Internationalizarea Firmei Gerovital

Cuprins proiect Cum descarc?

Cap. 1 - Conditiile pentru adoptarea programului de marketing international 3
- Analiza mediului intern 
- Analiza mediului extern 
- Fisa de tara a Marii Britanii 
- Oprtunitati de patrundere pe piata din Marea Britanie 
Cap. 2 - Alegerea variantei de patrundere pe piata din Marea Britanie 8
Cap. 3 - Obiectivele programului 9
- Cantitative
- Calitative
Cap. 4 - Continutul programului 9
Cap. 5 - Bugetul estimativ al programului 10
Cap. 6 - Controlul si evaluarea planului 11
Surse bibliografice 12


Extras din proiect Cum descarc?

Cap. 1 - Conditiile pentru adoptarea programului de marketing international
S.C. Gerovital Cosmetics S.A este o societate cu capital majoritar privat, ce produce si comercializeaza peste 170 tipuri de produse cosmetice si de parfumerie. Firma isi are originile la inceputul sec. XX, cand in laboratoarele Lady, Coty si Legrain s-au fabricat primele produse cosmetice din Romania. Acestea si alte mici laboratoare au fost comasate in anul 1952 intr-o intreprindere de stat, care la inceput s-a numit Macul Rosu devenind apoi Miraj. Transformarile din anul 1990 au impus modificari atat in structura organizatorica a societatii, cat mai ales intr-o noua strategie de dezvoltare care sa impuna compania cu un nou nume intr-o economie de piata functionala.
Produsele companiei Gerovital Cosmetics sunt structurate astfel:
- Produse pentru ingrijirea si intretinerea parului (sampon, balsam, lotiune contra caderii parului, gel, vopsele de par, produse pentru ondularea si decolorarea parului);
- Produse pentru ingrijirea tenului si a corpului (creme hidratante, creme nutritive, emulsii, lotiuni, masti filmogene, creme speciale pentru ochi.)
- Deodorante, antiperspirante, creme pentru ras, paste de dinti;
- Produse pentru machiaj (pudre, fonduri de ten, ruj de buze)
- Produse de parfumerie. 
- Produse pentru igiena si curatenie 
"Gerovital H3 Prof. Dr. A. Aslan" este principala gama de produse cosmetice comercializata in toata lumea, inregistrata si protejata atat in Romania cat si peste hotare (Uniunea Europeana, SUA, Canada, Asia si America de Sud). 
Analiza mediului intern
Analiza mediului intern al intreprinderii reprezinta un proces deosebit de important care trebuie sa dea raspuns problemelor legate de existenta resurselor, precum si de gestionarea acestora, reprezentand un prim pas in elaborarea procesului de marketing.
Structura productiei companiei, flexibila si diversificata, permite adaptarea continua la schimbarile si cererile pietei. Gerovital Cosmetics S.A. are propria retea de distributie, dar lucreaza cu distribuitori nationali si regionali si doua magazine de prezentare si vanzare.
Geroaslan Cosmetics are in plan investitii de 10 mil. euro in trei ani pentru a repozitiona produsele Gerovital. Investitiile programate de companie pentru acest an se vor ridica la 3,5 milioane de euro si vor include amenajarea spatiului de productie al sectiei de cosmetice.
De-a lungul timpului compania a suferit numeroase transformari. In momentul in care a cesionat (in anul 1992), drepturile de fabricare a produselor lasate 'mostenire' de prof. Dr. Ana Aslan, statul roman nu isi inchipuia ca va da startul celui mai lung litigiu din istoria romaneasca a cosmeticelor.
Lucrurile sunt confuze cand vine vorba de Gerovital. Produsele sub aceasta marca sunt o traditie in spa-urile romanesti, dar si in rafturile magazinelor. Dupa decizia instantei care stipuleaza ca Farmec nu mai poate fabrica doua produse, iar Gerovital Cosmetics si-ar putea pierde numele, lucrurile au devenit si mai neclare. Acum aproape 15 ani, doua firme romanesti - Farmec Cluj-Napoca si Miraj - s-au aratat interesate sa fabrice in continuare unul dintre cele mai cunoscute branduri de cosmetice din lume - Gerovital. Astfel, pentru a satisface ambele parti, statul a impartit in doua drepturile la marca: Farmec a primit dreptul sa aduca pe piata produse pe baza de novocaina (ingredientul activ pentru care sunt faimoase aceste produse), iar Miraj, produse pe baza de novocaina si derivati de hidroliza (proces chimic in care una dintre substante este apa). 
Pana aici, totul a decurs bine intre cele doua companii, fiecare lucrand pe segmentul sau de piata. Lovitura de gratie a venit insa in 2000, cand o lege europeana la care s-a aliniat si statul roman a interzis novocaina ca ingredient in produsele cosmetice. Legea totusi nu face referire la derivatii de hidroliza ai novocainei. Astfel, Farmec a pierdut dreptul sa foloseasca ingredientul-cheie al produselor sale, pe care l-a inlocuit insa cu o alta substanta. Aici a intervenit ruptura. Miraj, devenita intre timp Gerovital Cosmetics incepand cu anul 1998, acuza compania clujeana ca, deoarece nu mai fabrica produse pe baza ingredientului pentru care detinea marca inregistrata, nu mai are, de fapt, drept de a aduce pe piata produse Gerovital. Acestea erau prezentate in gama Gerovital H3 cu specimen de semnatura prof. Dr. Ana Aslan, marca aflata si in portofoliul Farmec Cluj, si in portofoliul Gerovital Cosmetics.
