Judetul Brasov

Extras din proiect Cum descarc?

Evolutia turismului brasovean: 2001 - 2003

Judetul Brasov este unul din judetele tarii cu un patrimoniu natural si istoric de invidiat, dar care nu este valorificat cum se cuvine. Brasovul este depozitar a nenumarate monumente ale naturii, intre care "Poiana Narciselor" din vecinatatea municipiului Fagaras, Mlastinile Harman -Dealul Lempes, cu microclimat si flora de exceptie, Tigaile Ciucasului, Abruptul Bucsoiu sau Caldarea Malaiestilor din muntii Bucegi de o valoare peisagistica unica. 
Exista doua parcuri nationale pe teritoriul sau - parcul national Piatra Craiului si o parte a parcului national Bucegi, exista 24 de rezervatii naturale. 
Se poate spune ca prin elegantele hoteluri si baze turistice din Brasov, Poiana Brasov si Predeal, prin pitorescul gospodariilor taranesti din zonele Bran, Poiana Marului, Tara Barsei, Tara Fagarasului si Vama Buzaului, judetul Brasov ofera "casa buna" oricui doreste sa vada, sa simta frumosul naturii si al oamenilor dintr-un areal turistic exceptional, recunoscut ca atare de toti cei ce i-au trecut pragul. 
Judetul Brasov este incarcat de istorie. Urmele vietii omului pe aceste meleaguri dateaza inca din paleolitic si in continuare, pana in epoca fierului care este bogat reprezentata. Asezarile dacice si ale populatiei daco- romane ale caror existenta este atestata prin descoperirile arheologice de la Brasov, Rasnov, Zarnesti, Feldioara, Teliu, Rupea - dovedesc ca si dupa retragerea stapanirii romane (271 e.n.) a existat o continuitate a populatiei autohtone, care s-a mentinut si in perioada de trecere la feudalism si in continuare pana astazi. 
Rasnovul dateaza din epoca romana existand vestigii ale trecutului la hotarul dintre orasul Rasnov si comuna Vulcan concretizate in urmele unui castru roman al legiunii a - XIII - a Gemina. 
Fagarasul, ca tinut este cunoscut inca din anul 1222 sub denumirea de Tara Fagarasului identica cu Tara Romanilor (terra Blachorum). 
Din indepartate vremuri si mai ales de la inceputul secolului al XIV-lea, datorita pozitiei sale, Brasovul ajunsese un important centru mestesugaresc si comercial ce avea intense relatii economice cu Tara Romaneasca si Moldova inca din timpul domnitorilor Vlaicu Voda si Mircea cel Batran, Alexandru cel Bun si Stefan cel Mare. 
Desi cea mai mare pondere in total a capacitatii de cazare turistica in functiune din tara de-a lungul celor 3 ani o detine judetul Constanta (20,3% in 2001, 21,9% in anul 2002), judetul Brasov este urmatorul judet cu o pondere a capacitatii de cazare in total de 7,1% anul 2001 si 6,5% in 2002. Avantajul sau este ca aceasta capacitate de cazare poate fi utilizata in toate anotimpurile. 
Dar pentru a detalia gradul de folosire a capacitatii de cazare este necesar a cunoaste reteaua turistica a judetului Brasov de-a lungul celor 3 ani. 
Este interesant de urmarit evolutia capacitatilor de cazare si a numarului de unitati turistice, pe tipuri de unitati, in vederea determinarii unei prognoze cat mai apropiate de realitate a evolutiei turismului brasovean.
Numarul de locuri a scazut in anul 2003 fata de anul 2001 cu 506, in timp ce numarul de unitati turistice cu o capacitate de cazare ce poate fi utilizata in toate anotimpurile a crescut cu 25 in aceasta perioada (7,4%).
Se poate observa ca in ultimii 3 ani, in judetul Brasov s-au pus in functiune 2 moteluri, 35 pensiuni, 7 pensiuni agroturistice, in schimb a scazut numarul de hoteluri cu 2, vile turistice cu 5, de cabane cu 8, bungalouri cu 3, campinguri cu 1. 
Cel mai afectat a fost in anul 2003 turismul montan, numarul locurilor de cazare in hoteluri scazand cu 559, cel in cabane scazand cu 317, in vile cu 8 si sistemul taberelor, unde numarul locurilor de cazare a scazut cu 174 din anul 2001 pana in anul 2003. 
Explicatia acestui fenomen o reprezinta in principal calitatea serviciilor, dar si cuantumul tarifelor pentru serviciile oferite, servicii al caror tarif mediu a crescut in ultimii 3 ani .
Cresterea preturilor a fost in perioada 2001-2003 de 43,3% la cazarea a doua persoane in hotel de doua stele, de 42,4% la cazarea pentru o noapte a unei persoane in hotel de 2 stele si de 28,9% la cazarea in apartament.


Fisiere in arhiva (2):

  • Bibliografie.doc
  • Judetul Brasov.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 6 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!