Cuprins
- 1. INTRODUCERE 4
- 1.1. Definirea parfumului 4
- 1.2. Compozitia unui parfum 4
- 1.3. Notele unui parfum 4
- 1.4. Parfumierul 5
- 2. SCURT ISTORIC AL PARFUMURILOR 6
- 3. CLASIFICAREA PARFUMURILOR 7
- 3.1. Clasificarea parfumurilor dupa concentratie 7
- 3.2. Clasificarea parfumurilor dupa miros 7
- 4. ETAPELE CREARII UNUI PARFUM 11
- 4.1. Distilarea 11
- 4.2. Procesul de parfumare 11
- 4.3. Macerarea 11
- 4.4. Stoarcerea 11
- 4.5. Head Space 12
- 5. FALSIFICAREA UNUI PARFUM 13
- 5.1. Definirea falsificarii. Aspecte legislative. 13
- 5.2. Modalitati de falsificare 14
- 5.3. Riscurile pe care le prezinta parfumurile contrafacute 15
- 5.4. Contextul economic 15
- 5.5. Sugestii in vederea informarii consumatorilor 18
- 6. ASEMANARI SI DEOSEBIRI INTRE PARFUMURILE ORIGINALE SI PARFUMURILE CONTRAFACUTE 19
- 6.1. Asemanari intre parfumuri originale si parfumuri contrafacute 19
- 6.2. Deosebiri intre parfumuri originale si parfumuri contrafacute 20
- 7. RECOMANDARI IN VEDEREA ACHIZITIONARII UNUI PARFUM ORIGINAL 22
- 8. BIBLIOGRAFIE 24
Extras din proiect
1. INTRODUCERE
1.1. Definirea parfumului
Conform Wikipedia, parfumul este un amestec lichid de uleiuri sau compusi aromatici, de fixativi si de solventi, utilizat pentru a da corpului uman, unor obiecte sau spatiului de locuit un miros placut.
1.2. Compozitia unui parfum
a) Extracte naturale
Extracte naturale din flori si plante.
b) Uleiuri aromatice
Sunt printre cele mai vechi surse de arome si asigura notele de baza ale parfumurilor.
c) Alcoolul
Parfumurile au in compozitie alcool, deoarece acesta ajuta la raspandirea lui dupa ce este aplicat pe piele.
1.3. Notele unui parfum
Acordul aromatic al fiecarui parfum este compus din trei seturi de note - primul fiind acela al notelor de varf, urmat de notele de mijloc si cele de baza. Desfasurarea lor in timp este gandita cu grija, parfumierii tinand cont de procesul de evaporare al fiecarei compozitii inclusa in parfum.
a) Notele de varf
Sunt formate din compusi usori care se evapora rapid. Fiind notele pe care le percepem imediat dupa aplicarea parfumului pe piele, au poate rolul cel mai important in vanzarea unui parfum, ele creandu-ne prima impresie.
b) Notele de mijloc
Sunt esentele ce apar cu putin timp inainte ca notele de varf sa dispara. Cunoscute si sub denumirea de "inima parfumului", ele au si rolul de masca aparitia notelor de baza care, altfel, pot fi neplacute intr-o prima faza.
c) Notele de baza
Sunt notele ce apar atunci cand notele de mijloc incep sa se evapore. Desi apar dupa aproximativ jumatate de ora de la aplicare, notele de baza - ca dealtfel si cele de mijloc - sunt cele mai reprezentative pentru un parfum, ele fiind cele care ne insotesc in majoritatea perioadei de persistenta a parfumului.
1.4. Parfumierul
Parfumierul este un artist capabil sa sugereze concepte abstracte si stari de spirit cu ajutorul parfumurilor. Ei sunt deseori numiti “Nasul” si au capacitatea deosebita de a memoramirosurile.
Parfumierul imbină compozitia si conceptul si selecteaza cu atentie combinatia de arome care sa induca sentimentele dorite.
Printre parfumierii celebri ii amintim pe: Yves Saint Laurent, Helena Rubinstein, Helene Rochas, Robert Ricci, Charles Revson, Francisco Rabaneda, Manolo Pertegaz, Antonio Puig, Dr N.G. Payot, Estee Lauder, Germaine Monteil, Yves Lavin, Jean Paul Guerlain, Hubert de Givenchy, Max Factor, Christian Dior, Gabrielle Chanel, Pierre Balmain.
2. SCURT ISTORIC AL PARFUMURILOR
Se pare ca prima chimista din lume, care era o femeie si care a trait in mileniul al II-lea inainte de Hristos, in Mesopotamia, se indeletnicea cu fabricarea parfumurilor. Insa Tapputi este mentionata doar in documente redactate intr-o scriere cuneiforma, neexistand dovezi materiale ale preocuparilor sale. Astfel, cele mai vechi relicve ale producerii parfumului de catre oameni dateaza de acum 4000 de ani.
Recent au fost descoperite in Pyrgos, Cipru sticlutele de parfum si vasele de mixare care faceau parte din materialele de lucru ale unui laborator de aproximativ 4000 de metri patrati in care se fabricau parfumuri. Mai tarziu, retete de parfum datand din 1221 au fost atribuite calugarilor de la Manastirea Sfanta Maria din Florenta.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Falsificarea Parfumurilor.doc