Farmec insa nu a fost de aceeasi parere si, in 2000, i-a dat in judecata pe cei de la Gerovital Cosmetics, urmarind ca instanta sa le interzica folosirea denumirii 'Gerovital' in orice context. Partial, a reusit, Tribunalul Bucuresti hotarand ca Gerovital sa fie obligata sa renunte la nume. Decizia insa poate fi atacata cu apel, lucru pe care Gerovital Cosmetics a anuntat deja ca il va face. Pe de alta parte, nici Farmec Cluj-Napoca nu a scapat nepedepsita. Astfel, instanta a decis sa opreasca de la fabricare doua dintre cele noua produse care faceau obiectul litigiului, anume cele din gama Gerovital H3. Despre restul de sapte produse, instanta a decis ca nu exista o dovada clara ca inca mai sunt produse de Farmec.
Cele 7 produse inca puse in discutie au reprezentat 6,8% din cifra de afaceri a Farmec anul trecut, adica 1,1 mil. euro. In cazul in care ar pierde dreptul de a le mai fabrica, clujenii de la Farmec ar trebui sa renunte la incasari de peste un milion de euro.
Analiza mediului extern
In ceea ce priveste clientii, publicul tinta al firmei il reprezinta femeile cu varste intre 20 si 60 de ani. 
Printre clientii companiei Gerovital s-au numarat de-a lungul timpului si o serie de personalitati precum: Tito, Charles De Gaulle, Hrusciov, J.F. Kennedy, Indira Ghandi, Imelda Marcos, Marlene Dietrich, Konrad Adenauer, Charlie Chaplin, Kirk Douglas, Salvador Dali. Medicamentul Anei Aslan incetinea imbatainirea, ameliora reumatismul si avea efect antidepresiv. Numai intre 1974 si 1982, vitamina tineretii aducea Romaniei venituri de 17 milioane de dolari anual. Cifra avansata de specialisti este de 50 de milioane de oameni din toata lumea, care au folosit cura Ana Aslan cu fiole si pastile Gerovital H3.
Reprezentantii companiei considera ca exista doi factori care vor influenta, in mod esential, evolutia pietei locale de cosmetice, dupa 2007: procesul de omogenizare a obiceiurilor de consum se va accelera, romanii devenind astfel mult mai exigenti, pe de o parte, iar piata va deveni mult mai selectiva, agreand doar produsele care indeplinesc cu adevarat standardele de calitate impuse de legislatia europeana, pe de alta parte.
In ceea ce priveste tipul de produs utilizat, cremele hidratante de zi detin suprematia in vanzari, urmate de cremele antirid si de cele nutritive, de noapte. 
Demn de remarcat este faptul ca, in ultimii doi ani, piata s-a dezvoltat datorita, in special, produselor cu pret mediu si ridicat - fapt confirmat si de cifrele prezentate mai sus, din care rezulta ca procentajul cresterii vanzarilor valorice este dublu fata de cel cantitativ. Pe termen lung, aderarea la UE va insemna o crestere a puterii de cumparare a consumatorilor, o piata interna mai educata si mai competitiva si, nu in ultimul rand, sanse mai mari, pentru producatorii locali, de a realiza exporturi catre piata comunitara.
Piata romaneasca a cosmeticelor este dominata de companiile multinationale, precum Avon, Oriflame, Beiersdorf ( Nivea )sau L' Oreal. Dintr-o piata evaluata la 200-250 de milioane de euro in 2006, produsele romanesti detin o cota de 10%. La nivel local mai activeaza companii romanesti precum :Elmi Prodfarm, Gerocossen, Combinatul Apicol si TIS Farmaceutic Bucuresti.
Elmi Prodfarm este prezenta pe piata cu trei branduri pe segmentul cremelor de fata, cel mai important si mai vechi din portofoliu fiind Elmiplant - adresat femeilor de peste 30 de ani, cu venituri medii - gama relansata in acest an. Bioten este pozitionat pe segmentul economic si se adreseaza indeosebi femeilor sub 30 de ani, in timp ce Blossom este brandul premium al companiei. 
Gerocossen joaca un rol important pe piata cosmeticelor de ingrijire a tenului, prin gama Gerocossen Natural, lansata in februarie 2004 si care continea la vremea respectiva patru produse. Intre timp, gama s-a extins la 17 produse, cele mai bine vandute fiind cremele antiaging, nutritive si cele cu efect de hidratare. Compania detine in prezent pozitia a cincea, ca producator, la categoria creme de fata si ochi - dupa Farmec, L'Oreal, Beiersdorf si Elmi Prodfarm - si pozitia a patra ca brand. 
Ca valoare a vanzarilor, gama Nivea Visage (Beiersdorf) este liderul pietei, cu produse pentru ingrijirea de baza, ingrijirea speciala a tenului, ingrijirea antirid si antiimbatranire, una dintre cele mai bine vandute creme fiind nivea Visage Q10+. Cel mai nou produs al gamei este Nivea Visage DNAge (de zi, noapte si ochi), lansat in luna septembrie 2006.


Fisiere in arhiva (1):

  • Internationalizarea Firmei Gerovital.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!