Piața cafelei

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 14 în total
Cuvinte : 3689
Mărime: 24.06KB (arhivat)
Publicat de: Adina Păun
Puncte necesare: 6

Extras din proiect

Scurt istoric

Istoria cafelei este foarte bogata si are o vechime de peste 1000 de ani. In Occident, istoria cafelei incepe acum trei secole, dar in Orientul Mijlociu ea este consumata de toate paturile sociale inca din vechime. Prima referinta la cafea, din surse inregistrate, dateaza din secolul al IX-lea, dar cu multe secole inainte, existau multe legende arabe despre bautura misterioasa si amara cu puteri stimulatoare.

Primele plante de cafea au fost aduse pe coastele Marii Rosii din Africa.La inceput cafeaua era considerata aliment si nu bautura. Triburile est-africane macinau boabele crude de cafea si prin amestecarea cu grasime animala obtineau o pasta pe care o modelau sub forma de bile. Acestea erau consumate de razboinicii tribului pentru a avea mai multa energie in timpul luptelor.

Incepand cu anul 1000 e.n., renumitul tamaduitor Avicenna, administra cafeaua in chip de medicament. Etiopienii obtineau un fel de vin din fructele de cafea, prin fermentarea in apa a boabelor uscate. Cafeaua crestea in mod natural si in Peninsula Arabiei si din secolul 11 aici cafeaua a fost preparata ca bautura calda.

Se pare ca originea cafelei se afla pe continentul african, intr-o zona a Etiopiei, cunoscuta sub numele de "Kaffa".". De acolo ea se raspandeste in Yemen, apoi in Arabia si Egipt. Cultivarea cafelei s-a extins rapid in toate aceste tari si servitul cafelei a devenit un obicei zilnic placut. Spre sfarsitul sec. al XIV-lea, societatile care practicau comertul au inceput sa-si dea seama de marele potetial pe care il reprezinta cafeaua si au lansat-o cu succes in Europa.

Cererea de cafea in Orientul Apropiat era extrem de mare si toate transporturile de cafea care paraseau Yemenul cu destinatia Alexandria si Constantinopol erau foarte bine controlate si pazite pentru ca nici o planta sa nu iasa din tara. In ciuda acestor restrictii, musulmanii in timpul pelerinajului lor la Mecca, au reusit sa ascunda si sa ia cu ei plante de cafea si sa le cultive in tarile lor. Astfel, a inceput cultivarea cafelei in India.

Cafeaua a intrat in Europa la acea vreme prin portul Venetia, unde aveau loc schimburile comerciale cu negustorii arabi. Bautura a devenit obisnuita in randul populatiei in momentul in care vanzatorii ambulanti de limonada au inclus-o in oferta lor ca alternativa la bauturile reci. De asemenea, multi dintre negustorii europeni au inceput sa bea cafea in calatoriile lor si au adus acest obicei in Europa.

Pe la mijlocul secolului 17, olandezii dominau comertul naval si au introdus cultivarea la scara mare a cafelei in coloniile lor din Indonezia, pe insulele Java, Sumatra, Sulawesi si Bali. Cafeaua a ajuns in America Latina cateva decenii mai tarziu cand francezii au adus o planta de cafea in Martinica. La jumatatea secolului 19, o boala rara a plantelor s-a raspandit prin plantatiile de cafea din Asia de sud-est si culturile au fost compromise. Astfel, Brazilia a devenit cea mai mare producatoare de cafea, onoare pe care o detine si astazi.

Este interesant ca, desi cafeaua este originara din Africa, cultivarea arborelui in aceasta parte a lumii este relativ recenta. De fapt, plantatorii britanici au fost cei care au reintrodus cresterea cafelei in Africa, chiar dupa Primul Razboi Mondial, infiintand plantatii in zone care ofereau un climat si un sol propice infloririi arborelui.

