Piata Apelor Minerale

Cuprins proiect Cum descarc?

1. Aria de piata 3
2. Structura pietei 3
3. Capacitatea pietei 11
4. Dinamica pietei 11
5. Dezvoltarea pietei 11
6. Cererea si oferta 12
7. Preturi si tarife 13


Extras din proiect Cum descarc?

Piata apelor minerale
1. Aria pietei
Cu o veche traditie in cadrul imbutelierii si consumului de apa minerala, incepand din 1850 cu cea mai veche marca Borsec, Romania cunoaste o evolutiei pietei similara cu cele din statele europene. Conform studiilor de piata efectuate, consumul de apa minerala din 2007 este mai ridicat decat in anii precedenti, atat din punct de vedere cantitativ cat si valoric,factor principal fiind canicula. Comparand insa nivelul de consum inregistrat in Romania cu alte state, rezulta ca potentialul de dezvoltare a pietei locale ramane considerabil. Cu un maximum de 42 litri de apa minerala anual pe cap de locuitor, Romania se mentine una din tarile cu cele mai scazute rate de consum din Uniunea Europeana
Desi consumul pe cap de locuitor este relativ scazut fata de tarile europene, segmentul de apa minerala este al doilea ca volum dupa bauturile carbonatate in Romania, anul trecut fiind vandute peste 1,25 miliarde de litri de milioane de litri.
Din totalul consumatorilor de apa minarala aproape 90% sunt locuitorii centrelor foarte aglomerate.
2. Structura pietei
Profilul consumatorului de apa minerala
Romania, arata ca 53% dintre consumatorii frecventi* de apa minerala sunt femei si 47% sunt barbati. Pe categorii de varsta observam ca cei ce au intre 18-44 reprezinta 65% din totalul consumatorilor frecventi de apa minerala, incepand cu varsta de 45 ani numarul acestora incepe sa descreasca usor.
62% dintre cei care beau apa minerala nu au copii in gospodarie.
Pe regiuni se disting zonele de vest, centrala si Bucurestiul, unde consumul de apa minerala este ceva mai mare in raport cu celelalte zone. In ceea ce priveste nivelul educational, observam ca majoritatea celor care au declarat ca sunt consumatori frecventi de apa minerala (79%) a absolvit o forma de educatie superioara sau medie (cel putin liceul). 9% sunt fie directori fie au propria afacere, 14% sunt personal angajat cu studii superioare, 34% personal calificat fara studii superioare iar 9% sunt studenti.
Studiul TGI
Romania a relevat faptul ca bautorii de apa minerala se impart in mod egal in trei categorii de consumatori: 33% - consumatori frecventi, 32% - consumatori medii si 33% - consumatori ocazionali (iar restul de 2% nu au indicat frecventa cu care consuma acest produs).
Cele 3 categorii de frecventa de consum a apei minerale se pastreaza si daca vorbim despre substituentii acesteia. Observam ca cei ce consuma in mod frecvent apa minerala, sunt mai degraba si consumatori frecventi de bauturi carbogazoase, sucuri naturale, nectar. La fel, consumatorii mediii de apa minerala sunt mai degraba consumatori medii de bauturi carbogazoase, sucuri naturale, nectar.
Putem conchide ca apa minerala este mai degraba un produs complementar bauturilor racoritoare, decat un substitut, situatia fiind valabila si in sens invers.
Consumatorii frecventi* de apa minerala au o viata sociala activa, fata de medie, sunt inclinati sa manance in fast-food (39%), in restaurant (38%), sa faca sport (26%). 11% dintre ei au vazut cel putin 2 filme in ultimele trei luni, la cinema. Cu privire la sex, observam ca barbatii au o viata sociala mai activa decat femeile. De exemplu, desi frecventeaza in aceeasi masura centrele fast-food, femeile sunt mai putin inclinate sa faca sport, numai 16% dintre consumatoarele de apa minerala practica vreun sport, in timp ce barbatii sunt reprezentati de un procent semnificativ mai mare: 37%.
*Consumatori frecventi: beau apa minerala cel putin o data pe zi.
Sursa: TGI Romania 2002, valul 1, Mercury Research
Studiul este reprezentativ pentru populatia urbana cu varsta peste 18 ani
Consumatori frecventi: beau apa minerala cel putin o data pe zi.


Fisiere in arhiva (1):

  • Piata Apelor Minerale.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!