Inflatie versus Somaj - Care Este Raul mai Mare

Extras din proiect Cum descarc?

SOMAJ VERSUS INFLATIE- CARE ESTE RAUL MAI MARE?
Atat somajul, cat si inflatia sunt fenomene macroeconomice cu care societatea se confrunta.
Putem denumi inflatia ca un proces de crestere semnficativa si persistenta a nivelului preturilor. Inflatia reprezinta acea stare de dezechilibru economic in care masa monetara existenta in economie depaseste necesarul real de moneda, ducand la cresterea generalizata a preturilor si la scaderea puterii de cumparare a banilor.
Somajul este termenul folosit in cazul lipsei ocupatiei platite (locurilor de munca) pentru fortele apte si calificate corespunzator pentru munca. Acest fenomen este caracterizat prin faptul ca o parte din populatie este in cautare a unui loc de munca. Cand aceasta situatie ia proportii apar probleme economice serioase in cadrul regiunii sau statului respectiv, prin cresterea cheltuielilor sociale de intretinere a somerilor.
Multi economisti trateaza in cartile lor problematica inflatiei si a somajului.
Foarte multi oameni considera somajul o conjunctura negativa care trebuie evitata, dar sunt multi si aceia care recunosc ca exista pe piata muncii si cazuri fericite in care sunt oameni inactivi pe piata muncii pentru ca asa au ales ei.
Pe piata muncii, cu cat salariul pentru care un om este dispus sa munceasca este 
mai mic, cu atat cresc sansele sa gaseasca un loc de munca 
Persoana care se afla in cautarea unui loc de munca, dar nu reuseste sa gaseasca 
un angajator care sa ii plateasca un salariu acceptabil si prefera sa astepte, se afla 
in somaj voluntar. Nu trebuie omis faptul ca, pe o piata a muncii libera, cu o concurenta perfecta, somajul este intotdeauna voluntar. 
In afara acelor oameni carora li se pare prea mic salariul pe care il ofera angajatorul si prefera sa isi caute un alt loc de munca, exista si oameni care sunt dispusi sa lucreze pentru salarii mai mici, dar nu gasesc locuri de munca si implicit nu se pot angaja.
O regula a economiei spune ca numarul de locuri de munca creste pe masura ce scade salariul.
Cel mai bun indicator al dezvoltarii economice si bunastarii oamenilor il reprezinta cresterea salariului real- in momentul in care apar firme noi pe piata, angajatorul va stabili salarii mai mari decat ceilalti intreprinzatori pentru a atrage mai multi angajati, iar firmele cu vechime pe piata muncii vor trebui sa-si imbunatateasca conditiile de lucru pentru a-si pastra vechii angajati.
Ca si la nivelul factorilor de productie, si aici statul intervine, impunand o limita de salariu superioara si una inferioara. Limita inferioara o putem numi si salariul minim pe economie.
O astfel de masura impusa de stat are ca drept consecinta cresterea inflatiei- daca salariul minim creste, toti angajatorii vor creste preturile produselor pe care le produc, pentru a nu falimenta.
Marele economist, Henry Hazlitt, in lucrarea sa, " Economia intr-o lectie" ne spune ca cel mai adesea s-a ajuns la inflatie din cauza unei vechi greseli si anume confundarea banilor cu bogatia.
Exista unii sustinatori ai inflatiei care recunosc ca orice crestere a cantitatii de bani reduce puterea de cumparare a fiecarei unitati monetare,cu alte cuvinte duce la cresterea preturilor bunurilor de consum.
Inflatia, pe de o parte, ar putea favoriza unele grupuri de persoane intr-un timp foarte scurt, dar numai in detrimentul celorlalte, ne spune economistul in lucrarea sa. Pe termen lung, inflatia are consecinte dezastruoase asupra intregii comunitati. Atunci cand inflatia intra in colaps, investitiile directionate gresit in mijloace de productie nu pot aduce venituri adecvate si isi pierd o foarte mare parte din valoarea initiala.
Economistul sustine ideea ca atata timp cat inflatia s-a declansat, ea mai poate fi oprita cu greu, mai ales in momentul in care preturile au atins un nivel dinainte stabilit.
Pe de alta parte, Hanry spune ca astazi, cel mai puternic argument adus in favoarea inflatiei este acela ca "face industria sa functioneze" si ca va duce la "eradicarea somajului". 
Inflatia este insasi o forma de impozitare, ne spune economistul, care ii afecteaza mai mult pe aceia care au capacitatea de plata cea mai scazuta.


Fisiere in arhiva (1):

  • Inflatie versus Somaj - Care Este Raul mai Mare.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!