Aria, structura si capacitatea

pietei cafelei

Pe parcursul sec. al IX-lea si pana in prezent, cultivarea si exportul cafelei a inflorit intr-o masura uimitoare. In prezent cafeaua este consumata virtual in orice tara, si este o marfa deosebit de importanta atat pentru producatori, cat si pentru consumatori.

Pe piata mondiala cafeaua se situeaza, alaturi de ulei, otel si cereale, printre materiile prime de export de inalta valoare, situatia economica a multor tari prim-producatoare de cafea depinzand aproape in intregime de exportul cafelei, pentru bunastarea lor nationala. Cele mai importante piete ale cafelei se afla la New York si Londra, unde se negociaza varietati de cafea din speciile Arabica si respectiv Robusta.

In urma unui studiu, realizat de compania ISRA Center Marketing Research in luna mai 2003, rezulta ca doar 9% din oraseni nu consuma cafea. Studiul s-a axat asupra consumului de cafea, ness si cappuccino si a fost realizat in mediul urban, pe un esantion reprezentativ la nivel national, constituit din 1200 de persoane avand varsta peste 15 ani.

Rezultatele studiului arata ca 76 % din cei chestionati consuma cafea, 21 % cappuccino si 17% ness. Conform studiului femeile beau cafea intr-o proportie mai mare decat barbatii (82,54 % dintre femeile peste 18 ani sunt consumatoare de cafea, fata de numai 71,72 % dintre barbati), cea mai mare diferenta inregistrandu-se la cappuccino (24 % femei fata de 18 % la barbati). S-a observat ca tinerii din mediul rural, intre 15 si 19 ani, consuma cafea intr-o cantitate mult mai mica, 45 %, comparativ cu media la nivel urban, de 76 %.

Preview document

Piața cafelei - Pagina 1
Piața cafelei - Pagina 2
Piața cafelei - Pagina 3
Piața cafelei - Pagina 4
Piața cafelei - Pagina 5
Piața cafelei - Pagina 6
Piața cafelei - Pagina 7
Piața cafelei - Pagina 8
Piața cafelei - Pagina 9
Piața cafelei - Pagina 10
Piața cafelei - Pagina 11
Piața cafelei - Pagina 12
Piața cafelei - Pagina 13
Piața cafelei - Pagina 14

Conținut arhivă zip

  • Piata Cafelei.doc

Te-ar putea interesa și

Imaginea Mărcii Jacobs pe Piața Cafelei în Rândul Studenților din Iași

Titlul lucrarii: “Imaginea marcii Jacobs pe piata cafelei in randul studentilor din Iasi” Scopul cercetarii: Determinarea locului ocupat de...

Piața cafelei

1. Scurta relatare istorica Legenda spune ca, prin secolul al VI-lea, un pastor din sudul Etiopiei a observat ca atunci când caprele mâncau...

Piața cafelei din România - Jacobs

KRAFT FOODS ROMÂNIA I. Prezentarea companiei KRAFT FOODS ROMÂNIA 1. Istoricul companiei. Am ales a prezenta o companie de prestigiu, care şi-a...

Piața cafelei

Istoria cafelei Istoria cafelei este la fel de bogata ca insasi cafeaua, datand de mai mult de 1000 de ani. Majoritatea lucrurilor care ne...

Cercetări calitative piața cafelei

INTRODUCERE Cercetarea comportamentului de cumpărare constituie o preocupare constantă a specialiştilor de marketing, fapt ce a determinat şi...

Piața și concurența cafelei

Introducere 1.1 economia si concurenta De-a lungul evolutiei sale istorice, stiinta a cautat sa analizeze fenomenele complexe cu ajutorul...

Studiul pieței cafelei

Introducere Conform unui articol TechnoServe , cafeaua se afla pe locul al doilea in topul celor mai raspandit tranzactionate marfuri (dupa...

Analiza Pieței Cafelei

1. Scurt istoric Cafeaua a fost descoperita pentru prima data în Estul Africii, într-o zona în care se afla astazi Etiopia. O legenda populara...

Ai nevoie de altceva?