Designul si Estetica unui Spatiu Comercial

Cuprins proiect Cum descarc?

I. Introducere
II. Amplasarea magazinului
III. Ambianta
IV. Amenajarea si merchandisingul
V. Identitatea detailistilor moderni
VI. Studiu de caz: contribuie copacii din mediul comercial la modificarea comportamentului de consum? 
VII. Concluzii
Bibliografie


Extras din proiect Cum descarc?

Ca o definitie, am putea spune ca Punctul de Vanzare ar putea fi locul in care clientul patrunde si isi efectueaza cumparaturile. Acesta poate fi un centru de decizie autonom (adica un comerciant independent), sau numai una din entitatile spatiale aflate in posesia unei firme comerciale, care poate exploata diferite forme ale organizarii activitatii de comert: magazin, magazin-depozit, depozit.
Magazinul este un sistem constructiv, proiectat a etala, a depozita si a vinde marfuri consumatorilor finali, respectiv clientelei sale. O asemenea definitie sugereaza necesitatea existentei unui plan general al magazinului, in care elementele sale definitorii sa ofere un mod distinctiv de organizare si functionare.
Un magazin trebuie sa prezinte o imagine proprie care sa-l individualizeze fata de concurentii sai. Imaginea magazinului poate fi definita ca perceptia consumatorilor asupra magazinului si atributelor sale, puse in valoare de un pachet de caracteristici: amplasarea magazinului, marimea si structura asortimentului de marfuri, ambianta si organizarea interioara, mijloace promotionale, amenajarea de ansamblu.
Aceste caracteristici sunt percepute sinergetic de catre clienti, ca fiind acele elemente care definesc personalitatea magazinului. Intrebati cum apreciaza personalitatea magazinului, consumatorii vor raspunde folosind termeni ca: cinstit, corect, demn de incredere, captivant, foarte interesant, etc. tot astfel descriind si facilitatile fizice oferite: curatenie, usor de gasit, loc de parcare, etc.
O lista de atribute nu poate fi exhaustiva. Fiecare magazin, in functie de politica sa comerciala, de particularitatile zonei de atractie, poate avea si alte atribute.
O marfa poate fi vanduta fie intr-un butic, fie intr-un showroom, in functie de cumparatorul tinta pe care il vizeaza vanzatorul. Spatiul in care se desfasoara comertul en-detail in zilele noastre este mult mai sofisticat, dar si mai atractiv. Evoluand continuu de-a lungul timpului, in functie de imprejurarile economice si de descoperirile tehnicii, spatiul destinat vanzarilor a ajuns in zilele noastre sa combine arta arhitecturala cu cea a decoratiunilor interioare. Nimic nu mai este lasat la voia intamplarii intr-un magazin cu politica de promovare serioasa: nici modul de expunere, nici zona destinata tranzactiei propriu-zise, nici chiar locul de depozitare exclus accesului publicului. Ambianta creata intr-un magazin trebuie sa exprime identitatea unei firme sau a unui produs, sa atraga privitorii si eventualii cumparatori.
Decizia asupra imaginii unui magazine de retail este un factor important al mixului de retail care a fost larg recunoscut si studiat ca atare incepand cu sfarsitul anilor '50. Pierre Martineau descria imaginea ca fiind "felul in care un magazin este definit in mintea cumparatorului, pe de o parte prin calitatile sale functionale si pe de alta prin atributele sale psihologice". In aceasta definitie caracteristicile functionale se refera la elemente de mix precum profunzimea si largimea gamei sortimentale, merchandisingul, iar atributele psihologice sunt cele intangibile, cum ar fi un anume sentiment de apartenenta, caldura, stil. Multi retaileri considera ca vanzarile sunt afectate de dispunerea produselor, culoare, iluminat si muzica, precum si de cat este de aglomerat spatiul comercial. In crearea unei imagini si atmosfere potrivite, un magazin incearca sa identifice audienta sa tinta si ce cauta aceasta sa obtina prin experienta de cumparare, asa incat atmosfera magazinului va sublinia acele convingeri si reactii emotionale pe care le cauta cumparatorii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Designul si Estetica unui Spatiu Comercial.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 6 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!