vanzare sugerat de producator sau pretul este inscris direct pe ambalaj. In tarile occidentale foarte des se utilizeaza pretul psihologic.
Exista mai multe modalitati in care consumatorii se pot primi produse de la un comerciant cu amanuntul: 
- Cazul in care bunurile nu sunt la indemana cumparatorilor si trebuie sa fie obtinute de la vanzator. Acest tip de retail este comun pentru intreprinderile mici cu produse scumpe (de exemplu, bijuterii). 
- Livrarea produselor se face in cazul in care marfurile sunt expediate direct la casele consumatorului sau locurile de munca (de exemplu, servicii de catering).
- Comanda prin posta pe baza unui catalog. Catalog imprimat a fost inventat in 1744 si astfel de cumparari au fost frecvente la sfarsitul anilor 1800 si inceputul anilor 1900. 
- Vanzarea door-to-door sa foloseste in cazul in care vanzatorul, uneori, calatoreste cu produse pentru vanzare. 
- Auto-servire se foloseste in cazul in care marfurile pot fi manipulate si examinate inainte de a cumpara. Aceasta modalitate de cumparare a devenit mai frecventa din anii 1920. 
In spatele scenei, de retail exista un alt factor de a promova vanzarile, acela de a face cumparatorii sa doreasca cumpararea produselor vandute in unitati de vanzare. Marii retaileri si proprietarii de magazine mici, incearca mereu pentru a obtine o imagine mai buna a maganzinului sau fata de alte magazine. O modalitate de a face acest lucru este de a angaja solutii de o companie de merchandising pentru a proiecta personaliatea magazinului care va atrage mai multi clienti dintr-un anumit arial geografic. Retailerii mari cheltuiesc milioane de dolari in fiecare an pe programe de marketing care sa corespunda schimbarilor sezoniere si a promovarii imaginii magazilelor. Daca produsele sa schimba, atunci si retailerii se vor schimba. Retailerii utilizeaza, de asemenea, tehnici avansate pentru a crea imaginea unui magazin perfect organizat, chiar si atunci cand nu este asa. Astfel un magazin de retail mare, pe care clientii il pot vizita intr-o excursie, este utilizat ca o ancora pentru mall-uri de suprafete mari. 
Sectorul Retail include companiile ce sunt considerate a fi intermediare intre producatorii de bunuri alimentare sau nealimentare si piata formata din consumatori individuali sau gospodarii, alegerea canalelor potrivite de distributie-comercializare constituind un factor critic pentru a avea succes pe aceasta piata. O definitie mai cuprinzatoare a sectorului retail include toate activitatile ce implica vanzarea de bunuri si servicii catre consumatori pentru uzul personal, al familiilor sau al gospodariilor acestora.
Piata romaneasca de retail s-a cifrat anul trecut la 41,926 miliarde de dolari SUA. Daca in alte tari central-europene companiile puternice de retail au acoperit marile orase (piata urbana fiind aproape de saturare) si isi indreapta acum atentia catre mediul rural, in Romania si Bulgaria sistemul de retail se afla in dezvoltare. Ca particularitati ale pietei autohtone, ponderea ridicata o au vanzarile de alimente


Fisiere in arhiva (1):

  • Departamentul de Marketing.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!