Metode Moderne de Promovare a Pensiunilor

Extras din proiect

Toate cataloagele realizate în tarile europene care au aderat la EUROGÎTES (inclusiv România) prezinta pensiunile turistice si fermele agroturistice însotite de pictograme, în care se redau prin semne conventionale, dotarile si echipamentele aferente (telefon, fax, loc de joaca pentru copii, animale mici, ponei, terenuri de sport etc.), care personalizeaza gospodaria respectiva.
În unele tari europene, aceste probleme au fost rezolvate si vom prezenta situatia din Germania. Pentru comercializarea produsului turistic "Vacanta în gospodaria taraneasca" s-au creat 14 uniuni (asociatii) de land sprijinite de Ministerul Agriculturii din fiecare land, reunite într-o uniune federala (Uwe Schulte, 1996). Fiecare uniune este autonoma si dispune de un management si marketing proprii, elaborate si dezvoltate în functie de caracteristicile locale. Se preocupa de alcatuirea ofertelor (structurate pe produse si în functie de segmentele de populatie vizate), comercializarea ofertelor turistice rurale, pregatirea si perfectionarea membrilor asociatiei, consultanta etc.
Desigur, si în alte tari europene (Franta, Belgia, Ungaria etc.) exista asemenea organizatii de dezvoltare si promovarea turismului rural, dar si agentii de turism care popularizeaza si comercializeaza ofertele turistice rurale. Prezentam câteva date, în acest sens (Consiliul UE, 1993).
În România promovarea si publicitatea ofertei turistice rurale se face la nivel national prin Asociatia Nationala de Turism Rural, Ecologic si Cultural (ANTREC), care editeaza cataloage cu pensiunile turistice rurale, participa la târguri si expozitii interne si internationale, organizeaza seminarii, workshop-uri, schimburi de experienta, asigura legatura cu presa si mass-media, în general. Pe plan local, filialele ANTREC si asociatiile locale/familiale de turism îsi promoveaza oferta proprie prin prospecte, pliante, presa locala etc. De asemenea, Federatia Româna pentru Dezvoltare Montana (FRDM) are propriul sau sistem de promovare si publicitate prin cataloage, pliante, postere etc.
II. Promovarea şi marketingul la nivelul unei pensiuni turistice rurale
Cele mai cunoscute şi folosite mijloace de promovare a unei mici afaceri(pensiuni) sunt:
-Panourile de reclamă;
-Materialele de reclamă (pliante, broşuri, cărţi de vizită);
-Publicitate în presă, mass media;
-Publicitatea din ghidurile turistice sau revistele de specialitate;
-Comunicarea verbală;
-Realizarea unor invitaţii către agenţii turistice, instituţii publice;
Prezentarea materialelor de promovare turistică a pensiunii turistice se pot realiza în următoarele modalităţi:
- Organizarea unor mese pe anumite trasee turistice cunoscute cu mâncăruri tradiţionale, cu degustare de vinuri, mâncăruri specifice, prilej cu care pot fi distribuite şi materiale de promovare a pensiunii turistice;
- Realizarea promovării pensiunii turistice prin intermediul celor 20 de Birouri de Promovare Turistică din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Turism;
- Publicitate realizată cu prilejul unor târguri, sărbători tradiţionale, manifestări privind obiceiuri locale;
- Organizarea unor expoziţii cu imagini din diferite pensiuni turistice, târguri de artă populară tradiţională (vase de lut, împletituri etc.);
- Participarea la târgurile de promovare turistică realizate în ţară şi străinătate;
Având în vedere aspectele prezentate, ajungem la concluzia că turistul, consumatorul de prestaţii turistice, realizate de o pensiune turistică din mediul rural, intră în posesia informaţiilor privind turismul rural prin intermediul următoarelor căi de promovare:
-Agenţii de turism specializate;
-Mijloace publicitare;
-Reţele şi forme de organizare a turismului rural;
-Prin reclama realizată de turiştii care au beneficiat de serviciile unei pensiuni turistice rurale;
-Prin intermediul distribuitorilor de produse turistice din mediul rural.


Fisiere în arhivă (1):

  • Metode Moderne de Promovare a Pensiunilor.doc

Imagini din acest proiect

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!