Forme de Pătrundere pe Piețele Internaționale

Cuprins proiect Cum descarc?

Rezumat introductiv 9
Capitolul 1
Forme de pătrundere pe pieţele internaţionale 11
1.1. Tipologia formelor de pătrundere pe pieţele externe 12
1.1.1. Exportul 12
1.1.2. Licenţa de fabricaţie 16
1.1.3. Societatea mixtă 20
1.1.4. Proprietatea directă 23
1.2. Alegerea modului de pătrundere pe pieţele externe 24
1.3. Canale de intrare pe piaţa externă 26
1.3.1. Canale de intrare indirecte 26
1.3.2. Canale de intrare directe 29
1.3.3. Canale de intrare concertate 32
Capitolul 2
Selectarea pieţelor externe 34
2.1. Organizarea activităţii de selectare a pieţelor externe 34
2.2. Criterii de selectare a pieţelor externe 36
2.3. Procesul selectării pieţelor externe 38
2.4. Modalităţi de selectare a pieţelor externe 41
Capitolul 3
Prezentare generală a firmei SC MOBAR SA 43
3.1. Industria mobilei din România – scurtă prezentare 43
3.2. Condiţii de acces pe piaţa Uniunii Europene
“CALITATEA” 46
3.3. Date de identificare 47
3.4. Scurt istoric 49 
3.5. Misiune, obiective, strategii 50
3.6. Structura organizatorică 51
3.7. Funcţiile întreprinderii 54
Capitolul 4
Distribuţia produselor în cadrul SC MOBAR SA 57
4.1. Caracteristici generale ale distribuţiei internaţionale 57
4.2. Structura reţelei de distribuţie internaţională 59
4.3. Membrii reţelei de distribuţie 62
4.4. Dimensiunile şi tipologia canalelor de distribuţie 66
4.5. Criteriile şi tehnicile de selectare 
a canalelor de distribuţie 70
4.6. Distribuţia fizică 71
4.7. Strategii de distribuţie 73
Concluzii şi propuneri 75
Anexe 80
Bibliografie 97


Extras din proiect Cum descarc?

Rezumat introductiv
Secolul XXI aduce cu sine creşterea şi diversificarea oportunităţilor pe pieţele internaţionale. Se pune accent deosebit pe necesitatea ca firmele să acorde atenţie economiei globale, chiar atunci când, aparent, activează numai în interiorul ţării lor. Această chemare spre o perspectivă mai largă a apărut datorită faptului că foarte puţine firme pot spune într-adevăr că nu sunt afectate de condiţiile din afara pieţei lor de acasă. 
Aderare a României la Uniunea Europeană din anul 2007 a determinat accentuarea acţiunilor de pătrundere pe pieţele externe desfăşurate de firmele româneşti, indiferent de domeniul lor de activitate, în vederea creării unor legături puternice şi parteneriate de lungă durată cu clienţi externi care să le asigure obţinerea de importante beneficii, precum şi un caracter de continuitate şi stabilitate a acestor relaţii externe. Aspectele menţionate, precum şi importanţa pe care o prezintă pentru desfăşurarea activităţilor prezente şi viitoare ale agenţilor economici din România au motivat alegerea temei privind comercializarea produselor pe pieţele externe.
Cu cât ponderea activităţilor internaţionale desfăşurate de o firmă creşte, înţelegerea specificului marketingului în diferite culturi capătă o importanţă din ce în ce mai mare. Marketingul internaţional tratează probleme globale şi descrie concepte relevante pentru comercianţii internaţionali, indiferent de gradul lor de implicare internaţională.
Marketingul internaţional este mult mai complex decât cel intern, şi aceasta din cauza a doi factori: competiţia globală şi mediul internaţional.
Marketingul internaţional apare atunci când se identifică o oportunitate de a face profit prin satisfacerea nevoilor utilizatorilor sau potenţialilor utilizatori ai produsului în alte ţări ale lumii.
Scopul prezentului studiu privind posibilităţile de comercializare a produselor pe pieţele externe este ca, pornind de la situaţia actuală şi reală a unei firme care desfăşoară activităţi pe pieţe internaţionale, să se contureze o imagine asupra acţiunilor întreprinse de firmă pentru a pătrunde pe o piaţă străină, asupra procesului de selectare a pieţelor şi asupra procesului de distribuţie, prin care produsele comercializate ajung la locul potrivit, în momentul potrivit. Metodele utilizate pentru culegerea informaţiilor necesare pentru realizarea studiului au fost cercetarea primară, direct de la persoanele din echipa managerială a firmei şi cercetarea secundară, din documentele şi actele utilizate în derularea activităţilor firmei.
Studiul privind posibilităţile de comercializare a produselor pe pieţele externe este structurat în două părţi: partea teoretică (primele două capitole) - conţine informaţii legate de formele de pătrundere pe pieţele internaţionale şi urmărirea etapelor procesului de selectare a pieţelor internaţionale şi partea practică (capitolele 3 şi 4) – pe exemplul firmei SC MOBAR SA Rădăuţi, firmă care face parte din rândul IMM-urilor, desfăşurând o activitate prin care urmăreşte să pătrundă şi să se impună pe pieţele externe prin calitatea şi oferta diversificată a produselor comercializate. 
Primul capitol prezintă tipologia formelor de pătrundere pe pieţele externe: exportul, licenţa de fabricaţie, societatea mixtă şi proprietatea directă, deoarece primul pas de urmat după ce o firmă a luat decizia de pătrundere pe o piaţă străină este alegerea modalităţii de intrare pe acea piaţă, precum şi gradul de implicare şi angajare pe piaţa respectivă.
Al doilea capitol prezintă etapele procesului de selectare a pieţelor externe: organizarea activităţii de selectare, criterii de selectare a pieţelor, procesul selectării pieţelor şi modalităţi de selectare a pieţelor externe.
Al treilea capitol al studiului cuprinde o prezentare generală a industriei de mobilă din România, prezentarea firmei SC MOBAR SA cu date de identificare, scurt istoric al firmei, misiunea, obiectivele şi strategiile, structura organizatorică şi funcţiile întreprinderii, informaţii prin care s-a conturat o imagine asupra firmei în cadrul domeniului său de activitate – producerea şi comercializarea de mobilier din lemn masiv din răşinoase.
Al patrulea capitol cuprinde o analiză a procesului de distribuţie în cadrul firmei SC MOBAR SA, proces prin care produsele comercializate vin în întâmpinarea preferinţelor şi nevoilor utilizatorilor din pieţele ţintă: Austria, Germania, Cehia, Danemarca. Sunt prezentate structura reţelei de distribuţie, membrii reţelei de distribuţie, criteriile şi tehnicile de selectare a canalelor de distribuţie, distribuţia fizică şi strategiile de distribuţie care pot fi utilizate pentru comercializarea produselor şi identificarea strategiei sau strategiilor folosite de SC MOBAR SA.
Concluziile şi propunerile asupra temei cercetate sunt cuprinse în finalul studiului, pentru a sublinia aspectele cele mai importante studiate şi analizate, precum şi stabilirea eventualei direcţii viitoare pe care o poate urma firma în desfăşurarea activităţilor sale.


Fisiere în arhivă (1):

  • Forme de Patrundere pe Pietele Internationale.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 6€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!