Pepsi - Tehnici Promotionale

Cuprins proiect Cum descarc?

Cuprins
I. Alegerea produsului si caracteristici 3
1. Descrierea produsului 3
2. Istoria produsului 4
3. Producatorul 5
4. Campanii de promovare 6
5. Forta de vanzare 9
6. Relatii publice. Promovare. Publicitate 10
II. Pozitionarea produsului 12
1. Descrierea publicului tinta 12
2. Variabile de segmentare 12
3. Criterii de segmentare 14
III. Descrierea concurentilor 15
IV. Analiza comparativa a produsului 19
V. Puncte forte ale Pepsi 19
VI. Bibliografie 20


Extras din proiect Cum descarc?

I. Alegerea produsului si caracteristici
1. Descrierea produsului
Pepsi este o bautura racoritoare carbogazoasa care este produsa si imbuteliata de compania PepsiCo. Este vanduta in magazine, restaurante si automate. Bautura a fost produsa pentru prima data in anii 1890 de catre farmacistul Caleb Bradham in New Bern, Carolina de Nord. Pepsi Cola a fost inregistrata ca marca comerciala pe 16 iunie 1903. Au fost mai multe variante de Pepsi produse de-a lungul timpului, printre care: Diet Pepsi, Crystal Pepsi, Pepsi Twist, Pepsi Max, Pepsi Samba, Pepsi Blue, Pepsi Gold, Pepsi Holidaz Spice, Pepsi Jazz, Pepsi X (vandut in Finlanda si Brazilia), Pepsi Next (vandut in Japonia si Coreea de Sud) si Pepsi Ice Cucumber (vandut in Japonia incepand cu data de 12 iunie 2007)
In 1898, un farmacist din New Bern, Carolina de Nord, Caleb Bradham, se gandeste sa redenumeasca bautura racoritoare carbogazoasa pe care o servea in farmacia sa ,,Brad's Drink". Noul nume, Pepsi Cola este utilizat pentru prima data pe 28 august. In 1905, primul logo al companiei este inlocuit, pe masura ce compania se dezvolta. Apar primele francize la Charlotte si Durnham. Dar noul logo nu avea sa dureze decat un an, deoarece in 1906 el este schimbat cu unul care sa ilustreze mai bine noul slogan: ,,The original Pure Food Drink" Numarul fabricilor de imbuteliere a ajuns la 15, vanzarile de Pepsi-Cola insumand aproape 40,000 de galoane. In 1909 are loc debutul a ceea ce avea sa devina o traditie a reclamelor Pepsi: prima implicare a unei celebritati in promovarea bauturii racoritoare. Primul, dintr-o serie ce avea sa-i cuprinda apoi pe Michael Jackson, Shaquile O'Neal, Billy Cristall, Cindy Crawford, Shakira sau Britney Spears a fost pilotul de curse Barney Oldfield. El avea sa apara intr-un print cu tema ,,Delicioasa si sanatoasa", ce avea sa marcheze urmatoarele doua decenii. In 1920, sloganul Pepsi a devenit ,,Bea Pepsi, bautura care te satisface!". Din pacate insa, Caleb Bradham a inceput sa faca speculatii cu pretul zaharului. Crezand ca preturile vor creste, el a cumparat cantitati uriase, numai ca pana la sfarsitul anului pretul a scazut la o zecime (de la 26 de centi la numai 2 centi). Astfel ca, in 1923 compania Pepsi Cola este declarata falita si bunurile sale vandute companiei Craven Holding.
2. Istoria produsului
In timpul Marii Crize Economice, Pepsi a dobandit popularitate dupa introducerea sitclei de 10 uncii (aproximativ 283,49grame). Vanduta initial cu 10 centi, vanzarile erau scazute, dar cand pretul a fost redus la doar 5 centi, vanzarile au crescut vertiginos. Cu sticle de 12 uncii (aprox. 340,20 grame) in loc de 6 uncii (aprox. 170,10 grame) cat aveau sticlele Coca Cola, Pepsi a schimbat diferenta de pret, avand si un spot publicitar radiofonic incurajand compararea preturilor. In 1936, pepsi a vandut 500 milioanede sticle, iar in perioada 1936-1938, Pepsi si-a dublat veniturile. Succesul Pepsi sub Guth a survenit in timp ce afacerea Loft Candy sovaia.
In 1940 brandul a facut istorie cand primul jingle de publicitate a fost difuzat la nivel national. Jingle-ul era "Nickel Nickel", o reclama pentru Pepsi Cola care se referea la pretul Pepsi. Cantecul "Nickel Nickel" a devenit un hit si a fost inregistrat in 55 de limbi.
In 1965 Donald M. Kendall, presedintele si directorul executiv al Pepsi-Cola a fondat PepsiCo, Inc. Produsele majore ale noii companii erau Pepsi-Cola Company - Pepsi-Cola (aparute in 1898), Pepsi Diet (1964) si Mountain Dew (introdus de Tip Corporation in 1948). In 1985 PepsiCo a devenit cea mai mare companie din industria bauturilor racoritoare. Produsele Pepsi-Cola sunt disponibile in aproape 150 de tari si teritorii din intreaga lume. De-a lungul timpului, Pepsi s-a bucurat de sprijinul unor cantareti ca Lionel Richie si Tina Turner si actori precum Michael J. Fox.
In 1986 PepsiCo a achzitionat 7UP International.
In 2002 brandul Pepsi a dorit sa dezvolte o alta imagine. Beyonce Knowles s-a alaturat familiei Pepsi si a realizat doua reclame noi pentru Tv, radio si reclame pe internet. In 2003, PepsiCo a creat PepsiCo International. Afacerea a unit toate unitatile producatoare de snacksuri, bauturi si mancare, acest efort fiind menit sa conduca spre o crestere mai accelerata si sa imbunatateasca profitabilitatea din intreaga lume. Mai mult decat atat, marca Pepsi-Cola a sarbatorit 100 de ani.
In Romania, Pepsi a fost prima data introdusa in 1966 si continua sa aiba o vizibilitate a brandului extrem de puternica ("Cand spui Pepsi, toata lumea intelege despre ce vorbesti"), relevanta ("Orice ai face, bea Pepsi") si stimata ("Pepsi isi merita pozitia de lider pe piata").
De la nasterea Pepsi, cu mai mult de un secol inainte, compania si-a pastrat reputatia pentru reclamele inovatoare si creative. De la faimoasa reclama "Nickel, Nickel" din 1939 la efectele vizuale spectaculoase din seriile "Gladiatorul", Pepsi a fost mereu sinonimul creativitatii avangardiste.
Putini oameni stiu ca Pepsi are o lunga istorie de promovare a brandurilor proprii cu ajutorul celebritatilor, ceea ce compania a facut, cu succes, chiar din 1922. Dupa imaginile rock ale lui Pink, Beyonce si Britney in "Gladiatorul Pepsi", capitanul de fotbal a nationalei Angliei, David Beckham a intrat in arena intr-o reclama all-star. in aceasta versiune, Beckham conduce linia de artisti, gladiatori fotbalisti precum Roberto Carlos, Ronaldinho, Diego de Cuhna, Torres, Totti, Raul, Ricardo si Van der Vaart.


Fisiere in arhiva (1):

  • Pepsi - Tehnici Promotionale.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 6 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!